5 храни, които те предпазват от слънцето

Слънцезащитните продукти са най-доброто средство за предпазване от слънцето, но някои храни допълват действието им.

 
 

Протекцията от слънцето и храната не изглеждат като неща, които вървят ръка за ръка. Но похапването на някои вкусотии действително може да те направи по-защитена от слънчевите лъчи.

 

В никакъв случай не казваме, че трябва да зарежеш тубичката със SPF или да преяждаш с храните от списъка. Но достатъчно проучвания са доказали как яденето на черен шоколад, сьомга и т.н. ти набавя необходимите антиоксиданти и хранителни вещества, които се оказват ефективни срещу слънцето.

 

Ето петте храни, способни да го направят:

 

Черен шоколад

 

 

Сигурно вече знаеш, че черният шоколад е по-добрият избор от обикновения, заради високото си съдържание на антиоксиданти. Именно антиоксидантите предпазват кожата ти от свободни радикали, влиянието на слънцето и вредните въздействия на замърсената околна среда. Черният шоколад също така е богат на полифеноли, които притежават антиоксидантни качества.

 

Нар

 

Сочните червени зрънца са едни от най-богатите източници на антиоксиданти, познати в света. Те буквално прогонват свободните радикали от увредените от слънцето кожни клетки.

 

Сьомга

 

Причината тази вкусна риба да ти помага в защитата от слънцето е, че в нея има много витамин D. Въпросният витамин защитава човешките клетки от умиране в следствие на излагане на UV лъчение. Белите престилки отдавна са установили чрез ин виво и ин витро тестове, че активната форма на витамин D (с „кодово“ име 1,25(OH)2D3) има предпазващ ефект от UVB лъчите и канцерогените.

 

Зелен чай

 

Когато приемаш през устата антиоксиданти, каквито има в зеления чай, те се разпределят равномерно в организма. Така защитават всичките ти тъкани и органи от от ДНК увреждания, причинени от натрупване на токсини. Когато екстракт от зелен чай се нанесе локално, той има не само антиоксидантни, но и охлаждащи свойства. Затова се съдържа в доста от лосионите за след слънце.

 

Домати

 

Доматите съдържат ликопен – вещество, което стимулира продукцията на колаген в кожата. Доста добро антиейдж свойство, нали? Но доматите са добри спасители и от слънцето, защото също осигуряват фотопротекция. Проучванията сочат, че при всекидневна консумация на домати, след 10-12 седмици намалява остротата на слънчева еритема (силно зачервяване на кожата).