5 причини защо диетата ти не работи

Защо приятелката ми яде всякакви храни и остава слаба, а аз се лишавам от всичко и не свалям нито килограм.

 
 

Защо приятелката ми яде всякакви храни и остава слаба, а аз се лишавам от всичко и не свалям нито килограм?

Защо имам болки в стомаха, а спазвам всички правила на диетата? Защо свалям килограми толкова бавно, а вече един месец съм на диета? Тези и още въпроси измъчват милиони момичета, които с трепет чакат какво ще покаже скалата на кантара.

Галерия: 23 изненадващи храни, които свалят килограми

Виж всички снимки

1. Защо не отслабвам при разделно хранене? 

Красива теория: протеини и въглехидрати се ядат отделно, тъй като само протеините се смилат в киселата среда на стомаха, а въглехидратите остават да гният там. Така че е нужно да ги разделиш, за да се усвоят в алкална среда на тънкото черво. В действителност авторите на тези диети май не са много запознати с анатомията! Първо, при такава концентрация на солна киселина в стомаха, процесът гниене е невъзможен. Второ, между стомаха и тънкото черво е дванадесетопръстника, където едновременно се извършва напълното храносмилане на протеини, мазнини, въглехидрати.И на трето място, в бобовите растения, например, се съдържат и трите компонента. Така отделното храносмилане просто не съществува. Но най-важното - различни ензими се отделят за храносмилането на протеини и въглехидрати, ако ядеш разделно, ензимната система, която не се използва, отслабва и губи работоспособността си. Затова хората, които продължително време се хранят така, могат да получат храносмилателни проблеми, вместо заветните числа на скалата. 

2. Защо приятелката ми яде мазно месо, хляб, масло и заквасена сметана и не надебелява, а ям храни без холестерол и не свалям килограми?

Тази диета се препоръчва за премахване на мазнини, като мазнините, известни още като холестерол, "запушват" кръвоносната система и това води до целулит, преждевременно стареене и сърдечни заболявания. В действително холестеролът не е враг, той изпълнява много важни функции в организма. Участва в деленето ан клетките и е отговорен за хормоните. Така че първата последица от този тип хранене, е ранна менопауза. В действителност мазнините трябва да са 20% от дневния ти хранителен прием. И не забравяй - студено пресованият зехтин е по-добър от майонезата, мазната риба е по-здравословна от пилешките бутчета и крехка свинска пържола е за препоръчване пред полуфабрикатите и пържените храни.

3. Защо от протеиновата диета започва да ме боли черния дроб?

Със сигурност си чувала за диетата "Аткинсън". Основното й правило е, че трябва да се ядат само животински протеини, като съдържанието ан мазнини е без значение. Но въглехидратите трябва да се сведат до минимум и дори да се премахнат от менюто. Предупреждаваме, че това е много опасно! За правилното храносмилане телата ни се нуждаят от фибри! Защо дробът те боли ли? Голямото количество протеинова храна за него е огромна тежест. А мазните протеинови храни са кошмар за жлъчния мехур и бъбреците. 

►►►10 лесни съвета за отслабване без диети

4. Защо след диета отслабват кожата, косата и ноктите?

Всяка диета трябва да се изгражда ан базата на правимното съотношение между белтъчни, въглехидрати, мазнини, протеини витамини и минерали. Недостигът на витамини (глад, детоксикираща диета) води до сухота и отпускане на кожата, поява на пигментация. Липсата на витамин С е един сигурен начин да се промени съсоянието на кожата, косата и ноктите ти. Отхвърлянето на животинските протеини води до оток, свръхчувствителност и алергични реакции. Повишени нива ан бързи въглехидрати - до появата ан акне, черни точки, запушени пори. Липса на микроелементи Zn, Se, S до нарушена себорегулация, т.е. до мазна кожа. А косата и ноктите стадат от нарушен прием на мазнини. 

5. Защо след детоксикираща диета се появява слабост, подуване и болки в стомаха?

Има твърдение, че служителите трябва да намалят приема на калории като наблегнат на детоксикиращите сокове, защото водят заседнал анчин на живот. Е, ще те разочароваме, защото тази "рецепта чудо" ще доведе след себе си много бързо връщане на старите килограми, а дори и повече! При такава диета тялото губи вода, мускулна маса, но не и мазнини. Без достатъчно протеин, тялото започва да произвежда необходимата му енергия от собствената си мускулна тъкан. От медицинска гледна точка, за да се отървем от токсините, трябва да пием повече вода, да изключиш джънк фуда и в никакъв случай да не се отказваш от твърдите храни, съдържащи фибри. Организмът трябва да получава всички необходими елементи, за да функционира правилно.