5 неочевидни неща, от които се изморяваш

Битови фактори, на които трябва да обърнеш внимание, за да имаш достатъчно енергия за целия ден.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Изглежда, че си си легнала навреме и си спала спокойно цяла нощ, без да бъдеш смущавана от събуждане и кошмари. И така, защо внезапно се появява чувството, че бягаш от принца в полунощ? Или през деня всичко върви в спокоен ритъм, без крайни срокове и главоболия, а до вечерта си като изцеден лимон. Искаш ли да разпознаеш скритите си врагове?

Ето пет неочаквани причини, които коварно изсмукват енергия.

Разхвърляно бюро

Само две думи - психическо изтощение. Именно поради обилната бъркотия на работния ти плот, идва и тоталното объркване в главата ти. Попитай някой психотерапевт - той ще каже същото: колкото повече обекти държиш в полезрението си постоянно, толкова по-трудно е за мозъка да фокусира и филтрира информацията, която влиза в недрата му през деня. Резултатът? Мозъкът ти прегрява и следователно ти се пренапрягаш и се чувстваш уморена.

Нередовно хранене

Не става въпрос за модното периодично гладуване, а за това, което правиш неволно. Храненето в правилния ритъм (без отлагане на обяда, за да се върнеш на работа навреме или пропускането на закуски, част от плана на диетата ти) поддържа енергията на правилното ниво, попълвайки изтичането й навреме. Пренебрегвайки редовното хранене, разбира се, губиш сила. Отиваш на работа, без да имаш време да закусиш и се подхранваш с дози силно кафе, за да се ободриш - това не добавя сила, а само временно ускорява ритъма на сърцето.

Пропускането на обяда лишава тялото ти от необходимите калории и изкушава за обилна вечеря. След като ядеш през нощта, разбира се, ще спиш лошо. Стомахът също няма да може да си почива и следователно няма да настоява за нова порция храна - сбогом, сутрешен апетит! Порочен кръг? Точно така, време е да го забравиш.

Промяна на тренировъчния режим

Независимо дали обичаш да вдигаш тежести или да правиш йога или пилатес, пропускането на тренировка заради мързеливи разтягания в леглото обещава обратен ефект, обикновено под формата на следобедна мудност, което означава, че няма да имаш много енергия за дълго. Изследователите потвърждават, че 20-минутна физическа активност сутрин осигурява сила и продуктивност за целия ден, а пристрастените към офис столовете трябва редовно да се ободряват с "офис гимнастика" или поне с разходки по време на обяд. И вероятно си знаела това, просто си се преструвала, че не те засяга.

9 офис навика, които вредят на здравето ти

Вижте повече

9 офис навика, които вредят на здравето ти

Дори не осъзнаваш какво причиняваш на здравето си някои неща, които несъзнателно правиш докато си на работа.

Дефицит на желязо

Според легендарната клиника Майо, дефицитът на желязо може да причини летаргия, раздразнителност, слабост и неспособност за концентрация. Този елемент е жизненоважен за транспортирането на кислород до клетките и мускулите. Не е нужно да купуваш хапчета и добавки – добави към менюто си тъмни листни зеленчуци, яйца, тофу, боб, постно говеждо месо и ядки, като ги комбинираш с храни с високо съдържание на витамин С, който подобрява усвояването на желязото.

Излишен сън

Може да звучи странно, но като намалиш часовете, отделени за сън, ти се бориш със сънливостта и летаргията. Според публикациите на Harvard Health, важно е качеството на съня, а не количеството. Твърде много сън увеличава времето, необходимо за заспиване, компрометирайки цялостното качество на почивката. Като цяло, не само не оставай твърде дълго будна, но и не се излежавай твърде дълго - допълнителната почивка няма да добави енергия в тялото ти.

Спортувай за по-добра кариера

Вижте повече

Спортувай за по-добра кариера

Консултантите по кариера са убедени, че подходящ спорт ти помага по-лесно да придобиваш увереност, да приемаш промените или пък да демонстрираш истинския си потенциал.