6 съвета за по-активен начин на живот

Как да направиш ежедневието си по-активно?!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Активният начин на живот може да изглежда по много различни начини, в зависимост от това кого питаме. Като цяло това да водиш активен, здравословен начин на живот, се състои във включването на ежедневна физическа активност в рутинните си дейности през деня.

Ползите за здравето от активния начин на живот и поддържането на форма са безбройни. Повишени енергийни нива, по-добра сърдечно-съдова циркулация, здравословни нива на кръвно налягане, гъвкавост, мобилност и намален риск от сърдечни заболявания, инсулт, проблеми, свързани със затлъстяването, мускулно напрежение и болки в гърба… Това са само малка част от ползите за здравето, които ще ти донесе редовната физическа активност.

А най-хубавото е, че за да почерпиш ползите за здравето си от физическата активност и да подобриш качеството си на живот, не е нужно да превръщаш живота си в тренировъчнапрограма - да ходиш на фитнес два пъти на ден или да бягаш маратон всяка седмица... Не! Достатъчно е просто да включиш умерена активност в ежедневието си и да я поддържаш като част от него в дългосрочен план.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Но ако четеш тази статия, вероятно ти е трудно да си изградиш такъв начин на живот… Ето защо, в нея споделям с теб шест полезни съвета откъде да започнеш:

 • Постави си цели и следи напредъка си:

Може би имаш нужда от отслабване, искаш да си по-гъвкава или просто да натрупаш повече енергия и издръжливост? Каквато и да е целта ти – важно е да имаш такава, за да я преследваш целенасочено. Постави си цел и определен период от време, за да я постигнеш. Но не се ограничавай прекалено във времето. Постави си реалистични рамки, които да те държат фокусирана, но без да те притискат излишно.

Запиши си (наистина – важно е да ги запишеш) няколко задачи, които да правиш ежедневно, за да започнеш да преследваш целта си. Например:

  • „Трябва да правя поне по 6000 крачки дневно“;
  • „Трябва да използвам стъпалата, вместо асансьора“;
  • „Трябва да тренирам поне 2-3 пъти седмично, за поне 15-20 минути на ден“;

Това е само пример, ти сама можеш да решиш как искаш да започнеш с промяната в ежедневието си. Не е нужно да си поставяш амбициозни цели от самото начало. Важното е да започнеш от някъде, макар и бавно. И постепенно да надграждаш. А това води и към следващата точка в списъка:

 • Дори и бавно – важното е да започнеш!

Вероятно си чувала термина „бърнаут“ – прегаряне. И физически, и психически… Това се случва, когато се потопиш твърде бързо и твърде надълбоко в рутинни занимания и дейности, които вече не пасват на натоварения ти начин на живот. С две думи – поставяш си прекалено амбициозни задачи, които не можеш да поддържаш в дългосрочен план. И това води до преумора и отказване.

Как да разбереш, че си пред тотален бърнаут

Вижте повече

Как да разбереш, че си пред тотален бърнаут

Прекаляваш ли с работата?!

Ето защо е толкова важно да започнеш по-бавно, с лесни цели, които можеш да вмъкнеш в ежедневния си график преди или след работа, без това да предизвиква допълнителен стрес или напрежение в деня ти. Избери си един ден от седмицата, в който ще използваш обедната си почивка за бърза разходка в парка, а ще хапнеш след това, на работно си място, когато се върнеш. Помоли приятел да се присъедини към теб в тези цели и задачки и така ще е по-вероятно да се държите отговорни един пред друг и да вървите заедно напред към целта.

Когато тези малки цели и задачи се превърнат в неизменна част от ежедневието ти и не те затрудняват, вече можеш да си поставиш нови, малко по-амбициозни, към които да започнеш да работиш. Стъпка по стъпка, към целта!

 • Повиши сърдечния ритъм

Не всички сме в състояние да станем от сън и директно да „потичаме“ 5 км за сутрешна разгрявка… а още по-малко ще го намерят за приятно занимание сутрин! Но, когато е възможно, умерено количество физическо натоварване всеки ден (30-60 минути), което води до леко задъхване, е много полезно за укрепване на тялото и прочистване на ума.

Не е нужно тренировката ти да е прекалено интензивна и изтощаваща. Достатъчно е да повиши за известно време сърдечния ти ритъм и да раздвижи хормоните в тялото. Разтягане, бързо ходене, тренировка с тежести, плуване и дори секс... Все полезни и приятни форми на физическа активност, които ще те заредят с енергия и ще направят целия ти ден по-ползотворен!

Снимка: iStock
Снимка: iStock
 • Следи крачките си за деня

Броенето на крачките за деня изглежда е много лесен начин да поддържаш добра физическа форма, защото доста хора се мотивират от числата на екрана и все по-често се опитват да запълнят дневните цели, които им поставя смарт часовника. А ако бюджета е ограничен, можеш да намериш по-семпли гривни и аксесоари, които следят движението ти през деня, за цена от едва 20-25 лв.

За много хора увеличеното движение е първата крачка към по-активния и здравословен начин на живот, а тракерите правят това хем по-лесно за проследяване, хем по-забавно занимание.

За началото можеш да започнеш с цел от едва 4-5 хиляди крачки на ден, които лесно можеш да направиш дори докато извършваш обичайните си ежедневни дейности. Но постепенно можеш да вдигнеш летвата до над 10,000 и дори повече!
 • Излез на въздух

Безброй хобита на открито по своята същност включват известно ниво на физическа активност. Туризъм, градинарство, спортове с топка, колоездене – всички те изискват телата ни да се движат, да клякаме, да се навеждаме и разтягаме. И тук обаче е още по-приятно и лесно, когато го правиш с приятели. Намерете си заедно групово спортно хоби на открито, които да ви зареди с мотивация и да превърне физическата дейност в полезен навик, но и в забавно занимание.

3 упражнения за стегнати, тонизирани (и секси!) ръце

Вижте повече

3 упражнения за стегнати, тонизирани (и секси!) ръце

Край на отпуснатата кожа!

 • Не се страхувай от фитнес залата

Когато става въпрос за активен начин на живот и поддържане на форма, едва ли има по-ефективно място за това от фитнес залата. Но ако никога не си спортувала във фитнес зала, тя може да изглежда плашещо. Само че не е нужно да бъде така.

Трябва да помниш, че всички са там по една и съща причина - да подобрят физиката и здравето си. И самият факт, че са там, заслужава уважение, без значение от нивото им. Това важи с пълна сила и за теб!

Никой не би си позволил да те съди или упреква, че тепърва започваш да се учиш. Напротив – много вероятно е именно там да намериш нови приятели, с повече опит във физическото натоварване от теб, които да ти помогнат да постигнеш целта си по-ефективно и за по-кратко време, с подходящи насоки. А можеш да работиш и с персонален фитнес инструктор, който да се погрижи за пълната ти безопасност по време на изпълнение на упражненията.

Редовните фитнес тренировки са страхотен начин да направиш ежедневието си по-активно, а тялото – по-стегнато и здраво. Но не се притеснявай – ако все още не си събрала достатъчно смелост или нямаш достатъчно време за тренировки, можеш да ги оставиш за по-късен етап.

За сега започни с това, което е най-комфортно за теб. Всяка физическа активност е по-добра от липсата на такава. Ключът в промяна ти се крие не във вида на упражнението, а в последователността!

Спорт против стрес. Кой е победителят?

Вижте повече

Спорт против стрес. Кой е победителят?

Ефективни ли са физическите упражнения за облекчаване на стреса?