5 проблема, ако не си смениш тампона навреме

Не, няма да увредиш вагината си за постоянно. Да, може да те споходят други проблеми.

 
 

Моментът, в който осъзнаеш, че си забравила тампона си вътре за прекалено дълго време? Обзема те пълна паника.

Изведнъж, имаш усещането, че във вагината ти тиктака бомба със закъснител. Въпроси от рода на „Дали не повредих интимните си части безвъзвратно“ и „Дали няма да умра“, започват да кръжат в съзнанието ти.

Всъщност, можеш да се успокоиш. Разбира се, първо махни застоялия тампон, след което се успокой. „По-вероятно е нищо да не се случи, ако оставиш тампона си вътре за по-дълго време. – казва Мери Джей Минкин, професор по акушерсто и гинекология от Йейлския университет. - Но нека не ти става навик“.

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

След като се успокоиш, че нищо страшно няма да се случи с репродуктивната ти система, виж някои от по-минималните последствия от оставянето на тампона вътре за продължителен период от време.

1. Сухота във влагалището

Щом се сетиш, че тампонът ти е останал вътре час (или пет) над нормалното време, вагиналната сухота е последното, от което ти идва наум да се притесниш. „Но това е един от най-често срещаните проблеми, които могат да възникнат“, обяснява Минкин. Когато тампонът стои за прекален период, околната тъкан се изсушава и това води до дискомфорт.

Ако това се случи на теб, мини на дамски превръзки за известно време – вагината ти ще се възползва от почивката. Освен това, може да използваш малко лубрикант (има такъв в шкафчето си, нали?), за да облекчиш чувството на неудобство в зоната.

►►► Виж тук 6 причини защо те сърби там долу!

2. Сериозна инфекция

Вероятно си чувала за синдрома на токсичния шок (СТШ) – потенциално опасна болест, предизвикана от натрупването на бактерии заради забравен във вагината тампон – и веднага щом си осъзнала какво се е случило, започваш да се тревожиш именно от това. Но според статистиката, само 1 до 17 случая на СТШ са регистрирани на всеки 100 000 жени всяка година, като тийнейджърите и жените до 30-годишна възраст са по-застрашени. Вероятноста ти да си го пипнала е много ниска. Ако все пак се чудиш, д-р Минкин припомня симптомите: висока температура, ниско кръвно и кога, която изглежда сякаш си я потопила във вряща вода. Появи ли се някой от тези признаци, веднага с е обади на лекар.

3. Странна миризма

За да сме напълно обективни, нека кажем, че интимната ти зона може да започне да... понамирисва. Когато жена забрави тампона си за дълго време и отиде на лекар, за да го отстрани, медицинското лице може да познае какъв е проблема само по миризмата, дори преди да е разговарял с пациентката. Кръвта не мирише, но когато влезе в контакт с бактериите в тялото ти, започва да се развива специфична миризма. Колкото по-дълго е стоял тампонът във вагината, толкова повече бактерии се натрупват и съответно миризмата се увеличава.

►►► Виж тук 7 неща, които променят вкуса на вагината ти!

4. Появява се течение

Когато си забравила да си смениш тампона в първите дни от менструацията, когато течение е по-тежко, не се учудвай, ако кръвта прескочи бариерата и започне да капе неконтролируемо. Освен кръвта, вероятно ще забележиш и известно количество кафява течност с водниста консистенция, ако си оставила тампона си за повече от 12 часа в тялото си. Колкото по-стара е менструалната кръв, толкова по-кафеникава става.

5. Абсолютно нищо

Освен притеснението, което изпитваш, както и кутията с понички, която ти се иска да изядеш, твърде вероятно е и нищо да не стане. Ако си забравила тампона за час-два повече, отколкото препоръчаните осем, но се чувстваш добре... то всичко е наред. Другояче стоят нещата, ако си го забравила за ден или два. Тогава е желателно да се обадиш на гинеколога ти.

* Препоръчително време, за което да държиш тампона: при нормално кръвотечение – 8 часа и 4 за по-силно. Ако не можеш да запомниш кога си го сложила, изтегли си приложение, което ще го върши вместо теб. Препоръчваме ти Tampon Timer.