5 причини, заради които ставането сутрин ти е трудно

„Още пет минути и ставам“, позната история, нали? Разбираме. За много cosmo момичета ставането сутрин си е абсолютно предизвикателство! Защо се случва това?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Причините могат да бъдат много и най-различни (при всеки човек и организъм влиянията на околната среда и начина на живот се отразяват по различен, индивидуален начин), но има 5 неща, които със сигурност правиш ежедневно и те са тотална пречка за твоето лесно ставане сутрин.

​​Склонност към преяждане вечер

Обилното хранене и алкохолът през нощта са лоши за качеството на съня и често са причината сутрин ставането да се превръща в проблем. Това е така, защото когато вечеряш късно тялото е принудено да работи и да смила храната през нощта, когато си легнеш, вместо да си почива и да се възстановява.

Защо се събуждаш изтощена сутрин?

Вижте повече

Защо се събуждаш изтощена сутрин?

Има няколко неща, поради които сутрините ни могат да се превърнат в неприятно преживяване.

​Късно лягане

Ефективността на съня е в пряка зависимост от времето и цикличността на деня, а най-ценните часове за лягане са от 21:00 до 00:00 часа. Колкото по-късно си лягаш, толкова по-уморено ще бъде тялото ти сутринта.

​Претоварване

Класическата причина, която много от нас обаче упорито не забелязват. Психическото претоварване, както и стресът, влошават качеството на съня - за да избегнеш това, експертите препоръчват да се разсейваш от мислите, които ти причиняват тревожност, да правиш дихателни упражнения, да пиеш билков чай и да проветряваш стаята често.

Липса на хигиена на съня

С други думи - липсата на основни правила, благодарение, на които сънят ще бъде ползотворен, а сутринта - бодра и хубава. Така че, ако си гледала сериал до полунощ или си скролвала в телефона си в компанията на сладкиши (или си изпила... ъъъ, колко кафета?), не се учудвай на тежкото си събуждане на следващия ден.

Синдром на неспокойните крака

Прекомерната активност на долните крайници провокира влошаване на качеството на съня. Подуването, изтръпването и спазмите те карат да търсиш по-удобна позиция и поради този факт не спираш да се въртиш на сън.

Ставането рано: вече не е мит

Вижте повече

Ставането рано: вече не е мит

Ставането в ранни зори е истинско! Понякога дори е хубаво, а и полезно.