5 причини за болка в областта на зърната

Освен, че зърната са едно от най-нежните места по тялото ти има още 5 причини, поради които може да изпитваш болка в областта.

 
 

Освен, че зърната са едно от най-нежните места по тялото ти има още 5 причини, поради които може да изпитваш болка в областта.​

Има много причини, поради които нежната кожа в областта на зърната може да се нарани и да доведе до усещане за дискомфорт и болка.

Звезди, които не се притесняват да показват зърната си, виж в галерията по-долу:

Галерия: Звезди, които не се притесняват да показват зърната...

Виж всички снимки

►►► 4 фактора, които влияят на размера на гърдите ти

Разглеждаме няколко възможни причини, поради които може да възникне болка в зърната.

1. Триене

Това е най-честата причина да почувстваш дискомфорт в зърната. Може да носиш по-голям номер сутиен, а твърдите чашки дразнят нежната кожа на зърната ти. Носиш ли обикновен сутиен, докато тренираш? Триенето също може да доведе до травматична болка в областта на зърната, особено ако не го свалиш след тренировката, а се подсушиш с влажната кърпа, която също може да причини триене.

Триенето може да направи зърната ти чувствителни, болезнени и сухи, всичко това да доведе до зачервяване и дори напукване. Ако тренираш интензивно и много, не забравяй за допълнителните предпазни мерки.

2. Инфекция

Подложени вече на възпаление от триене или алергии, напукани или кървящи, зърната са в опасност. Имай предвид, че особено рисков период е лактацията.

Например Candida albicans може да причини болка в зърната. Най-просто казано, млечница на гърдата. Може да се предизвика чрез прием на антибиотици, наранена кожа на зърната или дори просто стрес и липса на сън. Ако се натъкнеш на подуване или забележиш лющене, малки мехури или нещо друго, което те притеснява - веднага посети своя лекар.

3. Екзема на зърната

Ако болката и дразненето са придружени от сухота, напукани зърна и лезии, възможно е причината да е екзема. Най-често се среща и при кърмачки поради факта, че бебето е наранило зърното. Не се притеснявай, обикновено е лесно да се излекува, докато е още в лека форма.

10 проблема с гърдите, които само жените могат да разберат, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 проблема с гърдите, които само жените могат...

Виж всички снимки

►►► 13 забавни факта за гърдите, които не знаеш

4. Алергия

Ако сърбежът и възпалението на кожата на зърната са възникнали неочаквано, провери дали не си с ново бельо, което не си носила досега? Или си сменила козметиката си? Може би причината за страданието ти е банална алергия към хранителен или козметичен продукт. Ако премахнеш ефекта на алергена, алергията ще изчезне сама.

5. Промяна в хормоналните нива

За много жени чувствителността на кожата на зърната се увеличава преди менструация. Факт е, че през този период нивото на естрогените намалява, което стимулира работата на мастните жлези. В тази връзка сухотата на кожата се увеличава. Обикновено, когато периодът ти приключи, нивата на естроген отново се повишават и дразненето спира.

По време на бременност, например броят на млечните канали при жената се увеличава, тялото се подготвя за лактация, кръвоносните съдове се увеличават, така че сърбежът по време на бременност също не е толкова рядко явление.