5 съвета за най-добрия летен (и безопасен) загар

Всяка година ти напомняме да се пазиш, защото е важно да предпазиш кожата си от вредните лъчи на слънцето, но също е важно и да си набавиш необходимата доза витамин Д. Как да ги съчетаеш?

Темата е малко спорна, тъй като никой специалист по красота или дерматолог никога няма да препоръча прякото излагане на слънчеви лъчи за получаване на тен, но тъй като знаем, че примамката - летен шоколадов загар - е твърде голяма, ето няколко ценни съвети как да направиш излагането си на слънце възможно най-безопасно.

1. Винаги, винаги, винаги избягвай солариумите

Не се поддавай на мита, разпространяван от някои салони, че могат да ти осигурят „здравословен“ тен със солариум, защото солариумите излъчват огромни количества UVA и практически никакви UVB (което всъщност стимулира произвидството на витамин D) и може да увеличи риска от рак на кожата със 75% (сочат изследвания на The Cranley Clinic, Лондон).

Съжалявамe, но aко искаш да имаш тен през цялата година без риск от рак на кожата, изкуственият тен (или автобронзиращите продукти) трябва да бъдат най-добрите ти приятели.

Cosmo изборът:

Автобронзант спрей SUNDANCE от dm

SUNDANCE спрей автобронзант 150 ml прави шоколадовия загар възможен. Благодарение на финия прах от спрея продуктът се разнася много добре и гарантира равномерен тен. След нанасяне спреят изсъхва и се абсорбира незабавно - не е необходимо допълнително нанасяне. Има и още едно предимство: лесно се достигат дори и трудни зони като гърба с помощта на спрея.

2. Нанеси подходяща слънцезащита

Добре знаеш, че слънцезащитата (също като червилото ти) трябва да отговаря на конкретни критерии, съобразени с кожата ти - тоналност, състав и вид на слънцезащитния продукт. Умоляваме те - не използвай един и същи продукт за лице и тяло. Ефектът определено не е един и същ!

3. Сянката е вторият ти най-добър приятел!

Да се скриеш малко на сянка не само, че не е никак лошо, а напротив! "Взимането" на малки почивки от слънцето ще намали UV интензивността и риска от слънчево изгаряне, което означава, че тенът ти ще бъде по-здравословен и по-дълготраен.

4. Яж щадящи от слънцето храни

Известно е, че някои храни повишават ликопена и собствения SPF на кожата. Антиоксидантът, открит в доматите и други червени и оранжеви плодове и зеленчуци също може да повиши защитата ти от слънцето с невероятните 33%.

Интересен факт е, че един от най-добрите източници за получаване на естествена защита е доматеното пюре.

Черният шоколад е пълен с флавоноиди, които могат да помогнат за предпазване от слънчево изгаряне, докато кофеинът се смята, че помага за намаляване на риска от рак на кожата.

5. Грижа след слънце

Особено важен момент по отношение на хидратацията на кожата.

Ако си "препържила" кожата си веднага търсиш наични да я успокоиш, за да предотвратиш беленето и загрубяването й. А ако кожата ти е добре хидратирана - това означава, че тенът, за който си жадувала толкова дълго, ще остане. Затова е важно да подбереш добре продуктите си за след слънце (ако са подходящите - кожата ти ще се хидратира и ще изглежда невероятно, а ако не - рискуваш да я изсушиш още повече, причинявайки й дразнене и моментална загуба на натрупалия се тен).

Cosmo изборът:

Продуктът овлажнява кожата след слънчеви бани, удължавайки златистия загар, оставяйки кожата мека и гладка. Формулата със съдържание на Tanimel (расти...

Продуктът овлажнява кожата след слънчеви бани, удължавайки златистия загар, оставяйки кожата мека и гладка. Формулата със съдържание на Tanimel (растителен екстракт) помага по естествен начин за увеличаване на производството на естествени пигменти

на кожата, подпомагащи за образуването на по-плътен и по-траен тен. Глицеринът в състава привлича водата и я задържи в кожата, за да се поддържа добро ниво на хидратация, а витамин Е има антиоксидантен ефект. Лосионът се абсорбира бързо и осигурява 24-часова хидратация, като възстановява естествения хидробаланс на кожата, която е била излагана продължително на слънце.

SUNDANCE Гел за след слънце с алое вера успокоява и охлажда кожата, изложена на слънце, и я подсигурява с интензивно овлажняване. Гелът създава приятн...

SUNDANCE Гел за след слънце с алое вера успокоява и охлажда кожата, изложена на слънце, и я подсигурява с интензивно овлажняване. Гелът създава приятно усещане за кожата, както и красив и дълготраен тен.

Нанася се равномерен тънък слой върху чиста кожа след излагане на слънце.

А проблемната кожа през лятото?

LIPIKAR Baume Light AP+M възстановява баланса на кожния микробиом, бързо успокоява кожата и намалява усещането за сърбеж.

LIPIKAR Baume Light AP+M възстановява баланса на кожния микробиом, бързо успокоява кожата и намалява усещането за сърбеж.

Със своята ефикасност срещу рецидиви той разрежда пристъпите на обостряния. Подхранва кожата и възстановява кожната бариера.

Новата формула Lipikar Baume LIGHT AP+M е с по-лека текстура, лесен за нанасяне и попива бързо, което го прави идеален за дните, когато бързаш.

Освен това формулата му съдържа по-висок процент термална вода (71%) и осигурява приятно усещане за охлаждане, което е чудесно за летните дни.

С новия продукт е по-лесно да се грижиш за суха кожа, склонна към атопия, защото лекият балсам Lipikar Baume LIGHT AP+M се абсорбира за по-малко от една минута.

Neutrogena® Hydro Boost крем

Neutrogena® Hydro Boost крем

Кремът е подходящ за защита в града. SPF 25 спомага да се увеличи хидратацията, подсилва естествената защита на кожата и защитава от вредните UV лъчи и замърсяването, за да имаш сияен и здрав тен.

Готова ли си за плажни преживявания?