5 неща, които трябва да знаеш за секс-работничките

Много неща не са такива, каквито изглеждат...

 
 

Съвременните секс-работнички опровергават стереотипите, дори и когато са припознавани като „другата жена”, като срамен символ на разкоша, екстравагантност и натрапчиво сексуално изразяване.

** Пояснение: тъй като сексуалните услуги често са ъндърграунд, е изключително трудно да се намерят статистики за целия свят, променят се непрекъснато. Въпреки това има проучвания, които показват, че много секс-работнички започват от ранна възраст, като някои са жертви на трафик, а повечето са подложени на огромен риск от насилие и често се нарушават човешките им права.

Ето 5 неща, които може и да не знаеш за модерните секс-работнички и борбата им в сферата на човешките права.

Много секс-работнички са малтретирани още от деца
Друго проучване откри, че почти всички секс-работнички са малтретирани и пренебрегвани в детството си, още преди да влязат в тази индустрия. Според проучването 73 процента от изследваните секс-работници са били физически насилвани като деца, 33 процента са били сексуално насилвани, 87 процента са били емоционално насилвани и между 85 и 93 процента - пренебрегвани. Тези високи нива на малтретиране всъщност са основата причина за ранната възраст, в която тийнейджърите започват да се занимават с проституция с цел да избегнат домашното насилие.

Рисковете от смъртни случаи при секс-работничките е 40 пъти по-висока
Дори за тези, които се наслаждават на работата си и се чувстват сигурни в себе си, проституирайки, има големи рискове от смърт. Според проучване, публикувано в Women’s Law, смъртността при проститутките е 40 пъти по-висока от тази при непроституиращите жени. Рисковете са различни: по–голяма вероятност да бъдат изнасилени или убити, и също така при тях има много по–голяма вероятност да прихванат смъртоносни болести или да се пристрастят, докато работят.

Секс-работничките започват работа много млади


Тези млади момичета са под постоянна заплаха от насилие, пристрастявания и болести, тъй като предпазните мерки в работата им никак не са на първо място. Според закона всяка млада жена, която започне работа като секс-работничка, докато е непълнолетна, се смята за жертва на човешки трафик.

Секс-работничките трябва да се борят за човешките си права

За съжаление секс-работничките са били измъчвани и тормозени и от полицията, били са дискриминирани от клиентите си, и са били отхвърляни заедно с децата им от обществото.

През седемдесетте години една бивша проститутка сформирала COYOTE (Call Off Your Old Tired Ethics/Престанете с остарялата си етика, бел.ред.) за защита срещу дискриминацията на секс-работничките, елиминиране на стигмата и предотвратяването на болестите и насилието срещу сексуалните работници. COYOTE набрала енерция през осемдесетте години, когато бил бумът на СПИН, и публичното мнение за сексуалната свобода спряло движението срещу декриминализация на индустрията. Сега основата цел на движението за права на секс-работничките е да образова обществото, както и да предпазва здравето и благосъстоянието на проституиращите от болести, насилие и правната система.

Феминистите още се чудят дали да приемат или осъдят проституцията
Феминизмът е раздвоен за това дали да приеме или осъди проституцията. Някои феминисти смятат проситуцията като овластяваща, икономически изгодна и опасна само поради една причина - не е легална и регулирана. Други феминисти пък смятат проституцията за експлоативна към жените, изключително опасна и базирана на злоупотреба, трафик на хора и насилие.