7 трика за мно-о-о-го дълга коса

Къса прическа стил „боб“? Не сме и чували за нея...

 
 

Къса прическа стил „боб“? Не сме и чували за нея...​

1. Винаги нанасяй балсам

Ако косата ти е мокра, това означава, че задължително трябва да нанесеш балсам върху нея. „Заради стилизиращите продукти, горещите уреди и боядисването, краищата на косата започват да изтъняват с времето“, казва Марк Таунзенд, човекът, който помогна на късата коса на Ашли Олсън да стигне до кръста й. Съставките в балсама възстановяват липидите и протеините в косъма, а тяхното присъствие е важно условие за здравата и бляскава прическа.

Какъв е характерът ти според прическата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Какъв е характерът ти според прическата

Виж всички снимки

►►► Избери най-подходящия за теб цвят на косата

2. Но не се мий с шампоан всеки ден

„Продуктът, който трябва да пропускаш толкова често, колкото е възможно, е шампоанът“, казва Таунзенд. Ето причината да го правиш: целта на шампоана е да отмива мръсотията и натрупалите се продукти, но той също така премахва естествените масла, които поддържат косъма здрав и еластичен. Когато наистина се нуждаеш от него, нанасяй го само върху корените и остави пяната да отмие краищата по време на изплакването.

3. Нанасяй маска веднъж седмично

Косата, която докосва раменете ти или стига под тях, е поне на няколко години и се нуждае от повече грижа, отколкото тази в корените, която е млада и жизнена. Използвай маска с подхранващи масла, които „запълват“ с мастни киселини пробойните в косъма.

4. Разресвай много, много нежно

Непрекъснатото разресване уврежда косата чисто физически. „Започни от краищата и продължи внимателно нагоре – съветва Таунзенд. – Повечето пъти, хората инстинктивно сресват от скалпа надолу, като така оформят няколко малки заплитания, които накрая се превръщат в един солиден възел.“ Той също така предлага използването на четки с естествен косъм, тъй като те помагат за равномерното разпределение на произведените естествени масла от скалпа към по-сухите и податливи на накъсване краища.

Завладяващо цветни прически, вдъхновени от природата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Завладяващо цветни прически, вдъхновени от природата

Виж всички снимки

►►► 10-те бюти престъпления преди 20-те ти години

5. Забрави за памучната калъфка

Таунзенд препоръчва да се спреш на такава от коприна или сатен, защото тези материи са по-гладки и съответно не предизвикват накъсване на косъма.

6. Никога (никога!) повече не увивай мократа коса в памучна кърпа

„Това предизвиква толкова много накъсване – предупреждава Таунзенд. – Косата ти се заплита в памучните фибри и тъй като повечето жени увиват кърпата много плътно около глава си, всичките фини косми по периферията на лицето започват да се късат.“ Вече и на българския пазар се продават микрофибърни кърпи. Те не причиняват страдание на косата и можеш да ги използваш за увиване на тюрбан без притеснения.

7. Променяй местоположението на опашката

Лесен трик, който ще подейства благотворно на кичурите ти. Тъй като няма да пристягаш една и съща част от косата всеки път, напрежението ще се разпредели между различни секции и те няма да се начупват толкова.

Погрижи се за дългата си грива през лятото в 4 стъки:

► Балсам

► Подхранваща маска

► Спрей за блясък

► Защитно лятно масло