5 места, които не ексфолираш, а трябва

Лицето не е единствената част от тялото ти, която заслужава ексфолиация.

 
 

Имаме новина: ексфолиацията не е само за лицето ти.

Мъртвите кожни клетки се натрупват и по останалите части от тялото ти. Така че, ако искаш да избегнеш загрубелите пети и о, да, онези враснали косми на дупето, трябва да ексфолираш и от шията надолу.

Галерия: Как се разкрасяват звездите в свободното си време

Виж всички снимки

1. Устните

Да, те са част от лицето, но силно пренебрегвана. Суха, лющеща се кожа и червило, което се рони върху нея, са най-честите проявления на устни, които не се ексфолират редовно.

Пробвай това:

Използва чиста четка за зъби с меки косми, за да масажираш устните с нежни кръгообразни движения. Не натискай, защото кожата на устните е тънка и лесно се раздразва. През лятото, можеш да ексфолираш, докато се забавляваш. Обери с пръст захарта около ръба на чашата на летния ти коктейл и масажирай с нея устните. Независимо от избрания от теб метод, след ексфолиацията нанеси дебел слой балсам, за да подхраниш и омекотиш допълнително.

►►► Виж тук всичко, което трябва да знаеш за ексфолирането на лицето

2. Дупето

„Заклещените“ под повърхността на кожата фини косъмчета, които не се екфолират навреме, комбиниране с търкане от седенето на стол, тренировки с тесни дрехи или дълго шофиране, води до осеяно с пъпчици дупе. За да ги предотвратиш, трябва да ексфолираш кожата на дупето редовно.

Пробвай това:

Няколко пъти седмично, масажирай с помощта на луфа, докато си под душа. Завърши с измиването с деликатен душ гел. Тези две действия ти помагат да освободиш космите от „затвора“ им, като същевременно изравнява кожната повърхност.

3. Рамене

„Гъшата кожа“, известна още като кератозис пиларис, е реален проблем, от който няма как да избягаш, защото е генетичен (което значи да благодариш на майка си или баща си за наличието му). Около 40% от населението страдат от него и няма как да се излекуваш, а само да облекчиш симптомите.

Пробвай това:

Прекалената ексфолиация утежнява проявата на кератозис пиларис, оставяйки кожата ти на червени петна. Затова, вместо агресивен механичен ексфолиант, като луфата, избери ексфолиращ лосион с алфахидрокси киселини.

4. Крака

Всеки път, когато използваш самобръсначка, ти даваш предпоставка за възпаление на кожата. Понякога си късметлийка и това не се случва, но друг път нямаш същия успех. Обезкосмяването на ексфолиращ гел за бръснене може да помогне в случая.

►►► Виж тук какво трябва да знаеш за бръсненето на краката

Пробвай това:

Бръсни се със самобръсначка с едно или две ножчета – онези скъпи марки с безброй ножчета са ужасни за кожата ти, защото травмират фоликулите. Може да пробваш и с измиващ продукт с гликоликова киселина, вместо гел за бръснене.

5. Пети

Когато се замислиш, че остават няколко месеца до лятото, несъмнено се сещаш за недотам меката кожа на петите ти. Редовното ексфолиране на стъпалата и в частност петите, пречи на натрупването на мъртви кожни клетки и получаващите се заради тях груби участъци.

Пробвай това:

Преди да влезеш под душа, намажи стъпалата с богат на хидратиращата съставка уреа крем, за да омекотиш иначе твърдата кожа в зоната. За да подсилиш действието, сложи отгоре и чифт чорапи (този трик работи чудесно и за лактите – без чорапите, разбира се). През лятото се възползвай от магическото ексфолиращо действие на пясъка и солената морска вода. Силата на природата ще ти помогне да се справиш с грубите пети.