7 дестинации, които ще променят живота ти

Няколко идеи за пътешествия, които са способни да променят целия ти светоглед.

 
 

Когато огромни костенурки сноват из краката ти, когато се разхождаш по пясъка, това не е обикновена разходка по плажа.

Това е необикновено преживяване, което можеш да откриеш на Галапагоските острови, например. Да се запознаеш с уникални животински видове, да се гмурнеш в океана и да плуваш с тюлените... Когато това се случи, животът, който познаваш започва да ти изглежда съвсем далечен.

Галерия: Кои са най-странните места по света

Виж всички снимки

Променящите живота ти пътешествия разширяват светогледа и те окуражават да се замислиш за нещата, които наистина имат значение. Някои от тези дестинации означават да посетиш лично легендарно място, за което само си чела. Други са различни заради допира ти до местните културни традиции и население.

И вsе пак, няма как пътешествието да те промени, ако не си отворила съзнанието си за подобна стъпка. Понякога и най-красивите места на Земята могат да изглеждат скучни и незабележителни, ако нямаш нагласата да си спонтанна и да им се насладиш. Състоянието на духа е много важно, когато си тръгнала на път.

►►► Виж тук местата по света, които сбъдват желания!

Предлагаме ти да се отпуснеш и да видиш нашите предложения за променящи живота пътешествия. Ако си избереш да посетиш някое от тези райски кътчета, тръгни с усмивка на лице и любимия човек под ръка. Важното е да излезете извън зоната си на комфорт, да стигнете лимита на силите си и накрая да се завърнете трансформирани след преживяното.

1. Полет с балон над Кападокия, Турция

Кападокия или „Земята на красивите коне“ на старогръцки е историческа област в Централен Анадол. Най-известна е заради оформените като гъби скали, които наричат още с вълшебното наименование „комините на феите“, както и пещерите, в които са разположени хотели за настаняване. Подземните градове и манастири, където някогашните християни са се криели от враговете си, са възхитителни места за разглеждане. Друга задължителна атракция е полетът с балон. Съветваме те да станеш в ранните часове на нощта, за да си наемеш балон към 4:30 и да успееш да гледаш изгрева. Кападокия е и мястото, където от векове отглеждат лози и правят вино, за това не пропускай да опиташ от тамошния еликсир, по възможност в ресторант на някоя от подземните изби.

2. Експедиция в Монголия

Малко места изглеждат толкова отдалечени от останалия свят, колкото земите на Монголия. Почувствай се като пионера Марко Поло, минавайки по неговите стъпки из някогашните владения на Чингиз хан. Само си представи – можеш да посетиш пустинята Гоби и да нощуваш в кръглите юрти на номадите или да видиш мястото, където са открити първите яйца от динозаври. Много от туристическите агенции предлагат и престой при семейство номади, които ще ти разкажат за своите привички и традиции.

3. Гледки към водопада Виктория, Замбия, Африка

Разбира се, сафари из африканските савани е незабравимо преживяване, но дори то не може да се сравнява със спиращата дъха гледка на 120-метровия водопад Виктория, най-големият в света (два пъти по висок и широк от Ниагарския). Водопадът се намира само на 10 км от град Ливингстън. Пътешествието започва от паметника на Ливингстън (откривателя на водопада Виктория) в града, минава през мост, който свързва Замбия със Зимбабве (изключително популярно място за бънджи скокове) и продължава по виеща се към водопадите пътека. Макар че колкото повече навлизаш към водопадите, толкова повече вода пръска и направо вали върху теб, местните животни, като маймуни, глигани и антилопи се разхождат спокойно.Накрая, гледайки завесата от буйно разпенена вода, неминуемо ще си помислиш какви прашинки са хората във Вселената и злободневните проблеми ще ти се сторят незначителни. 

Галерия: Топ 25 изумителни водопади в света

Виж всички снимки

4. Разглеждане на удивителните животински видове на Галапагоските острови, Еквадор

Това е едно от най-неповторимите места на Земята. Думите не са преувеличени, тъй като това е обиталището на много животински видове, които не можеш да срещнеш никъде другаде. Райското кътче в Тихия океан е откъснато от континенталните земи, заради което уникалните животни са имали възможността да се приспособяват към живота там без човешка намеса. За жалост, ситуацията отдавна вече не е такава и много от тях са на път да изчезнат.

Посети тропическите гори из Галапагоските острови, за да видиш докато е време (според последни данни са останали само 15 000 от тях) прословутите Слонски костенурки – най-големите на Земята с 1.8 м дължина и над 400 кг живо тегло Гмуркането и плуването сред морските лъвове и акулите е атракция, която ще помниш за цял живот. 

5. Разходка с колело из Прованс, Франция

Примамливото местенце е една от най-посещаваните дестинации в Европа, но за да му се насладиш по различен начин (и за да не се чувстваш гузна от погълнатите количества сирене и вино), може да го обиколиш с колело. Колоездачната гурме разходка отнема 6 дена - резервирай я на gourmetcyclingtravel.com. Тя ще те отведе през римски мостове с повече от двувековна история, през полята с лавандула и мащерка, ще спре тук и там за дегустация на шоколад и вино, ще мине през местните фермерски пазари в някое от кацналите върху хълмовете селца или на урок по готвене в избрано от теб шато.  

►►► Виж тук 5 съвета за перфектни снимки, когато пътуваш

6. Мачу Пикчу, Перу

В наши дни, идеята да се вдъхновиш от пътешествие до Мачу Пикчу вече звучи като клише. Но истината е, че древният град на инките, разположен на 2 430 м надморска височина излъчва невероятна енергия и трябва да бъде посетен веднъж в живота. Да, това вече не е „Изгубеният град на инките“, който изследователят Хирам Бингъм открива преди повече от 100 години. Сега руините привличат хиляди туристи всяка година, които стигат до там пеш, с автобуси или влак. Повечето хора ходят до една от главните атракции – Интихуана – Слънчевата наблюдателница по изгрев слънце. Тъй като по това време тълпата е доста голяма, желателно е да отидеш малко по-късно сутринта и да се насладиш на гледката на спокойствие.

7. Разглеждане на монументалните мозайки във византийски стил в Равена, Италия

Можеш да обиколиш Италия и да видиш много творби от Ренесанса, но малцина знаят, че в Равена се намират едни от най-знаменитите мозайки в западното изкуство. За това има обяснение - Равена има славно минало – това е последната столица на Западната римска империя след падането на Рим през V век. Не пропускай да разгледаш базиликата „Сан Витале“, която е най-известният архитектурен паметник в Равена, датиращ от 527 година. Множеството мозайки изобразяват сцени от Стария завет, явяването на Бог в човешки вид и императорското семейство на Юстиниан I. Те са толкова величествени, защото са били предназначени да демонстрират могъществото и безупречния вкус на императора.