5-те кошмара на всяка необвързана жена

Или нещата, които никоя необвързана жена няма да си признае!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Жена, която не е във връзка, може да си бъде самодостатъчна и адекватно да устои на натиска на мъжете. Това обаче изобщо не означава, че когато остане сама със себе си, тя не е измъчвана от съмнения и натрапчиви мисли. Защо изобщо се появяват и как да намерят хармония в самотния си статус жените?

Може вече да се приеме за съвсем нормално да бъдеш сама и да се чувстваш добре с това, но все пак се натъкваш на съчувствени погледи, нетактични въпроси и неразбиране. Заедно с психотерапевтите разбираме какви мисли най-често тревожат момичетата без партньори и как да се научиш да възприемаш самотата си по различен начин и да я приемаш.

"Ако съм сама, може би нещо не е наред с мен..."

Да, понякога самотата наистина има психологически причини, но стига на човек да му е удобно да съществува във формат без връзки, това не е проблем. Не липсата или наличието на взаимоотношения определя твоята стойност и „нормалност“.

Мислите, с които да се сбогуваш след 30

Вижте повече

Мислите, с които да се сбогуваш след 30

Не си трови живота! 4 мисли, с които трябва да се сбогуваш след 30-ия си рожден ден.

В света има толкова много нещастни, токсични и инертни връзки, че доста често е много по-здравословно да избереш съзнателната самота, докато не срещнеш правилния човек.

Разликите на сегашното време са, че вече не е необходимо да създаваш двойка за оцеляване, жените се справят страхотно с живота си, което означава, че сега можеш да избереш дали си в двойка или да бъдеш щастливо необвързана.

„Всъщност съм добре сама. Но може би не трябва да е така?"

Ако си намерила връзката със себе си, това е нещо, с което да се гордееш, а не нещо, от което да се срамуваш. Разбира се, има хора, на които им е трудно и самотно да са сами. Трудно им е да отидат сами на кино или на концерт. Ако умееш да отделяш време за избор на възможно най-добрата компания - себе си, това говори за твоята самодостатъчност. Мнозина може да ти завидят.

„Омъжените ми приятелки ме възприемат като съперник и аз понякога им съчувствам, виждайки трудностите на брака, пред които са изправени“

Много жени са несигурни и изпитват страх от загуба на значими връзки. Струва си да им простим това, защото причината за такова поведение е дълбоко в детството.

Освен това понякога е трудно да се поддържат общи възгледи и интереси при промяна на статута, но истинското приятелство е в състояние да преодолее такива трудности. Опитай се да говориш с приятелите си, намери нови посоки за контакт, бъди искрена и е много вероятно отношенията ти да се променят към по-добро.

„Не харесвам опитите на приятели и роднини да ме свържат с някого. Отхвърлянето на моя избор от някой друг и опитите за налагане на техните ценности са досадни"

Тези емоции са напълно естествени и нормални. Когато ни се диктува как да живеем, това нарушава личните ни граници. Ясно определи позицията си, откажи онези инициативи, които не ти подхождат. Говори с хората, като им предадеш това, с което си съгласна, или изгради удобна дистанция с тези, за които налагането на личното ти мнение е норма.

„Образът на свободна жена, излъчван от киното, не винаги отразява реалността. Трудно ми е да се меря с богати независими красавици от екрана."

Животът не е състезание. Всеки има свои приоритети и темп на движение. Връзки или не, кариера или не, деца или не, само ние знаем кое е най-добро за нас. Важно е да разбереш, че самотата не е някаква болест, която трябва да бъде излекувана спешно. Това е или съзнателен избор, или задача, която искаш да решиш. Струва си да се бориш с него, само ако наистина е проблем за теб самата.

Връзките в името на връзките са съмнително удоволствие и истинската интимност не е толкова лесно да се намери. Ето защо, ако самотата е удобно състояние за теб, позволи си да бъдеш в нея точно толкова дълго, колкото ти е необходимо.