4 навика, които вредят на вагината ти

Влагалището е уникален орган, който може да се възстанови дори след много сериозни "шокове".

 
 

Какво трябва да избягваш и как да се грижиш за здравето на интимната си зона – прочети тук.

Влагалището е уникален орган, който може да се възстанови дори след много сериозни "шокове". Но някои навици могат да подкопаят здравето ти и да доведат до неприятни последици. 

Виж какво трябва да правиш за щастлива вагина (снимки долу):

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

1. Секси бельо

Бельото определено ни помага да се чувстваме по-уверени. Винаги е хубаво да знаеш, че под дрехите си има нещо, за което хората, с които говориш дори не подозират колко секси е! Дантели, пухчета, панделки, ластици, стринг и красив сутиен... Спри. Остави тази синтетична радост само за специални нощи, когато няма да я носиш дълго. Проблемът със синтетичната тъкан, от която се прави по-голямата част от бельото, е, че запазва влагата, поради което рискът от вагинална инфекция е по-висок. В ежедневието заложи ан памучното бельо.

2. Обезкосмяване

Въпреки факта, че в днешно време много жени отстраняват интимното си окосмяване, всяка една от нас трябва да е готова и за нежеланите последици от тази процедура. Както сама можеш да се досетиш, космите в интимната зона растат с основателна причина. Вулва без окосмяване е уязвима към инфекции, най-популярните от които са стрептококова инфекция и Стафилококус ауреус.

Гениталиите, от които току-що е отстранено окосмяването, също са уязвими, защото в резултат на отстраняването им се образуват микроструктури и рани.

►►►12 супер съвета за щастлива вагина

3. Душ

Не, ние не искаме да спреш да си взимаш душ, просто не е необходимо да насочваш водната струя във влагалището си. Тя изтрива защитата на тялото и позволява на инфекциозните агенти да влязат по-лесно. Струята вода трябва да бъде насочен отгоре надолу, а не навътре. Водата трябва да е топла, нито гореща, нито студена.

4. Храна със силна миризма и много захар

Чесънът, аспержите и кърито са продукти, които са известни със способността си да променят миризмата на тялото и вагината ти не изключение. Това само по себе си не е лошо, но все пак всички се опитваме да избегнем силните миризми "долу".

Излишната захар също има отрицателно въздействие върху здравето на жените. Тя може да увеличи риска от развитие на вагинални инфекции, като например бактериална вагиноза и гъбични инфекции.