7 причини за тъмните кръгове под очите ти

Защо под очите ти се появяват сини кръгове? В Cosmopolitan решихме да поровичкаме в проблема и ето какво открихме за тези некрасиви натрапници.

 
 

Защо под очите ти се появяват сини кръгове? Вечният проблем на не едно и две момичета, с който се борят козметици и който казват, че се дължи на липсата на достатъчно сън.

В Cosmopolitan решихме да поровичкаме в проблема и ето какво открихме за тези некрасиви натрапници.

Причините съвсем не са очевидни, но си заслужава да ги разобличиш!

Вълшебният грим: виж трансформациите в галерията долу.

Галерия: 14 грим трансформации, които ще те удивят

Виж всички снимки

►►►Гримът ти говори: ето какво разкрива той за теб.

Причина №1: Генетично наследство

Можеш за благодариш на майка си или на баща си. На пръв поглед изглежда глупаво, но все пак има зрънце истина, че генетиката играе определена роля за появата на тъмните кръгове под очите.

Хора с тъмна коса или матов отенък на кожата, в частност със средиземноморски или близкоизточни корени, могат да имат висока концентрация на пигмент (меланин) под очите, което води но появата на тези „сенки“.

 

Причина №2: Неправилна поза за сън

Начинът, по който спиш, играе най-важната роля в борбата с тъмните кръгове под очите. Под израза „правилен сън“ имаме предвид не само необходимите ти 8 часа сън, но и правилната поза.

Тъмните кръгове – това е мрежа от кръвоносни съдове, които просветват през тънката кожа на долния клепач.

Колкото и да ти звучи странно, но по време на сън кръвта се събира под очите, заради което тъмните кръгове стават по-забележими. Сънят в неправилно положение, например по корем, само задълбочава проблема, защото под действието на гравитацията кръвта и водата се събират в зоната под очите.

Преди да позволиш на този факт да те откаже от съня, си спомни, че 7 часа е минимумът, който ти трябва да изкараш в леглото, за да се заредиш със здраве и млада кожа, а не да се разхождаш цял ден като зомби.

►►►Как липсата на сън вреди на кожата ти?

Причина №3: Начинът ти на живот

Няма пак да ти говорим за съня. Неправилното хранене и вредните навици влияят на появата на сини кръгове под очите не по-малко от количеството време, посветено на нощния сън.

Правилната комбинация от продукти в чинията ти може да подобри състоянието на кожата на лицето ти. Например продукти, богати на витамин К (патладжани, фасул, грозде, краставици) помагат за по-доброто съсирване на кръвта и укрепват стените на капилярите, за да предотвратят малки кръвоизливи.

Колкото по-здрави са стените на кръвоносните съдови, толкова по-малко забележими са сините кръгове под очите ти.

Но...! Цигарите нарушават правилното кръвообращение, възпрепятстват насищането на клетките в тялото ти с кислород и кожата ти реагира на тази липса, като потъмнява и повяхва.

►►►Свежи идеи как да премахнеш тъмните кръгове под очите.

Причина №4: Сезонна алергия

Топлото време е прекрасен момент за появата на тъмните кръгове под очите. Природата разцъфва за живот и алергиите излизат наяве. Раздразнението на меките тъкани води до повишено сълзеотделяне. А сълзите не идват от въздуха: очите подпухват заради повишеното отделяне на течност в тази област. Разбираш ли къде се крие ключът от загадката? Капилярите се пукат, а кръвоносните съдове около очите се подуват – всичко това води до появата на сини кръгове.

Ще решението в аптеката, но само след като си разгорявала с лекар. Освен това можеш да ползваш овлажнител за въздух, който ще успокои възпалените ти очи и ще насити въздуха с влага.

Дръж ръцете си по-далече от очите, не ги търкай – така само ще влошиш състоянието им. Агресивният допир може да повреди тънките кръвоносни съдове, за да засили зачервяването и да увеличи кръговете в тази зона.

Причина №5: Автомобилът

Мислиш си: есента вече напомня за себе си, какви полени? Мога да си излизам на спокойствие! Само че не е точно така.

Любимият ти автомобил (гаранция, че си му дала и име!) може да е неочевиден източник на алергени. Облицовката на купето и материята по седалките е събрала в себе си огромно количество акари, спори на плесен и други прелести, за които не можем да ти разкажем без немалка доза страх.

Най-добре се старай да поддържаш на макс чистота в колата си, ако не искаш да си спечелиш алергия от прах.

Кожената тапицерия е най-добрият избор за тези, които ги мъчи алергия. Мръсните вентилационни отвори, филтрите в климатика и таблото в колата – всичко това са източници на алергени, затова не забравяй често да минаваш с мокра кърпа по пластмасовите части в купето на колата.

Причина №6: Настинка

Тук нещата стоят почти така както и при алергията. Всичко е логично: едва ли има някой, който да се разхубавява, докато боледува. Запушеният нос води до отоци в областта на очите, а това от своя страна единствено може да ти донесе тъмните кръгове да станат по-забележими.

Не забравяй, че когато си болна, сънят ти не е най-качественият, а това от своя страна изпраща всичките ти сили да се борят с настинката и да пазят имунитета. Синините под очите ти в този момент са на последно място в борбата за оздравяване.

Лекарствата също са подли предатели. Например съдоразширяващите капки или хапчета, които ти предписват, когато си настинала, разширявайки кръвоносните съдове, усилват кръвотока по цялото ти тяло.

Причина №7: Агресивно почистване на кожата

Почистването на кожата е супер необходим и важен етап от всекидневната ти бюти рутина. За съжаление, някои момичета (нали не си сред тях?) прекалено усърдно търкат очите си с памучния диск, напоен с мицеларна вода, но това само влошава ситуацията.

Търкайки очите си прекалено силно и прекалено често, когато сваляш грима си, ти по-скоро ще увредиш кръвоносните съдове и нежната кожа около очите. А тогава в борбата с тъмните кръгове под очите ти няма ти да си победител.

Просто запомни, че не е необходимо да натискаш безпощадно зоната около очите. Това е лоша идея. След като махнеш грима и измиеш лицето, използвай овлажняващ крем, за да омекотиш кожата, и най-важното – за да предотвратиш изтъняването й.