5 психологически трика за успешно отслабване

Експертите смятат, че ако искаш да промениш живота си (да се храниш правилно, да спортуваш), трябва да си създадеш навик.

 
 

Експертите смятат, че ако искаш да промениш живота си (да се храниш правилно, да спортуваш), трябва да си създадеш навик.

Представи си ситуацията: в Новата година решаваш да влезеш в по-добра форма. Започваш да се храниш здравословно, лягаш си навреме... И няколко седмици (или дори дни) по-късно спираш.

Малко време. Много стрес. Умора. Бърз отказ... Означава ли това, че не можеш да регулираш фигурата си и да изглеждаш добре? Категорично не! Възможно ли е по някакъв начин да постигнеш това, което искаш, без да правиш кой знае какви компромиси? Да!

9 здравословни храни, с които не трябва да прекаляваш, виж в галерията по-долу:

Галерия: 9 здравословни храни, с които не трябва да...

Виж всички снимки

►►► Как да укрепиш имунитета си: 10 необичайни съвета

Експертите вярват, че ако искаш да промениш живота си (да се храниш правилно, да спортуваш), трябва да си създадеш навик. И е важно да бъде ЕДИН и то конкретен, а не пет наведнъж! За да влезеш в определен ритъм, отнема поне 21 дни, но може да бъде и доста повече. И ако непрекъснато се насилваш да правиш правилните неща, доста бързо ще останеш без сили и без почти никава мотивация.

Ето как можеш да добавиш нова здравословна рутина към живота си и то без никаква демотивация:

1. Оцени желанието си

Например, медитираш върху парче пица. Желанието да го изядеш влиза в конфликт с желанието да отслабнеш. Помисли как и защо се чувстваш така? Може би това е стрес, скука, безпокойство, а не желание да изядеш точно това парче пица? Има ли нещо, което ще подобри настроението ти по-бързо и без да се чувстваш виновна? Опитай да отвлечеш вниманието си като например, се обадиш на приятелка или да си пуснеш филм, вместо да се отдадеш на пицата. А по-късно тя ще отстъпи място на салатата и във всеки случай ще можеш да вземеш по-здравословно решение.

2. Промени посоката на мислите си

Ако неистовият глад за сладко те преследва безусловно - не се предавай! Хапни си плодове и мисли за нещо друго. Когато се научиш да пренастройваш мислите си към желанието да ядеш нещо здравословно ще бъде доста по-лесно да отслабнеш.

3. Представи си ясно целта си

Експертите препоръчват да си направиш колаж с всичко, което те мотивира, за да можеш по-лесно и ефикасно да визуализираш и да постигнеш желаните резултати.

4. Спри да се самоизмъчваш

via GIPHY

Един от най-големите проблеми със силата на волята е, че трябва сама да се пребориш със себе си. Не се превръщай в личния си враг, а напротив. Щади се и си давай обещания, които наистина можеш да спазиш, защото когато си обещаеш нещо и след това го спазиш - ще имаш причина да се възнаградиш. И стигаме до петия трик.

5. Бъди по-позитивна

Важна част от формирането на навици е възнаграждаването. Ако си дадеш награда за поведение, мозъкът отделя допамин, което увеличава желанието за повторение на този успех. И така постепенно се озоваваш е един прекрасен кръговрат на позитивизъм, който действа чудесно на психиката и организма ти.