7 грешки при грижата за лицето

Ще се изненадаш от елементарните грешки, които правиш при грижата за кожата на лицето.

 
 

Почистване, крем, грим – всеки ден минаваш едни и същи стъпки в грижата за лицето. Но дали ги изпълняваш правилно?

 

Спри за малко и се замисли дали нормалните грижи, които полагаш за кожата си довеждат до желания резултат. Ако започнат да ти се появяват пъпки или лицето ти стане по-сухо от обикновено, явно правиш нещо не както трябва. Провери дали не допускаш някоя от следващите грешки.

 

Галерия: 10 гениални бюти трика на звездите

Виж всички снимки

1. Не отстраняваш грима, преди да си почистиш лицето

 

 

Логиката ти е следната – защо да правиш две неща, щом можеш да направиш само едно? Не. Помисли добре – би ли искала фон дьо тенът ти да се смеси с почистващото средство и тази неприятна консистенция да се размаже из цялото ти лице? Защото точно това се случва – гримът, който е стоял цял ден върху теб отново се „набива“ в порите ти. За да избегнеш това, първо махни грима с почистващи кърпички или тампонче, напоено с мицеларна вода, след което измий лицето.

 

2. Тренираш гримирана

Идеята, че по време на тренировка порите се „отварят“ и гримът прониква в тях по-лесно не е вярна. Всъщност, порите не се „отварят“ и „затварят“ по някакъв магически начин. Проблемът е друг. Когато тренираш, ти изпитваш постоянна нужда да изтриваш потта от лицето с пръсти или ръце. Натискът, който оказваш „вкарва“ грима ти още по-навътре в порите и ги запушва. Да не говорим, че смесицата от дразнеща кожата солена пот и фон дьо тен ти докарва огромно количество пъпки. Ако не можеш да понесеш мисълта да се появиш във фитнеса без грим, сложи си само лека пудра, която не запушва порите толкова, колкото фон дьо тена.

 

3. Ексфолираш твърде малко или твърде много

Изглежда има два типа момичета: тези, които ексфолират лицето нонстоп и тези, които изобщо не го правят. Както винаги, истината е някъде по средата. При суха кожа нормата е 1-2 пъти седмично, а при мазна/смесена – 2-3 пъти. Идеалният вариант би бил, ако се сдобиеш с електрическа почистваща четка, защото тя „измита“ из основи всички мръсотии, без да дразни или прежулва кожата.

 

4. Използваш кърпички за отстраняване на грим като единствено средство за почистване

 

Не те виним, ние също обожаваме удобството на тези кърпички. Но те не могат да са единственото, което използваш за почистване. Нуждаеш се още от топла вода и добър измиващ продукт, за да отпушиш хубаво порите.  

 

5. Миеш лицето често

Ако са ти се появили повече пъпки от обикновено, лесно е да помислиш, че честото миене на лицето ще те спаси от тях. Точно обратното. Прекаленото миене изсушава кожата. За да компенсира, тя започва да секретира повече себум и воала – лицето е по-мазно и обринато от всякога. При суха кожа, може изобщо да не миеш лицето си сутрин или само да го обтриеш с тоник.

 

6. Пропускаш добрия хидратант

Лесно е да си мислиш, че дебел пласт хидратиращ крем ще ти докара повече пъпки. Но както споменахме по-горе, ако кожата ти е пресушена, започва да секретира повече себум. Запомни – дори мазната кожа се нуждае от овлажняване. Идеята е да използваш хидратант с по-лека консистенция, предназначена за твоя тип кожа. Също така, намали количеството му в Т зоната – там нанеси само колкото продукт е останало по пръстите ти, след намазването на бузите.

 

7. Забравяш да переш калъфката на възглавницата си

Прочети какво може да ти причини калъфката, на която спиш в тази статия. Накратко - ако имаш акнеична, склонна към чести обриви кожа, калъфката ти може да се окаже твоят най-голям (макар и неподозиран) враг. Един от начините да го избегнеш е прането й на всеки 2-3 дни.