7 правила за грижа за кожата през зимата

Много ниски температури, студен вятър, влажност навън и сух въздух вътре – това са част от враговете на твоята красота в зимния сезон.

 
 

Много ниски температури, студен вятър, влажност навън и сух въздух вътре – това са част от враговете на твоята красота в зимния сезон. Предлагаме ти 7 правила за грижа за кожата през зимата.

Много ниски температури, студен вятър, влажност навън и сух въздух вътре – това са част от враговете на твоята красота в зимния сезон. Лесно е да се справиш с тях и вече е време да избереш правилните продукти за грижа и да преминеш към „зимните“ ритуали за красота.

Времето не е в твои ръце, но грижата за красотата ти е! Така че ако искаш да посрещнеш пролетта напълно въоръжена, придържай се към тези прости, но доста важни правила.

Прическите, които ще бъдат актуални тази зима, виж в галерията по-долу:

Галерия: Прическите, които ще бъдат актуални тази зима

Виж всички снимки

►►► 9 заповеди за красота през зимата!

     1. Забрави за продуктите на водна основа

За да избегнеш кожните проблеми през зимата, изхвърли овлажнителите на водна основа. Вместо това използвай продукти с по-мазна и гъста консистенция.

Важно: нанеси крема поне половин час преди да излезеш от вкъщи, така че да има време да се абсорбира и да създаде необходимата защитна бариера за кожата.

     2. Не прекалявай с почистването

За измиване използвай меко козметично мляко или пяна, но задължително с ексфолианти и/или пилинг (който е по-добре да не бъде агресивен, за да не наруши епидермиса и да намали защитните му свойства). Ако имаш мазна кожа, използвай скраб 2-3 пъти седмично. 1-2 почистващи процедури на седмица са достатъчни за смесената кожа. А със суха кожа е по-добре да не рискуваш: веднъж на две седмици е максимумът на пилинга за студения сезон.

     3. Внимавай за устните си

Забрави да си сложиш гланц или червило преди да излезеш навън?! Резултатът – напукани устни, цепнатини в ъглите на устата и ред други дискомфортни ситуации. Кожата на устните е много тънка, практически при нея липсва най-горния слой на кожата и затова най-много страда от вятъра. Затова не забравяй да използваш балсам или червило, съдържащ в състава си пантенол, масло от ший, витамини А и Е.

     4. Използвай крем за ръце

Кожата на ръцете страда не по-малко от кожата на лицето през зимата. Разбира се, гарантираният изход са ръкавиците. Неприятното се явява, когато трябва да си намериш нещо в чантата или трябва да напише някакво съобщение... За да избегнеш усещането за сухота и стягане на кожата, не забравяй да използваш хранителни кремове за ръце. В идеалния случай нанасяй крема всеки път след измиване на ръцете.

14 грим трансформации, които ще те удивят, виж в галерията по-долу:

Галерия: 14 грим трансформации, които ще те удивят

Виж всички снимки

►►► 10 правила за косата ти, които сигурно нарушаваш

     5. Искаш гъста коса – носи шапка

Нека звучи банално, но най-добрият начин за защита на косата през зимата е шапката. Трихолозите са сигурни, че не си струва да излизаш навън при минус градусови температури без шапка. В противен случай имаш шанса да си спечелиш състояние, в което се получава недохранване на фоликулите. Косата ще стане чуплива и ще започне да пада.

     6. Не си мий косата преди да излезеш навън

Много от нас са свикнали да мият косата си всяка сутрин. Но в студения сезон е по-добре да забравиш за този навик. Причината е много проста: горещата вода разширява съдовете, а телесната ти топлина изчезва мигновено в студа. Затова си вземи сух шампоан и изчакай пролетта, когато пак ще можеш да се върнеш към навика си.

     7. Не дишай през шала си

Голям топъл шал (колко хубаво звучи и как е любимо на всички нас). Да увиеш лицето си с шал, когато е минус градуса навън е нещо, което прави всяка една от нас, но това е категорично не здравословно. Парата, която ще намокри твоя "шал" при силния студ, незабавно ще се превърне в лед и ти ще дишаш въздух през този „леден филтър“. Тогава не се учудвай на люспестата кожа на лицето и на напуканите устни, които ще се получиш. А също и настинка, бронхит или ангина, които също са възможни.