5 мита за метаболизма, които могат да ти навредят

За да поддържаш хармонията, младостта и здравето си е полезно да знаеш как да ускориш метаболизма си.

 
 

За да поддържаш хармонията, младостта и здравето си е полезно да знаеш как да ускориш метаболизма си. Като за начало – не вярвай в следващите 5 популярни грешни представи за метаболизма и неговия начин на работа.

Бързият метаболизъм ти дава възможност да изгориш максимален брой калории дори, когато тялото ти е в покой. Следователно шансовете ти за отслабване са значителни. Но за тези, които не могат да отслабнат, по-бързият метаболизъм ще е само от полза, осигурявайки най-ефективното извличане на енергия от консумираната храна и ще ти помогне да останеш активна и здрава.

10 задължителни храни за твоята кухня, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

►►► Храната, от която се нуждае твоят мозък

Сред огромното количество информация за това как да ускориш метаболизма си има и много митове, в които мнозина вярват. Постарахме се да развенчаем някои от тях:

Мит №1: гладуването ускорява метаболизма

Много вредно и опасно твърдение – и вярване! Истината е, че е точно обратното! Гладуването забавя метаболизма, защото тялото сменя режима си и преминава от „забързан и натоварен“, към „спестовен“ режим, опитвайки се да намали нивата на консумация до минимум. Така тялото ти може да натрупа мазнини, затова не е особено добра идея да гладуваш.

Мит №2: за да ускориш метаболизма си, трябва да забравиш за мазните храни

В никакъв случай не изключвай мазнините от ежедневното си хранене. Първо, това излага на голям риск здравето ти и второ – това няма да ти помогне да отслабнеш. Тялото е така устроено, че ще се постарае да компенсира липсата на здравословни мазнини с въглехидрати, които, както знаеш – не са особено полезни за фигурата. Храни, богати на незаменими мастни киселини (като авокадо, растителни масла, ядки и семена) трябва да присъстват постоянно в менюто ти. Те не само ще ти помогнат да се сдобиеш с нова доза хармония, но и ще те предпазят от преждевременно стареене.

Мит №3: някои храни помагат за забързването на метаболизма ти

Правилното е да се каже, че наистина има такива храни, които могат леко да позабързат нещата, но те не са в състояние да го ускорят значително. Добре е да приемаш достатъчно протеини и фибри, както и някои здравословни билки и подправки, в това число и зелен чай. Самото ускоряване на метаболизма е сложен процес, при който консумацията на определени продукти не действа като вълшебно хапче.

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► Смути с горски плодове за бърз детокс, грабни си идея от ELLE.BG

Мит №4: скоростта на метаболизма се определя от генетиката

И да, и не. Скоростта на метаболизма частично се определя от генетиката, но начинът на живот и навиците влияят много повече. Дори метаболизмът ти да е много бърз още от самото ти раждане, той може да се промени с времето – редовната физическа активност, балансираното хранене и добрият сън ще ти помогнат без съмнение!

Мит №5: повече тренировки – по-бърз метаболизъм

Излишно е да отричаме, че тренировките наистина са в състояние да ускорят метаболизма ти. Но това не означава, че трябва да се пренесеш да живееш в залата! Тялото ти не се нуждае от прекалено много физическа активност, в противен случай рискуваш да получиш не само някоя травма, но и хормонални проблеми, което всъщност ще доведе до пагубен ефект за теб, тялото и метаболизма ти.

Опитай се да балансираш нещата и тогава всичко ще бъде наред! Без съмнение!