7, 12 или 23: Колко дни трае идеалната почивка?

Мнението на учените.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Учени са изчислили средноаритметичното между "2-3 дни по препоръка на шефа" и мечтите ти за двумесечна непрекъсната почивка. Открито и изведено е числото, според което можеш да си починеш, без да прекаляваш с отпуската.

Върна се от почивка, но се чувстваш още по-уморена? Не си сама. Всяко пътуване може да бъде изтощително, особено ако се е превърнало от мързелив престой на плажа или край басейна в истинско приключение със загубени документи или страстна ваканционна романтика. Освен това, ако пътуването е твърде кратко, няма да получиш здравословните ползи от почивката. За да избегнеш крайностите, учените са изчислили идеалния брой дни, през които можеш да се възстановиш комплексно.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Според проучване, публикувано в Journal of Happiness (Да, има такова „списание за щастие“ в САЩ!), ако почиваш по-дълго или по-малко от 7-8 дни, може да почувстваш неблагоприятно здравето и нервната си система. Бързите пътувания просто „дразнят“ тялото ти, докато дългите пътувания правят много трудно планирането и хармоничното връщане към обичайната ти работа. Установено е, че в продължение на осем дни пътуващите наистина се наслаждават на предимствата на ваканцията, както психически, така и физически.

През първите няколко дни нивото на щастие на почиващите постепенно се повишава и към седмия-осмия ден достига абсолютен максимум. Спомняш ли си златното правило за успешните сериали или блестящите кариери на звездите от шоубизнеса? „Слез от ефир“ на върха на популярността! Не чакай умората от ваканцията да те завладее, грабни този момент на радост със себе си!

Как да опаковаш багажа си за ваканция

Вижте повече

Как да опаковаш багажа си за ваканция

С тези практични съвети може да пътуваш навсякъде само с ръчен багаж!

Осемдневният период от време ще се превърне в необходима рехабилитация за нервната система и ще помогне за успешното преминаване на „работната аклиматизация“. В противен случай изгарянето не може да бъде избегнато. Работохолици, пет години не сте били на почивка и страшно се гордеете с това? Информация за вас: една седмица почивка (без достъп до работна поща!) е същата нужда като ежедневния сън. И лекарите дори няма да обсъдят алтернативата с вас. Освен това почивката е задължителна инвестиция в работата ти и необходим прилив на сили за нови постижения.

Не забравяй да планираш няколко кратки почивки годишно. Само по този начин можеш да си сигурна, че държиш здравето и щастието си под контрол.