5 невероятни ползи от целувката

Освен че носи несравнимо чувство на наслада, блаженото сливане на устните има и благотворен козметичен, здравословен и психологически ефект.

 
 

Освен че носи несравнимо чувство на наслада, блаженото сливане на устните има и благотворен козметичен, здравословен и психологически ефект.

Силен лифтинг ефект

Дори при най-обикновената и мимолетна целувка участие вземат цели 29 мускула. А това всъщност е една много добра и в същото време приятна гимнастика за лицето и тялото. Защо и за тялото ли? Защото при целувката участват не само лицевите мускули, а и тези на тялото (човек се навежда, извива, повдига, напряга...). Освен това докосването на устните ускорява сърдечния ритъм, намалява нивото на кортизола и най-важното - подобрява еластичността на кожата.

Галерия: Какво казва зодията ти за начина, по който...

Виж всички снимки

Ефикасна и приятна антистрес терапия

Според някои медицински изследвания, по време на целувка в организма ни се произвеждат естествени вещества, сходни по ефект на опиатите и близо 200 пъти по-силни като въздействие от... морфина. Най-полезна в това отношение е френската целувка (при нея активно участват и езиците на двамата партньори). Тя има силен антистрес ефект, изгаря между 3 и 13 калории за една минута, намалява болката (тъй като стимулира производството на серотонин, допамин и окситоцин), има съдоразширяващо действие (и по този начин облекчава менструалните болки и главоболието) и не на последно място – спомага за възстановяване на доверието между двамата партньори.

Покачва настроението

Целувката понижава нивото на хормоните на стреса и предизвиква вълна от удоволствие. При пламенното сливане на устните, тялото се отпуска, организмът отделя ендорфини и настроението се подобрява. Целувката намалява чувството на тревожност и е изключително благотворна в периоди на депресия. Според американски учени, благоприятният ефект от този акт на интимност се дължи на понижените нива на кортизола.

►►►ВИЖ ТУК: 16 секси техники за перфектната целувка!

Укрепва сърцето, повишава имунитета

По време на целувка сърцето се натоварва почти колкото при една по-лека тренировка във фитнесзалата. Причината е, че целуването води до ускоряване на пулса, сърцето изпомпва повече кръв и така стимулира кръвообращението. Целувката освен това може да облекчи състоянието при някои сезонни алергии. Японски учени установиха, че това се дължи на понижените нива на протеина IgE. Но тази теория е все още на експериментално ниво и предстои да бъде доказана научно. Потвърдено е обаче, че целувката има положително въздействие върху имунитета - укрепва организма и стимулира производството на антитела.

Дава ни добър старт за деня

Всъщност става дума за сутрешната целувка. По последни изследвания, проведени в Германия, целувката за „добро утро“ ни помага да бъдем по-ефективни в работата си и с по-високо самочувствие. При това няма абсолютно никакво значение дали целувката е с партньор, родители или деца. Макар и да не е страстна, а просто проява на близост, тя има силен положителен ефект, който трае през целия ден.