5 сериозни грешки в грижата за мократа ти коса

3 от тях правиш със сигурност!

 
 

3 от тях правиш със сигурност!​

Знаем, че ще излъжеш, ако кажеш, че никога не си разресвала мократа си коса или не си я хващала на кок след душ? Сигурни сме, че го правиш и то повече от веднъж! Но тези, на пръв поглед, безобидни навици в крайна сметка отслабват косъма и несъмнено вредят на косата ти.

20 прически с дълга коса, които да ти държат топло тази зима, виж в галерията по-долу:

Галерия: 20 прически с дълга коса, които да ти...

Виж всички снимки

►►► Приянка Чопра показа новите тенденции за коса

Факт е, че мократа коса е доста по-уязвима от сухата, така че трябва да бъдеш по-внимателна към нея. Ето кои са петте най-често срещани грешки, които не трябва да се правят, ако искаш да поддържаш косата си здрава.

1. Разресване на косата докато е мокра

Когато е мокра, косата е най-еластична, така че при разресване може лесно да се опъва, а понякога и да се накъсва. Ако сресваш мократа си коса редовно, тя ще стане по-чуплива и непокорна с времето. Най-добрият вариант е след измиване първо да я изсушиш естествено - за около 5-10 минути - ще бъдат достатъчни. След това косата може да бъде леко сресана, след нанасяне на масло, серум или кристали за по-добро приплъзване. И обърни внимание на гребена! Най-добре е да е от дърво или пластмаса.

2. Събиране на мократа коса на кок или опашка

Ясно е, че е неудобно да стоиш с пусната коса, особено, когато е мокра. Но, запомни първата точка - когато косата е мокра, тя е най-еластична. Ето защо, когато събираш цялата си коса на опашка или кок, отделните кичури не само се опъват, но и се притискат от еластичната лента. Добро решение е вместо ластик да помислиш за копринени аксесоари. Те не увреждат и не мачкат косата.

3. Изсушаване на косата с кърпа след душ

Любим похват на режисьорите е актриса със снежнобяла кърпа на главата, която излиза от банята. Със сигурност е красиво, но кърпата за коса не е най-добрата идея. Тъканта на кърпата обикновено се оказва доста груба за косата ти, така че постоянното триене може да доведе до накъсване и косопад. Смени хавлиената си кърпа с памучна тениска или кърпа от микрофибър. Така ще полагаш по-щадяща грижа за косата си, а влагата ще се абсорбира по-бързо.

4. Използваш сешоар, преса и маша на влажна коса

Не е тайна, че машите, пресите и всичко, което "изгаря" косата като цяло не е полезно за косата, но това спирало ли те е някога? За да намалиш стреса върху косата си, следвай най-важното правило: започни да оформяш и стилизираш само след като косата ти е напълно суха (и, разбира се, с термозащита!)

5. Лягаш си с мокра коса

Да си легнеш с леко влажна коса е простимо, но никога с мокра коса! Първо, по време на сън отделните косми могат да се заплетат, и второ, постоянното триене на възглавницата, уврежда дори сухата коса, какво остава за мократа... Третата причина да забравиш за заспиването с мокра коса несъмнено е увеличения шанс да се разболееш. Без значение дали е лято, или зима.