5 неочаквани метода, които те подмладяват

Наглед странни неща като вида кафе, което си поръчваш сутрин, могат да повлияят сериозно на външния ти вид.

 
 

От кафето, което си поръчваш сутрин, до последното нещо, което правиш преди да си легнеш, малките ежедневни навици могат да те подмладят или състарят.

Нека видим кои са 5 неочаквани метода, при чието изпълнение кожата ти ще изглежда по-млада.

Галерия: 11 знаменитости, към които времето е било благосклонно

Виж всички снимки

1. Пий антихистамини всяка вечер.

Дори да не страдаш от алергия. „Антихистамините намаляват инфекцията на синусите, които по принцип водят до подпухване на околоочната зона. Освен това те водят до свиване на кръвоносните съдове, заради което се намалява появата на тъмни кръгове“, обяснява д-р Тина Алстър, професор по клинична дерматология в Университета в Джорджтаун. Тя съветва да се изпива по 1 таблетка антихистамин с 24-часово действие вечер преди лягане. Пациентите на Алстърм, които са спазвали тази препоръка са се похвалили с подобрено състояние на околоочната зона само за 2 до 4 седмици след започване на антихистаминовия прием.

2. Изхвърли агресивния ексфолиант.

„Ексфолиантите, направени от смлени черупки, предизвикват микроразкъсвания по повърхността на кожата“, казва професор Алстър. Това води до възпаления в по-долните слоеве. Възпалението от своя страна пречи на синтеза на колаген и еластин. С други думи, агресивните към кожата ексфолианти допринасят за по-бързата поява на бръчки. Но ти все пак трябва да ексфолираш кожата на лицето веднъж седмично, за да се отървеш от мъртвите клетки. Помисли за алтернатива – почистваща четка или смяна на ексфолианта с много по-нежен от сегашния.

►►► Виж тук защо начинът, по който спиш ти причинява бръчки!

3. Купувай замразени плодове и зеленчуци.

 

Докато лятото наистина не настъпи, пресните плодове и зеленчуци, които си купуваш със сигурност са били откъснати преди да са узрели. След това са пътували дълъг път, за да стигнат до рафтовете на магазина. Така в момента, в който ги купуваш, количеството антиоксиданти, което се съдържа в тях вече е паднало до минимум. От друга страна, плодовете и зеленчуците, предназначени за замразяване се събират, когато са по-узрели. Съответно, те са много по-богати на подмладяващите кожата и полезни за организма антиоксиданти. Съветът е ясен – ако не посещаваш често фермерски пазари, където да намериш прясна сезонна продукция, мини на замразените варианти (много подходящи за приготвяне на смутита.)

 

Галерия: 7 знаменитости с „бебешки“ лица

Виж всички снимки

 

4. Вземи си чаша кафе.

Още едно преимущество (така де, кафето е супер!) на кофеиновата напитка: с нейна помощ можеш да се отървеш от пигментните петна. В скорошно изследване сред японските жени на възраст между 30 и 60 години, които се излагали умерено на слънце, се оказало, че тези, които пият по 2 чаши прясно сварено кафе на ден количеството на тъмни петна по лицето е по-малко от тези, избягващи енергизиращата течност. Учените твърдят, че това се дължи на съдържащия се в кафето микс от антиоксидантите полифеноли. Ефектът на полифенолите пък е доказан във времето – правят кожата по-устойчива на външни влияния и поправят следите, причинени от UV лъчите. Кафето от току-що смлени зърна съдържа най-висока доза антиоксиданти, така че се ориентирай към него.

►►► Виж тук 10 мита за кожата, които пречат на красотата ти!

5. Почни да караш колело.

 

Дори само час въртене на педали седмично може да доведе до подмладен външен вид. След навършването на 40-годишна възраст, горният слой на кожата започва да става по-дебел (което означава по-суха и груба кожа), докато долният изтънява (което води до появата на фини линии и бръчки). Изследователи от Университета в Онтарио са направили следния експеримент с доброволци на 65-годишна възраст, които не си падат по спорта. Хората от групата, които трябвало да карат колело с умерена скорост за 30 минути, 2 пъти седмично, след 3 месеца изглеждали 2 пъти по-млади на снимки, сравнение с връстниците си. Цели 2 пъти! И ако това не е достатъчна мотивация да се захванеш с тренировки!