|
Кои са задължителните храни за твоята кухня? Разбери от галерията долу:
Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня
►►► Запознай се с калориите. Какво са те всъщност
Кои храни са преработени?
За преработени се считат всички продукти, които са преминали през поредица от механични или химически преработки, извършени с цел подобряване на търговския вид и увеличаване срока на годност. Тези храни обикновено се продават в пакети или в кутии и съдържат повече от една съставка.
Важно е да отбележа, че не всички преработени храни са непременно вредни. Например, няма нищо нездравословно в това от време на време да си похапвате печени ядки, замразени зеленчуци, тахан, тофу и т.н.
Проблемът е, че тези продукти представляват една миниатюрна част от многото преработени храни на пазара. В тази статия ще се съсредоточа основно върху вредните сред тях.
Как преработените храни вредят на здравето ни?
1. Лесно е да преядем с тях
За да се преборят с високата конкуренция и да направят продукта си по-вкусен и привлекателен, производителите обикновено залагат на вещество, наречено мононатриев глутамат (MSG). Това е овкусител, познат още като E621, който се използва широко в хранителната индустрия. Чрез добавянето на MSG дори и най-евтината храна може да се превърне в деликатес.
Проблемът е, че прекомерната му консумация може да причини лептинова резистентност. Лептинът е хормон, който регулира чувството на ситост. След хранене мастните клетки секретират повече лептин, който достига до рецепторите на мозъка и чувството на глад намалява.
Когато обаче рецепторите в мозъка станат резистентни (устойчиви) към действието на лептина, се засищате все по-трудно, което води до преяждане.
►►► Изготви си хранителен режим за отслабване сама
2. Не съдържат достатъчно фибри
Нуждаем се приблизително от 20 до 30 грама фибри на ден, но ако преработените храни преобладават в менюто ни, трудно може да си набавим и половината от този грамаж.
Голяма част от фибрите се губят при процеса на преработка или се премахват умишлено от производителите. Затова и повечето преработени храни имат ниско съдържание на фибри.
Това не е добра новина, защото фибрите имат редица ползи за здравето – захранват полезните бактерии в чревния тракт, подпомагат перисталтиката, забавят усвояването на храната, помагат за контрола на кръвната захар и инсулина, като вследствие на това изчезва постоянното чувство на глад.
3. Съдържат твърде много захар
Преработените храни обикновено съдържат изключително много добавена захар или нейния зъл близнак – глюкозо-фруктозен сироп.
На всеки е известно, че захарта, консумирана във високи количества, води до напълняване. Тя съдържа празни калории без никакви витамини и минерали. Но това далеч не е единственият проблем…
14 храни, които да хапваш, ако искаш да имаш плоско коремче. Ще ги откриеш в галерията долу:
Галерия: 14 храни за плосък корем
Захарта увеличава риска от инсулинова резистентност, повишава нивата на триглицериди и лош холестерол и води до натрупване опасни висцерални мазнини около вътрешните органи.
А преработените храни са основният източник на рафинирана захар в съвременното ни меню.
4. Съдържат трансмазнини и рафинирани растителни масла
Производителите използват рафинирани растителни мазнини, защото са евтини и имат дълъг срок на годност. Тези мазнини обаче са вредни за здравето, а и повечето хора и без това консумират твърде много от тях.
Рафинираните масла и олиа са бедни на Омега-3 мастни киселини и съдържат прекалено много Омега-6. За нас е препоръчително да консумираме омега-3 и омега-6 в съотношение 1 към 1.
Поради екстремната обработка на храните обаче, съвременното съотношение на двата вида мастни киселини е по-скоро 20-30 към 1, в полза на омега-6. Този изкривен баланс води до отделяне на повече свободни радикали и засилва възпалителните процеси в тялото.
5. Съдържат много сол
Солта е поредната съставка на преработените храни, която се добавя в прекалени количества, за да се гарантира по-добър вкус и по-дълъг срок на годност.
Нуждаем се средно от около 1500 до 2300 мг натрий на ден (0.75 до 1 чаена лъжица сол), но благодарение на преработените храни, тази цифра лесно може да се надвиши двойно…
По-малко обсъждан проблем е, че солта използвана от производителите, в повечето случаи, не е йодирана. Солта е един от основните източници на йод и ако не употребявате йодирана такава, рискувате да развиете недостиг. Това може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, проблеми със сърцето и цялостно влошаване на здравето.
►►► 5 храни, които потискат апетита
В заключение
И за финал на статията ще ви мотивирам към промяна и ще споделя с вас какво би се случило, ако замените преработените храни с натурални такива:
-
Ще се чувствате по-сити и по-рядко ще ви се налага да се борите с глада, защото ще приемате повече фибри и ще подобрите чувствителността си към лептин.
-
В резултат на това ще консумирате по-малко калории и процесът на отслабване и поддържане на здравословно тегло ще стане по-лесен.
-
Ще ограничите значително приема на захар и изкуствени подсладители, което ще намали риска ви от диабет, рак и сърдечни болести.
-
Ще елиминирате вредните трансмазнини и хидрогенирани растителни масла от менюто си.
-
Ще си набавяте целия комплекс от хранителни вещества – а не изолирани синтетични витамини и минерали, които не могат да се усвоят добре от тялото.
Всичко това комплексно ще допринесе за вашето здраве и добър външен вид!
Да, качествената храна е по-скъпа от преработената, но не си мислете, че ако ядете боклуци, пестите пари – много вероятно е после да ги дадете за доктори и скъпи лечения. В случая евтиното излиза скъпо – както за джоба, така и за здравето ни!