7 неща, които трябва да знаеш преди да се татуираш

От това какво трябва да ядеш преди това, до намирането на правилния татуист.

 
 

Решението да си направиш татуировка е важно – все пак тя ще остане върху тялото ти завинаги.  

Ако за първи път обмисляш да украсиш тялото си, задължително трябва да прочетеш нашия гид, който ще те упъти. Така със сигурност няма да съжаляваш за избора си, колкото и години от татуто да минат.

Галерия: Сладки татуировки, вдъхновени от зодиакалните знаци

Виж всички снимки

1. Опитай се да не копираш идеите на други хора.

Докато търсиш идеалната за теб татуировка, направи проучване колко е популярен сред другите хора избраният от теб дизайн. Сега е лесно – ако прекалено много хора в социалните медии са се снимали с една и съща татуировка, тогава по-добре не се спирай на нея. Разбира се, можеш да се възхищаваш на татуировките на останалите, но не мислиш ли, че колкото и да ти харесват, трябва да избереш нещо изцяло уникално? Вдъхнови се от идеите, които те заобикалят, но включи и собствените си виждания за дизайна.

►►► Виж тук защо мъжете харесват жени с татуировки!

2. Не се отнасяй.

След като татуировката ти вече е изцяло завършена ще бъде много трудно, скъпо и болезнено да я премахнеш. Отстраняването на мастилото с лазер е трудно и няма гаранция, че татуто ще изчезне напълно (това зависи от техниката на татуиране, използваното мастило и размера й). Естествено, няма как да знаеш как твоето 80-годишно „аз“ ще приема татуировката си, но все  пак вземи под внимание близкото бъдеще. Има ли шанс колегите ти да те гледат по различен начин, след като си татуираш това, което си намислила? Няма да спорим – решението какво и къде ще си татуираш е на 100% твое, но често хората са толкова развълнувани около процеса, че избират картинки на момента, за които после съжаляват. Внимателно обмисли за всяка негативна последица, която би произтекла от решението ти.

3. Открий правилния татуист.

Грешна заблуда е, че всеки човек, който работи в студио за татуировки е достатъчно добър професионалист. Повечето творци работят в своя специализирана сфера, що се отнася до различните дизайни за татуировки. Трябва да си абсолютно сигурна какво точно искаш и при кого отиваш. Сравни работите на няколко различни татуиста и прецени кой стил съвпада най-много с твоята визия.

Галерия: 20 татуировки с цветя за слънчево настроение

Виж всички снимки

4. Не се притеснявай да пътуваш, за да отидеш в идеалното за теб тату студио.

Да, по-скъпо и времеемко е, но нека повторим пак – на път си да украсиш кожата си с картинка, която ще остане върху тялото ти завинаги. Помисли си само за това колко хора пътуват хиляди километри, само за да си купят кола втора ръка и ще разбереш, че жертвата за една татуировка не бива да бъде по-малка.

5. Опитай се да не посещаваш дестинации, където времето е прекалено горещо за период от 6 до 8 седмици.

Това е очевиден съвет, но в ерата на бързите комуникации и евтините Airbnb локации, хората лесно се изкушават да заминат на почивка. Въпреки това, всеки добър татуист ще те предупреди за опасността от излагане на прясна татуировка на слънце. Най-сигурно е да не си запазваш час за правене на татуировка, ако със сигурност знаеш, че ще пътуваш в следващите 6 до 8 седмици. Лъчите наистина могат да увредят новата татуировка и да накарат цветовете й сериозно да избледнеят. Също така повишават риска от развитие на кожна инфекция. Ако все пак решиш да пътешестваш из топли местенца, задължително си вземи слънцезащита с фактор 50, с която да мажеш татуировката, но не се показвай на слънце!

►►► Виж тук защо правенето на татуировки е полезно за организма!

6. Избери правилната храна.

Сутринта в деня, когато ще си правиш татуировка, трябва да заредиш тялото си с подходящо „гориво“. Нивата на захар в организма ти трябва да са добри, преди да седнеш на стола в студиото, особено ако ще останеш там за няколко часа. Идеалната закуска? Протеини (яйца, пушена сьомга, бекон или пилешко), заедно с пълнозърнест хляб, малко кисело мляко и някакъв плод. 

7. Остави тялото ти да си почине преди татуировката.

Добрият нощен сън в деня преди да си направиш татуировката е също толкова важен, колкото и закуската. Никакви партита вечерта преди голямото събитие! 8-часовият сън ще ти помогне да се подготвиш психически за предстоящата тату сесия. Освен това, отпочиналият организъм възприема по-добре болката, което е много важно.