7 изненадващи фактора, които омазняват косата

Как редактор козметика на Cosmopolitan, Василена Цанова, се отърва от мазната прическа за по-малко от шест месеца.

 
 

Не мога да проумея защо дизайнеритe (като Balmain от снимката) се опитват да пробутат на нас, горките жени, „мократа прическа“.

Всеки път, когато видя грижливо прилепналите към скалповете на моделите кичури, не искам възкликна „Еха, колко е готино й стои косата“, а по-скоро ми иде да се сгърча от срам, както правех през по-голяма част от тийнейджърските си години.

Тогава косата ми стоеше по горе-долу същия начин, като на Джиджи Хадид. С тази разлика, че НЕ бях супермодел, НЕ ходех със Зейн Малик и НЕ слагах тонове стилизиращи продукти. Не, прическата ми можеше да се опише с една-единствена дума: мазна.

Мазна, като баничка. Мазна, като олио. Мазна, като пиле на грил... все епитети, които приписвах сама на себе си в безкрайните моменти на самосъжаление.

►►► 10 прически, с които скриваш мазната коса (веднага)

Типът на косата ми, 15 години по късно, не се е променил. Все още имам много тънки косми и скалп, който отделя серум със завидна скорост. Но прическата ми е съвсем различна – чиста и (в повечето случаи) обемна? Как го постигнах? Като спрях да се самосъжалявам, с помощта на фризьори и щателно събиране на информация стигнах до режим за грижа, който действа за мен.

Отдолу съм подбрала седемте грешки, които жените с мазна коса допускат най-често.


ВНИМАНИЕ: Не претендирам за изчерпателност, но според мен най-голямата от тях е ежедневното миене на косата. Зная, че повечето от вас не биха разредили къпанията. Опитах се да убедя в правотата си една колежка в университета, която миеше косата си абсолютно всяка вечер и тя категорично отказа да промени навиците си. Истината е, че в първия месец от експеримента с „немиенето“, цялото ти същество се опитва да те бутне под душа (пояснявам, можеш, даже е препоръчително да се къпеш всеки ден, просто не си мокри косата). Ако издържиш на напрежението, косата ще ти се отблагодари и ще спре да се омазнява толкова. А и сега имаш помощник, на когото не можех да разчитам преди години – сухият шампоан. Видя ли – няма от какво да се притесняваш.


Ето ги и тях:

1. Пипаш косата твърде често

Точно както непрекъснатото „пиполене“ по лицето, което само по себе си е престъпление срещу красотата, така и постоянното докосване на косата, било то от скука или по навик, пренася себум от върховете на пръстите директно върху космите. А това, от което момичето с мазна коса най-малко се нуждае е още себум. Ако приятелят ти има фетиш спрямо прическата ти, помоли го (много любезно) да спре да гали косата ти през няколко секунди.

За да придадеш обем на фината коса, виж съветите ни в галерията долу:

Галерия: Добави обем: 13 прически за фина коса

Виж всички снимки

2. Миеш я твърде често

Така измиваш излишното омазняване, но не премахваш първопричината му. За съжаление, всекидневното използване на шампоан лишава скалпа от естествено произвеждания от него себум и за да компенсира, той  увеличава секрецията на мазнини. Както намекнах по-горе, опитай се да ограничиш миенето на косата до 2, най-много 3 пъти седмично. Тя скоро ще ти се отблагодари.

3. Прекаляваш с балсама

Може би нанасяш балсам, който е твърде плътен за нея и я утежнява. Или пък го нанасяш от корените до върховете, друга груба грешка. Балсамът е продукт, предназначен за върховете на косата. Не се увличай твърде много в използването му.

4. Прекаляваш с ресането

Понякога съм се чудила дали мазната ми коса не е резултат от любовта ми към детските приказки. Там красивите девойки с разкошни коси се решеха до припадък (или по 100 пъти преди лягане, за да съм точна). Уви, нито дойде да ме вземе чаровен рицар на бял кон, както става в приказките, нито косата ми се превърна в златна коприна.

►►► Пролет е! Смени цвета на прическата си с хитовите нюанси за 2018-а

Когато разресваш косата си твърде често, пренасяш себума от корените на косата към краищата. В началото това кара прическата ти да изглежда приятно лъскава, но след два дни е вече мазна. Контролирай желанието си да се решеш непрекъснато, като се ограничиш само да разплитане на краищата с четка или гребен.

5. Четката ти за коса е мръсна/пълна с косми

Сутрешният ми бюти ритуал отдавна включва допълнителна стъпка – хубаво почистване на космите, праха и други мръсотии от четката, веднага след сресването. Веднъж седмично правя по-основно измиване с бебешки сапун и хладка вода. Четката е свърталище на толкова много откровени гадости, че не мога да си позволя те да докоснат току-що измитата ми коса. Недей да го правиш и ти.

6. Нанасяш грешните продукти

Може би се спираш на продукти, които не са съвместими с косата ти. Оглеждай се за леки формули и избягвай тези, които обещаваш „блясък“ и „влага“. Вторите са по-подходящи за жените със суха и изтощена прическа.

7. Скалпът ти има нужда от детокс

И на мен вече ми се повдига, когато чуя „детокс“, защото в днешно време си прочистваме всичко – от организма, до кожата и вече скалпа. Но има причина да го правим. Шампоанът не е достатъчно мощен да измие остатъците от стилизиращите продукти, скалпът се запушва и не може да диша – подобно на порите на лицето. Само че върху главата ти не изникват пъпки, а просто косата ти става все по-мазна и изтощена. Задъхва се под „товара“ от мръсотия. Ексфолиращите шампоани се използват 2-4 пъти месечно. Те ще те избавят не само от излишните нечистотии, но и от коварните натрупвания по скалпа.