4 причини да посетиш Загреб тази зима

Загреб съчетава в себе си пищно културно наследство и младежки дух.

 
 

Едновременно град с богата история и столица на млада държава, Загреб съчетава в себе си пищно културно наследство и младежки дух. 

Днес столицата на Хърватия е модерен европейски град, където можеш да видиш вълнуващи архитектурни паметници и да се забавляваш в някое от популярните заведения на улица Ткалчичева.

Загреб се намира на 785 километра от София и може да се стигне за 7-8 часа с кола. Градът е близо и до други популярни дестинации - Любляна е само на 140 километра, а Виена и Братислава се намират на 350 километра.

Чаровната столица на Хърватия предлага много забавления този сезон. А ето няколко, които със сигурност трябва да пробваш, препоръчани от блогърката Илка от Ilka Rocks.

1. Потопи се в разкоша на коледния базар

Коледният базар в Загреб спечели наградата за най-добър коледен базар през последните три години, а нищо чудно това да се случи и тази зима! Безупречна организация, загряващи напитки и вълнуваща музикална програма са само част от коледните удоволствия тук.

Базарът започна на 1 декември и ще продължи до 6 януари 2019, така че още имаш време да прескочиш до там!

2. Разгледай едни от най-иновативните музеи в Европа

Ако ти е омръзнало от скучни изложби с експонати зад дебели стъкла, Загреб ще те изненада приятно с няколко нетрадиционни музея.

Чувала ли си за Музея на разбитите сърца? Това е пространство, където всеки може да дари предмет, принадлежал на бившата му половинка и по този начин да превъзмогне раздялата или загубата.

Музея на илюзиите пък ще те заблуди многократно и няма да си сигурни истина ли е това, което виждаш, или оптическа измама. Нека споменем и Музея на 80-те години, където дори можеш да облечеш дрехи, съответстващи на периода.

3. Карай ски в Слиеме

Предпочитано място за отдих и зимни спортове от жителите на Загреб, планината Медведница с връх Слиеме много напомня на Витоша и Черни връх. Намира се точно до столицата и загребчани често идват на еднодневни излети.

Медведница не е нашумял ски курорт, а по-спокойно планинско място за отдих и каране на ски, което ще те очарова с природната си красота.

4. Посети вълшебните Плитвички взера

Само на час и половина от Загреб, национален парк Плитвички езера е едно от най-посещаваните места в Хърватия. Повечето туристи идват тук през лятото и често мястото е пренаселено с хора.

Не пропускай възможността да видите това вълшебно място през зимата, когато е покрито със снежна покривка и някои от езерата са замръзнали. Паркът изглежда като зимна приказка, от която няма да искаш да си тръгнеш!