5 вредни навика в грижата за косата ти

Непременно трябва да ги забравиш през зимата!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Стилистите съветват да не допускаш тези грешки в грижата за косата през зимата, за да не ѝ навредиш.

Грижиш ли се правилно за косата си? Ако всички точки, изброени по-долу изглеждат очевидни за теб, поздравления, добре се грижиш за косата си и най-вероятно имаш красива и сияйна коса. За всички останали предлагаме да придобиете нови навици, които ще ви помогнат да подобрите състоянието на косата си в бъдеще.

Ето кои са едни от най-популярните грешки в грижата за косата през зимата, коментирани от сертифициран трихолог, представител на Tangle Teezer Анджела Онуоха. Експертът изброява няколко навика, които е важно на всяка цена да избягваш.

1. Не излизай с мокра коса навън

През лятото, в сухо, горещо време, можеш да си позволиш напълно да се откажеш от сешоара и да изсушиш косата си на вятъра. През зимата обаче тази мисъл дори е категорично забранена! Ако закъснееш много за среща и нямаш време да изсушиш добре косата си, тогава е по-добре да не я миеш изобщо, а да освежиш корените със сух шампоан. В противен случай рискуваш да настинеш, да „замразиш“ корените си и след това напълно да ги увредиш. Вятърът и ниските температури ще направят косата ти чуплива и суха. Специалистите препоръчват носенето на шапки през зимата, за да предпазиш главата си от сезонните евентуални проблеми. Ако шапката е с копринена или сатенена подплата, ще е още по-добре, защото те не увреждат косата.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

2. Не използвай твърде много балсам за коса

Да излееш бутилка подхранващ балсам върху косата си с надеждата да подобриш състоянието ѝ мигновено си е направо глупаво и нерационално. Количеството е без значение. Важното е как прилагаш допълнителните грижи. Например, експертите препоръчва нанасянето на овлажняващи продукти като „сандвич“, няколко пъти седмично: „Нанесете балсам върху влажна коса, оставете да подейства няколко минути и изплакнете. След това измийте косата си с шампоан, изплакнете и нанесете любимата си маска. След това отново измийте добре от корените до върховете."

Обърни внимание дали нанасяш балсама правилно: „След измиване на косата винаги внимателно изцеждайте кичурите, за да подобрите проникването на балсама. В противен случай продуктът просто ще се отмие от косата заедно с водата."

3. Не изсушавай косата си веднага след излизането от банята

Сушенето на мократа коса веднага след душ е вредно, тъй като горещият въздух буквално загрява всеки косъм, наситен с влага, и ги уврежда, правейки ги по-чупливи. Преди сушене експертите препоръчват използването на микрофибърна кърпа, която абсорбира идеално излишната влага, както и термозащитен спрей, който създава допълнителен защитен слой върху косата.

4. Не се страхувай от грижа за косата, съдържаща силикони

Има много отлични продукти за грижа за косата на силиконова основа, които овлажняват кичурите, и съдържат и естествени масла: арганово, кокосово или масло от жожоба. В съвременния свят "силиконовите" продукти често са демонизирани, но експертите казват, че не трябва да се страхуваме от тях. Повечето от силиконите, използвани в съвременната грижа за косата, се отмиват много лесно - предимствата им далеч надхвърлят всички недостатъци: „Маслата на основата на силиций могат да помогнат за подхранването на косъма, като го направят гладък, като същевременно го предпазват от външна агресия.“

5 сериозни грешки в грижата за мократа ти коса

Вижте повече

5 сериозни грешки в грижата за мократа ти коса

3 от тях правиш със сигурност!

5. Не използвай твърди четки

Не всички стилисти обичат четки с естествен косъм (четина). Първо, те могат да причинят алергична реакция, а в допълнение, четките с естествен косъм не се справят добре с малките къдрици: меките влакна не могат да разресват добре. Твърдите влакна могат да увредят кутикулата на косъма при често разресване, отслабвайки го в дългосрочен план. Вместо четки с твърд косъм, предлагаме да избереш мека четка или гребен с гъвкави зъби. Те не опъват косата, не дърпат кичурите и не създават прекомерно триене.

Най-добрите рецепти за коса с мед

Вижте повече

Най-добрите рецепти за коса с мед

Почерпи косата си с мед.