5 ползи от враговете (и защо имаш нужда от тях)

Махни карфиците от вуду-куклите; престани да мислиш лошо за враговете си – имаш нужда от тях, оказва се!

 
 

Махни карфиците от вуду-куклите; престани да мислиш лошо за враговете си – имаш нужда от тях, оказва се!

В един идеален свят всички щяхме да бъдем като Ема Стоун – забавни, мили и всички щяха да ни харесват. Наистина, нея всички я харесват. За нещастие, не всички имаме такъв късмет. При повечето от нас имат повече от една колежка в работата или университета или позната в компанията, която си е поставила за цел да вгорчава живота ти. И въпреки че се опитваш да  игнорираш и да не обръщаш внимание на провокациите, твоите „врагини“ могат да направят живота ти ужасен.

Виж какво не умеят да правят различните зодии в галерията долу:

Галерия: Какво не умеят да правят различните зодии

Виж всички снимки

Но си наясно, че не можеш да бъдеш харесвана от всички. А да имаш някой друг враг си има и положителни черти. Като:

1. Те те карат да работиш по-усърдно

Малко здравословна конкуренция не е убила никого, особено, когато говорим кариера. Когато имаш противник, обикновено започваш да работиш по-усърдно за повишение и си поставяш по-високи цели. Дори и да не приемаш кариерата си като състезание, идеята за малко надпревара може да свърши чудеса за продуктивността ти. Ако смяташ, че някой чака да се намести на стола ти, тогава ти обикновено правиш всичко по силите си, за да го запазиш. Макар че параноята не е полезна, но състезателния елемент има и своите ползи.

Но в кои случаи не е добра идея да се притесняваш от конкуренцията? В сфери като любовта, онлайн популярността (като колко Facebook приятели имаш) и външния вид. Психолозите са убедени, че ако си параноична за това какво мислят другите за връзката ти или начина, по който изглеждаш, това може да бъде много вредно за психичното ти здраве. Ако откриеш, че се сравняваш с другите във всичко - прати състезателният дух във ваканция и почни да живееш по-спокойно.

2. Държат егото ти в шах

Беше като попарена от остра забележка? Враговете ни знаят как да ни влязат под кожата и после дълго да ни сърби. Но в техните остри думи имат неочаквано добрата сила да те свалят на земята, макар и с ритник. Трудно е да бъдеш арогантна в присъствието на враговете си. Но това ни държи отговорни за думите и действията ни – нещо особено важно ако си склонна да казваш на глас всичко, което ти мине на ум. Те ни принуждават да внимаваме какво казваме и да не даваме мнението си без да го обмислим преди това.

И все пак, ако противниците ти говорят неистини и се притесняваш, че могат да използват  думите ти срещу теб, по-добрата опция е да си замълчиш – ако ситуацията го позволява. Например, да запазиш мълчание пред шефовете не винаги е препоръчително, но ако си на гости и си говориш с приятели, няма нищо да ти стане да запазиш за себе си някои от мислите си.

►►►Спечели абсолютно всеки за три минути

3. Те ти казват какво мислят. Дори да не ти харесва.

Попитай най-добрата си приятелка или гаджето си: „Дебела ли изглеждам с тези дънки?“ и ще чуеш всевъзможни отговори, целящи да скрият от теб, болезнената истина понякога. Хубавото на това да си заобиколена от хора, които те обичат е да знаеш, че те ще помислят за чувствата ти. Враговете ти нямат такива угризения и дори да има и злост в думите им, сигурно има и нещо вярно.

Повечето от техните коментари може да са субективни, но могат да ти помогнат да стигнеш до прозрения, до които не би могла да стигнеш, ако слушаш само най-близките си хора.

Трикът е да се научиш как да пресяваш неприятните коментари направени от злоба и завист от онези, направени от разум. Малко е трудно, но пък може да ти помогне много, за да добиеш една по-обективна картина за себе си. Ако те беше казано същото, но по-внимателно от близък, щеше ли да си вземеш поука? При отговор “не“, забрави. Но ако в тях има зрънце истина, тогава използвай съвета като поощрение, за да се развиваш. Само се опитвай да не го приемаш твърде навътре.

Ако се случи така, че нечий злобен коментар по твой адрес не ти дава мира, поговори за това с най-искрената си приятелка. Тя ще ти каже дали си струва безсънните нощи.

4. Те ти помагат да видиш различни гледни точки

Трябва да използваш всяка възможност да видиш света през очите на някой друг. Особено ако това е някой, с когото не се разбираш – те имат различни преживявания и ценности от твоите.

Колкото повече различни гледни точки виждаш, толкова по-лесно ще можеш да се поставяш на мястото на другия. А съчувствието насърчава толерантността и приемането.

Понякога това дори може да ти помогне да разбереш своите различия. Затова вместо да отхвърляш техните аргументи, ги изслушай. Изслушването на чуждото мнение може да ти помогне да разшириш кръгозора си.

5. Те те учат да отстояваш мнението си

Уинстън Чърчил е казал: „Имаш врагове? Хубаво. Това означава, че поне веднъж в живота си си отстоявал собствената си позиция“. Той идеално е знаел значението на това да имаш противници – нали на него дължим и фразата че „демокрацията е ужасна, но по-добро от нея не е измислено“.

Според психолозите е по-трудно да отстояваш мнението си пред най-близките си – затова враговете са идеалните хора, върху които да се упражняваш. Когато се научим да ни пука по-малко за това какво мислят те за нас, тогава сме по-склонни да заявим мнението си с  онези, на които държим. Освен това като се изправиш лице в лице с конфликтите това те прави по-уверена в себе си, защото си имала смелостта да заявиш позицията си.