5-те човека, определящи живота ти

Хората, които виждаш най-често, могат да допринесат за здравето, живота и успеха ти или точно обратното. Затова си струва да ги избираш внимателно.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Най-важното нещо в живота ти са хората, които те заобикалят. Както казва световно известният специалист по личностно развитие – Джим Рон: „Ти си съвкупност от петимата човека, с които прекарваш най-много време“.

Най-близките ни оказват влияние на начина ни на мислене, на самочувствието ни и на решенията, които взимаме. Ти със сигурност имаш собствено мнение, но изследванията показват, че средата ни влияе много повече, отколкото си мислим.

Изследване на д-р Николас Христакис от Харвардския факултет по медицина показва, че ако приятелите ти са с наднормено тегло, най-вероятно и ти си с такова. Той проучил 10 000 души и как им влияят хората около тях и заключил, че е 60% по-вероятно да сме по-пълнички, ако приятелките ни са такива. Същото важи и за кариерата – ако близките ти са успешни е по-вероятно и ти да имаш добра кариера и хубава работа.

Нека да видим кои са петте вида хора, които са солта на ежедневието ни.

РОДИТЕЛИТЕ ТИ

Тъй като родителите ни са първите примери в живота ни, сме склонни да ги слагаме на пиедестал и да си мислим, че те знаят всичко. Това означава, че някои от основните ни убеждения всъщност са техни, а те може да са неправилни за нас. Например много родители приучват децата си да бъдат стиснати, защото самите те са имали финансови затруднения; някои са расисти, а други искат децата им да имат същите религиозни убеждения или пък да встъпят в брак с точно определен тип човек.

От неимоверна важност е да поставиш под съмнение онова, което си наследила като убеждения. Ако са добри и ти помагат да вървиш нагоре, запази ги. Но ако изцеждат енергията ти, избери да си на своя страна. Не се тревожи, че ще ги разочароваш – целта не е да ги предпазваш, целта е да си щастлива.

ПАРТНЬОРЪТ ТИ

Той е най-влиятелният човек в живота ти. И тъй като страхът от отхвърляне е мощна сила, ние лесно можем да „нагодим“ личните си стандарти така, че да останем заедно. Влизаме в рутина, започваме да придобиваме навиците им и някак вече не сме себе си. Ако неговите принципи не са толкова високи колкото твоите, това можеш да се принизиш до неговото ниво (това работи двустранно – може и ти да се окажеш негативна сила за него!).

Ти и половинката ти контролирате живота си повече, отколкото си представяш. Ако неговите стандарти те връщат назад, не го зарязвай. Промени онова, което искаш – без значение дали става въпрос да отслабнеш, да ползваш по-малко лаптопа си, да изчистиш дома си или да спреш да клюкарстваш. Вероятно е партньорът ти да се опита да те настигне.

15 проблема, ако живееш с родителите си

Вижте повече

15 проблема, ако живееш с родителите си

Ако вече си пораснала, но все още ти се налага да живееш в дома на мама и тате, трябва да си преживяла тези ситуации.

ПРИЯТЕЛИТЕ И НАЙ-БЛИЗКАТА ТИ ПРИЯТЕЛКА В ЧАСТНОСТ

Всичките ни приятели имат добри намерения. Искат да ни подкрепят и си мислят, че знаят кое е най-добро за нас. Една добра приятелка може да те окуражи, да те кара да си отговорна, да ти казва истината, дори и когато е болезнена, да вижда добрите ти качества и да е постоянно в живота ти, колкото и объркан да е той.

Но тя може и да е такава, която не иска да се променяш и не желае да имаш големи успехи или да си супер щастлива, особено ако самата тя е в лош момент. Тя може да се старае да те запази такава, каквато си, и да не подкрепя промяната ти (например да си стоиш дебела, за да може и двете да си хапвате обилно).

Приятелката ти може да има много различни възгледи за живота, връзките, брака, религията, кариерата. Ако ти искаш да напуснеш работата, която мразиш, тя може да проектира върху теб собствената си нужда да бъде финансово сигурна. Ако поискаш да излизаш с мъж, когото тя не одобрява, може да се опита да те обезкуражи. Лошото на цялата работа е, че е твърде вероятно възгледите ти да заприличат повече на нейните, отколкото да са си твои.

КОЛЕГИТЕ ТИ

Вероятно, като повечето от нас, приемаш работата си сериозно. Вероятно ти е отнело време, преди да получиш желаната позиция, и затова отчаяно я пазиш, опитваш се да се впишеш в атмосферата, да получиш одобрение и да се чувстваш достатъчно способна. Вярваш или не, но шефът и колегите ти преследват същите цели.

Всяко работно място си има своите правила – от очевидните до невидимите (как да се обличаш, какво харесва шефът, кога да кажеш мнението си и кога да замълчиш, че дори и какво да ядеш). Колегите ти влияят на това как оценяваш работата си, колко стрес понасяш и как се справяш с него, както и как балансираш с работното и свободното си време. Проучи подробно тези скрити влияния.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

СЕБЕ СИ

Най-много време изкарваш в собствената си глава. Но дали си своят най-добър приятел? Някои от нас са най-болезнените си критици. Много от нас не харесват образа, който ги гледа от огледалото. Въпреки това обаче възприятието ни за самите нас и чувствата, които ни вълнуват ежедневно, са нещата които най-много влияят на действията ни. Това е единственото нещо в живота ни, което можем да контролираме 100%. На огледалото си имам стикер, на който пише „Обичам се безрезервно сега“. Това е само напомняне, че трябва да си позволявам да съм човек, да не се фокусирам върху лошите неща, да не се критикувам сурово, че не съм толкова слаба/привлекателна/достатъчно умна.

Хората, които се харесват, се разпознават веднага – те са мили и приемат недостатъците си, харесват се и не приемат нещата твърде навътре. Разбери с кого прекарваш времето си и прави осъзнат избор. Понякога нямаш нужда от дисциплина или време да промениш живота си. Само трябва да внимаваш кого допускаш най-близо до себе си.