|
Ето кои са петте полезни храни, които определено са в плюс за твоето здраве и добра форма!
10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията долу:
Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот
1. Мазни риби
Сигурни сме, че си слушала много за рибеното масло и колко полезно е то. Да, полезно е за твоето здраве, защото благодарение на него получаваш достатъчно каротиноиди, които подобряват мозъчната функция.
Скорошни изследвания показват, че омега-3 действително може да удължи живота. След проведени изследвания с около 2600 възрастни американци на средна възраст 74 години е установено, че тези с по-високи нива на омега-3 в организма (което се равнява на две рибни ястия седмично) са с 18% по-малко склонни да развият хронично заболяване и да получат психически или физически разстройства.
2. Орехи
Хубаво е, когато с първото хранен за деня - закуската - можеш да си добавиш още няколко години пълноценен и щастлив живот. И защо да не го правиш често? Проучванията показват, че колкото по-често ядеш ядки, толкова по-малък е рискът от поява на хронични заболявания или поява на усложнения от вирусни инфекции.
Ядките са пълни с хранителни вещества, които предпазват сърцето и помагат в борбата с възпаленията в организма. Ненаситените мазнини, диетичните фибри, фолиевата киселина, витамин Е, калий, магнезий, калций, антиоксиданти са само част от списъка, който получаваш, консумирайки ядки.
Ако се притесняваш от високото съдържание на калории в тях, тогава ограничи дневната си порция до 30 грама (което никак не е малко).
3. Пълнозърнести храни
Ако нямаш изразена непоносимост към глутен, пълнозърнестите хлябове и тестени изделия не само, че няма да ти навредят, но и ще удължат живота ти. Хлябът съдържа много полезни вещества и витамини като тези от група В, Е, магнезий, диетични фибри и т.н.
4. Пикантна храна
Неедно изследване е доказало, че пикантната харана е сред сигурните храни, които ти осигуряват дълголетие.
Проучване, проведено с около 450 000 китайци от двата пола установява, че при тези, които ядат пикантни храни 6-7 пъти седмично, намалява риска от смърт с 14% в сравнение с тези, които включват люлото в менюто си веднъж седмично. Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки е антиоксидант, който помага в борбата с възпаленията, понижава кръвната захар и спомага загубата на тегло.
5. Водорасли
Благодарение на високото си съдържание на йод и фукоидан, водораслите подобряват функцията на щитовидната жлеза и се борят с възпаленията и инфекциите в организма. Освен това водораслите имат ниско съдържание на калории, но пък бързо създават усещане за ситост.