6 прегради между теб и мечтите ти

Всеки трябва да мечтае, за да постигне нещо. Не е задължително да е нещо възвишено или непостижимо. Но в повечето случаи се отказваме от мечтите си. Ето какво ги убива.

 
 

За какво мечтаеш? Изобщо мечтаеш ли за нещо? Или вече си се отказала? Всеки трябва да мечтае, за да постигне нещо.

Не е задължително да бленуваш за нещо възвишено или непостижимо. Можеш да мечтаеш да продължиш образованието си, да смениш работата си или да отвориш сладкарница на ъгъла. Или да се посветиш на нещо, което наистина ти харесва; за семейно щастие и любов.

Галерия: Хороскоп на женските супер сили

Виж всички снимки

Но в повечето случаи се отказваш от мечтите си. Намираш си „непреодолими“ препятствия и позволяваш на съмненията да ни попречат. Ето какво убива мечтите ни...

1. Страх

Страхът е полезен, защото ни пази от опасности и не ни дава да вършим глупости. Но не трябва да позволяваш на страха да те затваря зад дебели стени. Страхуваш се от неуспех? Отказ? Какво другите ще си помислят или кажат за теб? Че високите ти очаквания няма да се оправдаят?

Първата стъпка към преодоляването на страха, е да определиш от какво те е страх и да го погледнеш в очите. Не всеки може да се справи сам, затова можеш да помолиш за помощ любимия или семейството си.

►►► Виж тук 13 неща, които правят уверените момичета!

2. Неувереност

Съмняваш се в силите и способностите си? Всеки има неуспешни дни. Понякога се втурваме да докажем, че можем да се справим с всичко, а понякога просто вдигаме ръце. Справянето с неувереността е подобно на това със страха: разпознаване и обезвреждане.

Обкръжи се с позитивни хора, които те вдъхновяват. Не е нужно някой да ти казва „Как реши, че можеш?“, „От това как ще изкараш пари?“. Ти сама знаеш силните и слабите си страни. Спомни си за силните и те ще ти помогнат да се справиш с всички задачи.

3. Мързел и отлагане

Мечтите ще си останат само мечти, ако не вземеш решение и не направиш необходимото. Някои хора просто обичат да си имат списък с неща, които биха могли да направят, но ги отлагат за неопределен срок. „Утре“, „От понеделник“, а сега „мързи ме“, „не ми се занимава“, „не съм в настроение“. И така минават годините.

Или пък мързелът те кара да вършиш нещата през пръсти.

Галерия: 21 вдъхновяващи цитата от успели жени

Виж всички снимки

4. Нерешителност

Напълно е възможно да не можеш да вземеш решение, за да поемеш към целта. Новото начинание е рисково, ти не знаеш как ще се получат нещата, страх те е да започнеш. Не ти и трябва да се хвърляш с главата напред в рисков проект, в който всичко е заложено на карта. Направи всичко възможно да се застраховаш, измисли план „Б“, прецени всички „за“ и „против“. Така ще се чувстваш по-комфортно.

►►► Виж тук 7 начина да не си усложняваш живота!

5. Живот по течението

Животът, с който си свикнала не е чак толкова лош, нали? Да се примириш с това, което имаш? - Със скапаната работа за малко пари, кофти квартирата, смотаното гадже и не търсиш по-добро?

Да, така е по-лесно. Но няма ли да съжаляваш, когато остарееш, че не си се опитала да промениш съдбата си? Може би си струва да опиташ.

6. Мисли, че животът изобщо не е лесен и хубав

Ако смяташ неуспехите и посредственото съществуване за нормални, много трудно ще се накараш да постигнеш някакви мечти. Такива хора често дори не виждат смисъл да мечтаят.

Подобно отношение може да се появи заради минали неуспехи или заради липса на добър пример в близкото обкръжение.

Ако чувстваш, че се поддаваш на подобни настроение, но искаш нещо да промениш, намери подходящ ролеви модел – човек, който е успял да се измъкне от плена на рутината и е постигнал това, което е искал, или някой, който просто ще те изслуша и подкрепя.