6 вредни диети, които да забравиш

Някои диети е по-добре да забравиш завинаги!

 
 

Някои диети крият неподозирани опасности!

Ако се съсредоточиш върху бързите резултати и се надяваш да свалиш няколко килограна за една седмица, не забравяй, че не всяка диета е полезна и помага за ефективното и трайно отслабване. А някои от тях е по-добре да забравиш завинаги!

Галерия: Зеленчуците, които всъщност не са толкова полезни за...

Виж всички снимки

6 вредни диети, които да забравиш

Диета с ниско съдържание на мазнини

Смисълът на тази диета е, че отказваш всякакви продукти със съдържание на мазнини и всякакъв вид масло. Дори и да купиш нискомаслена извара (което само по себе си вече не е естествен продукт), протеинът без мазнини не се усвоява. В резултат на това в крайна сметка не правиш нищо.

Опасности: Диетата с ниско съдържание на мазнини наистина може да ти помогне да отслабнеш, но като небалансирана диета може да предизвика хормонални смущения и проблеми с менструацията.

►►►ВИЖ ТУК: Как да изгориш 500 калории на ден без усилия!

Гладуване

Чудесна възможност за мързеливи – 1-2 дни гладуваш или се храниш с оскъдните 500 калории. Но в останалите дни ядеш всичко, което искаш в рамките на разумните 2000-3000 калории.

Опасности: В действителност в този подход за сваляне на килограми няма нищо заплашително за здравето ти, с изключение на едно „но“ - просто не отслабваш. Един ден глад несъмнено е стресиращ за организма, но ако е само веднъж седмично, не очаквай, че ще отслабнеш. Това е защото в останалите дни най-вероятно консумираш повече от необходимото и си наваксваш за деня с ограниченията.

Детоксикация със сокове

Тази детоксикация може да продължи от един ден до една седмица или дори 10 дни! Смисълът на диетата е проста – не ядеш нищо, но 5-6 пъти на ден пиеш напитки, плодови, зеленчукови и ягодоплодни сокове. Теглото в тези дни върви скоростно надолу заради минималното количество калории, което консумираш.

Опасности: Първо, тази диета е противопоказна за хора, които имат проблеми с корема. Но дори да нямаш такива проблеми, след дълъг период на детоксикация, е напълно възможно да се появят! На второ място, след няколко дни наистина строга диета, теглото намаля, но веднага след като се върнеш към нормалния си хранителен режим, със сигурност ще си го възвърнеш. Освен това в плодовите сокове се съдържат големи количества фруктоза, естествена захар, което не е много хубаво за тези, които се с стремят да свалят килограми.

Галерия: 10 плода, които са бедни на захар

Виж всички снимки

Моно диета

Известен начин за отслабване, за който се иска силна воля и упоритост и е почти невъзможно да се издържи на нея. Принципът е, че в рамките на една седмица ядеш само един продукт – каша от елда, ориз, зеле, грейпфрут...и така нататък. Теглото намаля бързо! Въпреки това също толкова бързо се завръща след прекратяването на диетата.

Опасности: Най-опасното е, че тази диета лишава организма от важни вещества, които няма как да бъдат получени само от един продукт. Проблеми с кожата, косопад и слаби нокти, това са само част от проблемите, които може да предизвика. Най-важното е, че забавя метаболизма, което означава, че с течение на времето може да започнеш да наддаваш килограми дори от моркови! Между другото, след тази моно диета най-вероятно просто ще намразиш продукта, който си консумирала толкова дълго време.

►►►ВИЖ ТУК: 6 "здравословни" навика, на които да не вярваш!

Диета със зелен чай

Тази диета стана популярна след като Джони Деп призна, че е отслабнал с помощта на зеления чай. Такъв метод силно напомня на гладуването – не ядеш почти нищо, но може да се пие прясно сварен зелен чай в неограничени количества. Смята се, че той помага за изгарянето на мазнините и ускоряване на метаболизма.

Опасности: Тази диета спада към най-вредните! Факт е, че всичко е полезно, когато е в умерени количества. Първо, зеленият чай съдържа кофеин и ако го пиеш твърде често, рискуваш да си навлечеш проблеми със сърдечно-съдовата система. На второ място, тялото, уплашено от липсата на храна, при всяка възможност започва да трупа мазнини „в резерв“. С други думи тази диета не ускорява, а забавя обмяната на веществата. 

Диетата на Аткинс

Тази диета е протеинова и е разработена преди 40 години от кардиолога Робърт Аткинс. Докато диетата е супер популярна, множество почитатели правят книги с рецепти и различни ползи от нея. Същността й е в това, че не се пие алкохол, не се приемат почти никакви въглехидрати, отказваш се от плодовете и насочваш цялото си внимание към протеините. Извара, боб, месо – това са най-добрите приятели ан последователите на диетата на Аткинс.

Опасности: Тялото се нуждае от балансирана диета, което означава, че пълната липса на въглехидрати е просто неприемлива! Тези, които са запалени по диетата, имат много проблеми с храносмилането и бъбреците. Освен това с ограничаването на плодовете и зеленчуците, лишаваш тялото си от така важните витамини и фибри.