6 храни, които да не ядеш, ако искаш да забременееш

Промени диетата си, ако се опитваш да се сдобиеш с бебе.

 
 

Ако си бременна, има определени храни, които със сигурност трябва да избягваш. Не забравяй обаче, че докато се опитваш да заченеш, също трябва да внимаваш какво слагаш в устата си.

Изключи или сведи до минимум приема на храните от списъка, особено при положение, че имаш проблеми с фертилността.

Галерия: Бодиарт идеи за бременни

Виж всички снимки

1. Кафе

Животът е изтощителен и не можеш да си го представиш без сутрешно следобедно и понякога обедно кафе? Всички ние се чувстваме така, но за съжаление високото съдържание на кофеин (над 200 мг дневно) води до проблеми със зачеването. Не спирай кафето напълно, но поне ограничи чашите до една на ден. За улеснение: най-много кофеин се съдържа в средна чаша прясно смляно кафе (120 мг), в същия обем еспресо – 107 мг, а в чаша разтворимо кафе – около 75 мг.

►►► Виж тук 8 най-често срещани признака за бременност!

2. Богата на живак риба

Набавянето на омега 3 есенциални мастни киселини е от особена важност, когато се опитваш да заченеш, но не всеки вид риба е подходящ за теб. Избягвай рибите, богати на живак, като акула, риба меч и риба тон. Причината е, че живакът се натрупва в организма и не може да се изчисти за повече от година.

3. Соя

Соята съдържа растителна форма на хормона естроген, а излишъкът на естроген нарушава хормоналния баланс, което може да повлияе на овулацията и производството на яйцеклетки. Стой далеч от соята и запомни, че много храни, за които не си подозирала също съдържат соя, като млякото, колбасите и протеиновите барчета.

Галерия: 10 секси бременни звезди

Виж всички снимки

4. Алкохол

Наясно си, че не можеш да пиеш алкохол по време на бременността, но защо трябва да се отказваш от него, когато пробваш за бебе? Добре, не е необходимо да минеш на сух режим, но при всички положения избягвай напиването. Прекомерната употреба на алкохолни напитки е свързано с нарушения в овулацията и нивата на хормоните естроген и прогестерон. Опитвай се да не изпиваш повече от две питиета на ден в периода, в който се стараеш да заченеш.

►►► Виж тук 7 начина как йогата помага на фертилността!

5. Бекон

Мъже, слушайте! Изследване на Харвардския университет показва, че консумацията на колбаси (и да, това включва бекона) води до намаляване качеството на спермата. Знаем, че тази информация ще разбие мъжките сърца, но бебе-каузата си заслужава!

6. Захар

Приемът на прекомерно количество захар, под формата на сладкиши и газирани напитки води до ниска кръвна захар и неизбежно разстройва нивата на репродуктивните хормони. А нивата на хормоните ти трябва да са изрядни, когато се опитваш да заченеш.