5 случая, в които добрите маниери могат да ти навредят

Винаги казваш „моля“ и „благодаря“, никога не прекъсваш събеседника си, а да се разкрещиш – о, това е направо невъзможно!

Понякога обаче си струва да забравиш поне за малко... доброто си възпитание.


​Държ езика си зад зъбите

Изобщо няма да те поощряваме да използваш нецензурни думи във всяко изречение. Но според специалистите е здравословно от време на време да употребяваш някоя и друга ругатня. Когато почувстваш внезапна болка, горещо се препоръчва да... изпсуваш. Според скорошно британско проучване, ругатните наистина помагат да се тушира физическата болка. И ако още не си достатъчно убедена в ползата от ругаенето, трябва да знаеш, че експертите са доказали: ако умишлено се стараеш да не изречш нещо неприлично, още повече изостряш усещането си за болка! С друго проучване пък е установено, че редовното потискане на гнева може да засили болките в кръста и долната част на гърба.

Все пак, кога и колко е здравословно да се псува? Ако и без причина използваш „мръсни“ думи във всяко второ изречение, това определено няма да ти е от полза. Особено на работното място. Когато обаче някаква емоция те подтиква да се изразиш с нецензурна фраза, по-добре го направи.

​Поемаш много социални ангажименти

Трудно ти е да казваш „не“? Но ако поемаш прекалено много ангажименти, няма да ти остава време за собствените ти нужди. И то за жизненоважните като здравословно хранене, достатъчен сън, пълноценно време, прекарано с приятели и половинката ти.

Научи се да отказваш учтиво и позитивно. Винаги благодари за отправените покани, казвай, че си поласкана, защото са се обърнали към теб и т.н. Не е нужно да чупиш ръце и да се извиняваш – няма нищо осъдително в това да откажеш непосилни ангажименти.

Галерия: Най взискателните зодиакални знаци

Виж всички снимки

Винаги опразваш чинията си

Много майки и баби втълпяват на децата, че не е прилично да не си изяждат докрай сервираното им ядене и че по този начин ги обиждат. Тази привичка обаче може доста да окръгли талията ти. Според скорошно допитване – 89% от анкетираните жени са признали, че винаги изпразват чиниите си, независимо, че са се заситили далеч преди последната хапка.

Съветът на експертите е да престанеш да се храниш не когато вече не можеш да хапнеш и троха повече, не и дори когато се усещаш заситена, а когато престане да ти прави впечатление колко апетитно ухае ястието.

​Често се ръкуваш с околните

Първо, добрата новина – може би ръкостисканията все пак не са толкова опасни, колкото предполагаш. Учени от университета Джон Хопкинс, САЩ, направили следния експеримент – взели натривки от ръцете на завършващи студенти при дипломирането им. Общият брой на ръкостисканията по време на церемонията бил 5209. Само 7% от бактериите, които били изолирани от изследваните проби, били от вид, който може да причини заболяване.

Все пак, винаги имай едно наум, защото британски изследователи са доказали: тези от нас, които си стискат ръцете с други хора седем и повече пъти на ден, са девет пъти по-застрашени върху дланите им да попаднат бактерии от фекали, отколкото тези, които избягват ръкостисканията.

Ако няма как да избегнеш честите ръкостискания, добре е да имаш антибактериални кърпички или гел в чантата си и да ги използваш от време на време. Можеш дори сама да си приготвиш шишенце с дезинфектант за ръце. Просто смеси 4 ч. ч. 70% спирт с 4 с. л. глицерин.

​Приемаш всяка покана във Facebook

В този сайт можеш да имаш неограничен брой приятели и ти си изкушена непрекъснато да увеличаваш броя им или просто ти е неудобно да отхвърляш отправените към теб покани. Според испанско проучване, наличието на повече от 354 приятели във фейсбук може да предизвика депресия. Обяснението е, че колкото повече познати имаш в профила си, толкова повече виждаш снимки от ваканции на красиви места, или от пищни сватби и други будещи завист събития.

Робин Дънбар, професор по еволюционна психология от Оксфордския университет, е на мнение, че човек не може да поддържа смислени отношения с повече от 150 души. Препоръката на експертите е да не прекаляваме със списъка на приятели в социалните мрежи и сродните им сайтове. Наистина ли ти е необходимо да приемаш покана за интернет връзка с човек, когото не си виждала и чувала от години, или когото не познаваш лично?

Започвам... от понеделник! (Знаем, че няма)

Вижте повече

Започвам... от понеделник! (Знаем, че няма)

Колко пъти си си обещавала, че ще започнеш нов живот от понеделник? Да, не ни отговаряй – знаем, че са безброй...