7 причини да се стремиш да бъдеш лидер вместо шеф

Всеки служител може да бъде шеф, но не всеки има качествата да бъде лидер.

 
 

Всеки служител може да бъде шеф, но не всеки има качествата да бъде лидер. 

Независимо дали си се насочила към отговорна позиция, запомни, че лидерството не значи превъзходство, а вдъхновява другите да са по-добри в това, което правят.

Галерия: 21 вдъхновяващи цитата от успели жени

Виж всички снимки

1. Лидерите са състрадателни, шефовете са безразлични.

Има огромна разлика между това да бъдеш сърдечен и действително да се грижиш за другия. Да бъдеш лидер означава да знаеш историята на хората, скоито работиш, а не да се криеш в своето професионално пространство и да се интересуваш само от това, какво може да направят за теб.

2. Лидерите слушат и разговарят, шефовете игнорират и нареждат.

Лидерът работи в екип и позволява на всеки човек да изрази своите идеи и знае, че така се постигат по-добри резултати, отколкото да се прехвърли отговорността само на един. 

3. Лидерите се стремят да научат повече, шефовете мислят, че знаят всичко.

Под учене нямаме предвид да ходиш ан семинари или да четеш книги. Това означава да си отворена за нови идеи и възможности.

4. Лидерите вдъхновяват, шефовете заплашват.

Внушаването на страх е може би най-лесния начин да накараш някого да те следва, но със сигурност не е най-ефективния. Повечето служители търсят смисъл и искат да има някой или нещо, в което да вярват. Те търсят вдъхновение! Лидерът винаги трябва да е някой, на когото искат да подражават, трябва да дава пример, а не да заплашва.

►►►ВИЖ ТУК: 5 неща, които не трябва да казваш в офиса!

5. Лидерите поемат отговорност, шефовете прехвърлят вината на други. 

Лидерите трябва винаги да са готови да поемат отговорност за резултатите на екипа. Да бъдеш отговорна за своя отбор, означава че си готова да отстояваш позициите на колегите си дори в трудни ситуации.

6. Лидерите са последните, които остават, шефовете са първите, които напускат.

Лидерът не възлага задача, която той не е в състояние да предприеме. Готов е за работа с екипа, дори когато нещата се усложнят.