6 неочаквани причини за повишаването на теглото ти

Все повече жени се оплакват от това, че се избягват определени храни и отделят време за спорт, а същевременно с това килограмите им растат. Ето и няколко фактора, които оказват ефект върху фигурата, независимо от това дали спазваш режим, или се храниш свободно.

 
 

Все повече жени се оплакват от това, че се избягват определени храни и отделят време за спорт, а същевременно с това килограмите им растат. Ето и няколко фактора, които оказват ефект върху фигурата, независимо от това дали спазваш режим, или се храниш свободно.

►►► 12 начина да живееш по-здравословно

10 задължителни храни за твоята кухня: открий кои са те в галерията долу

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

1: Липса на сън

Ако си пропуснала да се наспиш през последните дни, няма причина за тревога. Но ако липсата на сън се превърне в твой спътник, то имай предвид, че това може да се отрази не само на здравословното ти състояние, но и на фигурата ти. Тялото няма достатъчно време, за да се възстанови през нощта, циркадните ритми са нарушени, а заедно с тях се нарушава и производството на хормоните на глада – грелин и лептин.

Как да действаш: забрави за храненето преди лягане, консумацията на кафе вечер и мобилните телефони преди сън.

2: Стрес

Възможността да се справиш със стреса ще донесе куп ползи за здравето ти. Повишените нива на кортизол също оказват негативно влияние върху циркадните ритми и водят до повишаване на теглото.

Как да действаш: запиши се на клас по йога.

3: Депресия

Много антидепресанти допринасят за увеличаване на теглото. Ако имаш такъв проблем, може да избереш тези, които са по-подходящи и нямат толкова силен ефект.

Как да действаш: опитвай се да не мислиш толкова за проблемите и да си намериш някакво занимания, което да те разсейва.

4: Лош баланс на чревните бактерии

Ако чревната ти флора не функционира добре, това може да окаже ефект на фигурата ти.

Как да действаш: приемай пробиотици, пий повече вода и се храни здравословно. Ако няма промяна, нашият съвет е да потърсиш помощта на лекар.

5: Липса на хранителни вещества

Ниските нива на магнезий, желязо и витамин D пречат на нормалното функциониране на организма и забавят метаболизма.

Как да действаш: хапвай повече червено месо и спанак. Те са богати източници на желязо. Ядките ще ти помогнат да си набавиш необходимото количество магнезий и витамин D.

6: Нощно хранене

Различни проучвания доказват, че нощното хранене е вредно за организма. Тялото приема калории, от които не се нуждае, а храносмилането по това време на денонощието е забавено.

Как да действаш: тук решението е много лесно – трябва да забравиш за нощния глад и да обърнеш внимание на съня.