По това време на годината тялото най-много усеща липсата на витамини A, D, C, PP и витамини от група B. Но това може да се коригира и регулира с помощта на сезонни продукти, които са пълни с хранителни вещества, необходими през есента.
Вижте повече
Топ-5 на най-полезните хранителни добавки за твоето здраве
Изборът е огромен, но не всички продукти на пазара са качествени или ефективни. И лесно можеш да попаднеш в капана на добрия маркетинг, ако вярваш...
Цвекло
Първо, цвеклото ободрява, защото допринася за производството на серотонин - през есента това свойство е двойно по-ценно. Второ, има много богат състав: всички витамини от група В, включително фолиева киселина, витамини А и Р, цинк, магнезий, калций, фосфор, йод, мед, бета-каротин. Подсилва имунната система, подобрява работата на сърдечно-съдовата система и е добър детоксикатор на тялото. И също така помага за усвояването на "слънчевия" витамин D. Хапвай го по-често!
Зеле
Всякакъв вид зеле: бяло зеле, брюкселско зеле, броколи... всички негови видове могат да се похвалят с концентрация на витамин С, основният защитник срещу есенните вируси. А бялото зеле и карфиолът съдържат още витамини D, B и K. Допълнително, зелето е богато на фибри, а киселото зеле, освен всичко, е и отличен пробиотик.
Тиква
Кралицата на есента съдържа целия набор от витамини, необходими за този сезон. В тиквата има A, D, C, PP, витамини от група B, а в допълнение - витамини F, E и T, както и минерали - магнезий, калий, калций и желязо. Друг плюс е високото съдържание на фибри, които са необходими за доброто храносмилане. И не по-малко важен бонус: тиквата ускорява метаболизма и премахва лошия холестерол. Звучи като призив да си купиш спешно тиква и да я изпечеш във фурната или да направиш топла супа с добавка - лечебна куркума!
Да не забравяме, че и тиквените семки са също толкова ценен продукт, така че изпечи и тях, и си хапни сладко, сладко!
Ябълки
Ябълките са чудесни за повишаване на имунитета, както и за попълването на запасите от желязо, магнезий, калций, калий, йод и цял набор от витамини - C, A, B1 , B3 и PP. Една ябълка на ден - и тялото ти вече е много по-способно да устои на есенните ветрове, влажните дъждове и безкрайния стрес.
Патица
Сега е сезонът за този вид птици: не
напразно есента е сезонът на лова. По
това време тя е най-вкусна, благодарение
на натрупаните запаси от мазнини. Между
другото, патешкото е полезно, защото по своите показатели се доближава повече
до зехтина, отколкото до животинските
мазнини. Например, това месо е богато на омега-3
полиненаситени мастни киселини и има високо ниво на желязо, което
подобрява кръвта и дава сила и енергия
в мрачните дни. Селенът и цинкът, медът са витамините, които
укрепват психиката. Патешкото съдрържа и витамини от група
В, както и Е, А и С.
Запечена треска
Като цяло всеки вид риба ще бъде
добра подкрепа за тялото през есента,
но особено треската и то запечена... Защото
е не само питателна, но съдържа и витамин
D, и Омега-3. Освен това витамините А и Е,
които също съдържа, са мастноразтворими,
което означава, че в тази форма се усвояват най-добре.
Въпреки това, не злоупотребявай с
тази суперхрана: 30-40 грама на ден ще
бъдат повече от достатъчни.
Червена боровинка
Най-доброто спасение от вируси и инфекции е шепа боровинки всеки ден. Освен това е по-добре да ги хапваш без допълнителна захар, а просто прясни, изсушени или замразени (в тази им форма са по-малко кисели и по-сладки по естествен начин). Кората на зрънцето съдържа много витамини (почти целия есенен набор от витамини) и микроелементи, а също така е мощен антиоксидант, който се бори със стареенето на клетките.