5 измамни причини за раздяла

Понякога ти се струва, че всичко е приключило и не е останала и капка любов. Но как да разбереш какво всъщност се случва?

 
 

„Струва ми се, че между нас вече ги няма предишните чувства” – всяко момиче, макар и веднъж в живота си, е казвало това. 

Понякога ти се струва, че всичко е приключило и не е останала и капка любов. Но как да разбереш какво всъщност се случва?

 
 

„Струва ми се, че между нас вече ги няма предишните чувства” – всяко момиче, макар и веднъж в живота си, е казвало това. 

Понякога ти се струва, че всичко е приключило и не е останала и капка любов. Но как да разбереш какво всъщност се случва?

Галерия: Как реагираш, когато скъсат с теб, според хороскопа...

Виж всички снимки

Мит: „Започна да ме дразни”

Истината

Няма нито един човек на земята, който не се ядосва от перманентното присъствие на другия. Ти живееш с него или се виждате почти всеки ден. Дори и той да ти беше приятелка, отдавна да си кипнала от някакви дреболии като шумно разбъркване на чая или разхвърляни чорапи из къщата.

Решението

Много често причината за раздразнението ти съвсем не е самият мъж, а нещо по-дълбоко и лично. Например, може да те вбесява не хаосът, а „поздравлението” от родителите ти, които прекалено агресивно са те наказвали за неподчинението, когато не си искала да си подредиш стаята. Същото се отнася и за други ежедневни навици, които силно те ядосват. Ако си способна да го анализираш и да разбереш, решението ще е ясно като бял ден. Далеч по-лесно е да извикаш домашна помощница, отколкото да изясняваш отношенията на битова основа.

►►► Виж тук 13-те най-лоши начини за раздяла!

Мит: „Станали сме като брат и сестра”

Истината

Всичко е заради чувството за благодарност и единство, което двойката, умееща да е приятел с другия, изпитва. Това доста помага, когато първоначалната страст утихне.

Решението

Спомни си, че именно твоето гадже-„брат” е било до теб тогава, когато си се нуждаела от това повече от всичко. Заедно сте се справяли със задачите, действайки като добър екип. От тези мисли ти става мило и можеш да се изпълниш с нежност към своя толклова близък и познат мъж.

Галерия: Как изглежда любовната мъка в снимки

Виж всички снимки

Мит: „Във връзката ни няма емоционално напрежение”

Истината

И това е нормално. Нали количеството на хормоните и на невротрансмитерите в кръвта на влюбните излиза извън норма. А това значи, че не си могла да работиш, да спиш, да ядеш, да общуваш с приятели, да живееш... Затова природата е предвидила известен спад след определено време съвместен живот с по-нататъшни циклични повишения: при някои след година, при други – на всеки 3-4 години. Между другото, новият емоционален взрив предизвиква значими събития във вашия живот.

Решението

Страстта ще се върне, ако изпълните живота си с нови впечатления. Казват, че за това помагат екстремните изживявания (нали мнозина смятат прилива на адреналин за сексуална възбуда), романтиката (нали на чувствата им трябва особена атмосфера), новите впечатления (просто сменете обстановката). Само че съществува реална опасност да превърнеш добрите отношения в безкрайна драма, за да изтискаш от тях макар и капка емоция.

►►► Виж тук 6 неща, които да не правиш, ако ти изневеряват!

Мит: „Започнах вече да се заглеждам по други”

Истината

Човекът, за разлика от лебеда, е полигамно животно. А моногамията, както антрополозите са изяснили, е социално, придобито явление. То е създадено за това, хората да защитават териториите си с по-голям успех и да носят храна. Затова няма нищо странно в това, че фантазиите ти провокират интерес към други млади хора. Уви, това се отнася и за гаджето ти.

Решението

Да изневеряваш или не е личен избор на всеки. Но за разлика от другите полигамни животни, сексуалният ни апетит подлежи на контрол, а темпераментът е добре подчинен на логиката. Между другото, в природата съществуват така наречените „психологични моногами”. Те са много малко, но такива хора не искат никого другиго, освен избрания си партньор. Смята се, че ако се съберат двама, щастието им ще е безгранично.

Мит: „Сексът вече не е същият”

Истината

Хората се „пристрастяват” към сексуалните си партньори като към наркотик. Всичко е в хормона окситоцин, който носи отговорност за чувството на нежност и доверие един към друг. Друга работа е, че може да стане ясно, че сегашният ти партньор не е толкова съвместим с теб в леглото като полузабравения университетски Дон Жуан. И това те кара да си мислиш, че сексуалният ти живот се е влошил.

►►► Виж тук как да разпалиш сексуалния му апетит!

Решението

Компромисът е в основата на всички взаимоотношения, от работните до любовните. Ако иска по-рядко, отколкото ти, или ти предпочиташ грубостта пред „ваниловите” му ласки, винаги можете да се договорите. Днес може да го правите така, както той иска, а утре – по твоите предпочитания. Между другото, сексолозите за пореден път доказаха, че истинската сексуалност се разкрива само тогава, когато с партньора си сте заедно повече от месец. Затова е напълно възможно, всичко за вас тепърва да предстои.

Любовта си е отишла: обективни показатели

Всичко е прекалено емоционално.

Играта на „топло и студено”, постоянните скандали, раздели, сдобрявания и признания повече приличат на любовна зависимост, отколкото на истинска любов.

С него чувстваш психологичен дискомфорт.

Това може да се изразява в усещанията за собствена непълноценност, когато си с него. А също и в комплексите, страха от загуба, опасенията да не те изоставят. По правило в подобна връзка хората ги събира не взаимното привличане, а собствените им комплекси. Които, за съжаление, рядко прерастват в истински чувства.

Без него се чувстваш по-добре.

Може би между вас е имало нещо ценно и важно, силно и дълбоко, но то се е изчерпало. При това положение раздялата може да те направи по-щастлива и свободна.