7 ползи за тялото ти от стречинг упражненията

Разтягането се отплаща, независимо дали след това тренираш или не!

 
 

Стречингът се отплаща, независимо дали след това тренираш или не!

Още от първи клас сме чували, че разтягането е важно за предотвратяване на наранявания. Независимо дали ти предстои тренировка във фитнеса или стоиш цял ден в офиса и го правиш в почивката, стречингът (от англ. streching - разтягане) е здравословен навик, който наистина се отплаща. Ето някои от бонусите, които може да получиш:

Виж истината зад "спортните" женски фигури в галерията долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

1. Ще се чувстваш по-енергична

Ако си напълно изтощена в средата на следобеда, стречингът ще те "вдигне" за отрицателно време без да се налага да пиеш поредното кафе за деня. Само за няколко минути ще се увеличи притока на кръв по цялото тяло, включително и към мозъка. Ще се разсъниш и ще се почувстваш по-енергична.

2. Ще бъдеш по-балансирана

Стречингът помага за фината мускулна координация, така че чрез него треираш баланса си.

►►►12 причини да спортуваш повече

3. Помага за издръжливостта

Ще се движиш по-лесно и ще ограничиш болката в мускулите при по-голямо натоварване. Едно уточнение: важно е да се разтягаш правилно. Обърни внимание на пълния обхват на движенията - включва рамене, китки, колене....

4. По-ефективна тренировка

Стречингът е задължителен преди и след тренировка. Упражненията за гъвкавост доста често хората пренебрегват, когато става въпрос за фитнес, но истината е, че те са от изключително значение за ефекта от тренировката. Ще имаш по-голям диапазон на движение. Преди тренировка се препоръчва динамично разтягане, за да се увеличи телесната температура и гъвкавостта на ставите, а статичното леко разтягане е подходящо за края на тренировката.

►►►Супер дупе: най-добрата гимнастика за стягане

5. Ограничаваш риска от травми

Стречингът е задължителен за загряване преди тренировка. Така помагаш на тялото да се подготви за упражненията, както и превключваш мозъка си на „тренировъчен режим“. Разтягането не може напълно да ограничи нараняванията, но със сигурност може да помогне до голяма степен. Също така ти помага да се фокусираш, така че е по-малко вероятно да направиш грешка.

6. Може да намалиш кръвната си захар

Известно е, че упражненията спомагат за поддържането на нивата на глюкозата под контрол. Изследване от 2011 г., включващо хора с диабет тип 2, показва, че тези, които правят 40 минути стречинг след изпиването на захарна напитка, имат по-ниски нива на кръвна захар от другата част от групата, които не го правят.

7. Ще намалиш стреса

Раменете те болят? Гърбът ти е схванат? Стречингът може да помогне за овладяване на напрежението както физически, така и умствено, тъй като облекчава стегнатите мускули и те кара да се чувстваш по-спокойна. Просто не прекалявай, разтягането никога не трябва да бъде принудително. Трябва да можеш да се отпуснеш.