Щастливи крачета: 7 летни трика за педикюра

Сандалите ти заслужават педикюр, изпипан перфектно до последния детайл.

 
 

Размърдай пръстчетата си свободно. Пъхни крачетата си спокойно в сандалите. Разходи ги по пясъка. Без притеснения, защото педикюрът ти е перфектен.

И тук не говорим само за ноктите, а и за кожата на петите, печално известна със своята склонност да прилича на грапава шкурка. Да, педикюрът е сложна, но безкрайно благодарна работа – никой не иска да крие краката си в кецове през лятото, нали?

Виж най-я(р)ките идеи за летен маникюр в галерията долу:

Галерия: Бъди я(р)ка: 29 актуални идеи за летния ти...

Виж всички снимки

Ето я и нея – твоята експресна програма за неотразим педикюр:

1. Премахни стария лак веднага

Не бива да оставяш лак върху ноктите за повече от две седмици. Изцяло го премахни, колкото е възможно по-скоро. После поглези краката си с вана от топла вода и шепа английска, хималайска или ако нямаш друго под ръка – обикновена сол. След като подсушиш внимателно стъпалата си, изрежи ноктите и ги намажи два пъти в рамките на деня с масло (бадемово, зехтин и добавен към тях витамин Е ще свършат работа), за да ги възстаоновиш.

2. Погрижи се за сухата и загрубяла кожа

Забавен факт: кожата на стъпалата ти е около 20 пъти по-дебела от тази по останалата част на тялото. За да я поддържаш мека, нежна и добре изглеждаща, важно е да спазваш три основни стъпки.

• Премахни загрубялата кожа, като изтъркаш добре с пемза.

• Ексфолирай – на пазара вече има ексфолиращи кремове за стъпала, както и маски (приличат на чорапи). Те премахват супер лесно мъртвите кожни клетки – задължителна стъпка към нежната кожа.

• Хидратация – последната и задължителна стъпка е доброто овлажняване на вече почистените стъпала.

Повтаряй трите стъпки веднъж на всеки две седмици и кожата ти ще спре да загрубява. Струва си усилието.

►►► Погрижи се и за маникюра - виж как да спечелиш супер продукти, които ще се погрижат за него - тук!

3. Хидратирай ежеднвено с крем за крака

Продуктът за крака трябва да е предназначен за твоите нужди. Крем за стъпала със съставката уреа, например, работи най-добре, защото прониква много дълбоко в дебелите слоеве на кожата.

Именно дебелината на кожата е тази, която не позволява на обикновените кремове и лосиони за тяло да действат така добре върху стъпалата. Но краката ти ще изглеждат и ще се чувстват много по-добре, ако употребяваш специализиран за тях крем всеки ден. Избери го не само заради уреата, а и за специфична нужда – суха кожа, напукани пети и т.н.

4. Изрязвай ноктите по правилния начин

Необходимо е да следваш естествената им извивка. Ако по природа ноктите ти са силно извити, а ти ги отрежеш по права линия, възможно е да отнемеш твърде много от средата им. А това никак не е добра идея – гледай нокътната плочка да излиза малко от пръста. След като отрежеш само необходимото, използвай пила за оформяне.

►►► 6 начина да се грижиш за кожичките на ноктите

5. Допитай се до професионалист

Много е важно да си сигурна, че нямаш гъбички или някакви други проблеми със стъпалата, ако си решила да се грижиш за тях в домашни условия. Отиди в салон за красота, за да ти ги прегледа професионалист и след като се увериш, че всичко е наред, можеш да пристъпиш към правилните грижи.

6. Погрижи се новите ти сандали да не ти правят пришки

Мисли си, че като си купила равни сандали, а не обувки на висок ток, то краката ти ще тънат в блажено удобство? Няма как да стане. Всяка нова обувка има мисия – да направи колкото е възможно повече пришки по горките ти крака. Трябва да мислиш една идея напред – сложи си лепенки върху зоните, които са изложени на най-голям риск от търкане и притискане. Страхотен метод!

7. Винаги нанасяй база за нокти

Оставихме топ трика за идеален маникюр последен: не забравяй да нанесеш база за нокти, преди лака за подобряване на дълготрайността му.