7 признака, че трябва да смениш работата си

Малко хора отиват на работа с чувството, че отиват на парти с приятели...

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Но все пак има и такива хора и места, които служителите обвързват с приятни моменти под формата на добри колеги или интересни задачи. Естествено е да се чувстваш разочарована понякога от професията си, но понякога Вселената изпраща предупредителни знаци, които не бива да пренебрегваш.

Парите са единственото нещо, което носи удоволствие

Казват, че няма нищо по-трайно от временното. И сега чувстваш, че си останала на работа, която е била „транзитна точка“, по-дълго от планираното и вече сякаш нямаш смелостта да вземеш решение за промени. Страхът от загуба на доход е познат на мнозина, но дори в бурни времена като тези има много възможности. Основното е да можеш да ги търсиш. Може би си струва да попиташ колеги от предишни работни места за интересни алтернативи.

Разминаване между личните амбиции и фирмените ценности

Искала си да работиш в международна компания, но контактите с чуждестранни партньори са „много динамични“. Или шефовете намаляват заплатите и затварят клонове в други градове, но ти харесваш командировките. Мениджърът ти преминава през някакъв бизнес интензив и сега измъчва служителите си с безкраен извънреден труд и преговори, които не носят резултат... Ако това се случи, струва си да се замислиш. Може би компанията не е лоша, но в един момент пътищата ви е добре да се разделят. Случва се.

Липса на професионално израстване

Понякога сме доволни от всичко, освен от позицията си в компанията. Ако работиш на същата позиция от няколко години, тогава може да говориш директно с шефа си. Може би той отдавна търси човек за някаква позиция и ще имаш късмет. Ако е очевидно, че няма какво да очакваш за повишение, тогава трябва да се запиташ какви са очакванията ми от професията в дългосрочен план. В противен случай може да се сблъскаш с прегаряне.

Всичко излиза извън контрол

Ако преди буквално си „горяла“ в работата си и си се захващала с много проекти, но сега дори и малките задачи не са лишени от дребни недостатъци, това също може да е сигнал, че е време да смениш работата си. Когато се заемеш с работата без ентусиазъм, професионализмът ти помага, но не за дълго. Все пак окото се замъглява, концентрацията се влошава, появява се апатия и в резултат на това качеството на работа се влошава.

Постоянно неразположение и умора

Понякога тялото само изпраща сигнали, че нещо спешно трябва да се промени. Ако забележиш, че си физически болна без очевидна причина, тогава може би причината е, че си „не на мястото си“. Това се случва дори ако работата и колегите ти са добри. Обърни внимание, защото когато общуваш с неприятен човек, физическото ти състояние също изглежда се влошава.

Запомни: никоя работа не струва твоето здраве!

Компанията преживява трудни времена

Не искаш да бягаш от потъващ кораб, ако досега всичко е било наред в работата. Но се случва ръководството на компанията да се промени. Или шефовете непрекъснато обсъждат нещо зад затворени врати, докато други служители споделят слухове за съкращения на персонала. В този случай наистина си струва да прецениш разумно участието си в компанията. Винаги има алтернативи. Все пак това не е „семейство“, а професия.

Токсична среда в екипа

Най-често рибата гние от главата. Ако в една компания е прието да се клюкарства, информира по тайни канали, ругае и настройва взаимно, тогава ръководството насърчава този стил на комуникация. Тогава трябва честно да се запиташ дали имаш нужда от това. Ако силно конкурентната среда те държи нащрек, тогава всичко е наред. Но най-често в големите компании корпоративната култура и стандартите за комуникация са на високо ниво, така че провери дали наистина си на правилното място или това е просто поредният „опит“.