4 храни, които помагат за отслабването ти

Храненето играе важна роля за регулиране на теглото, а някои храни са особено полезни в тази насока.

 
 

Храненето играе важна роля за регулиране на теглото, а някои храни са особено полезни в тази насока. Важно е да следим не само калориите, но и количеството на различните макронутриенти, както и да си набавяме достатъчно витамини и минерали.

От Страхил Иванов

Храните за твоето плоско коремче: проучи ги в галерията долу.

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

►►►Заблуди за отслабването, в които да не вярваш.

В този ред на мисли – така, както има храни, които да избягваме по време на контролиран хранителен режим, има и такива, на които можем да разчитаме, за да ни помогнат да отслабнем. Ето няколко от тях:

Ядки

Поради високата си калоричност и голямо количество мазнини, които съдържат ядките, те дълго време се изключваха от диетите. Но сега заемат сериозно място сред храните, които се използват за отслабване, защото са лесно преносима храна и могат да се похапват на крак. А и мазнините в тях са полезни. Освен това ядките са приличен източник на протеин и фибри, а това са хранителни съставки, които създадат дълготрайно усещане, че стомахът е пълен и човек се чувства заситен, което от своя страна ще доведе до поемането на по-малко други храни и съответно по-малко приети калории. Но това има и негативна страна, ако прекалиш с консумацията им, защото приемът на по-големи количества може да ти създаде усещането за тежест в стомаха и подут корем.

►►►Искаш да отслабнеш? Ето кой знае печелившата формула.

Кисело мляко

Като богата на белтъчини храна, млякото ще те засити добре за по-дълго време. Проучванията показват, че калцият в киселото мляко, както и в другите млечни продукти, играе важна роля в способността на тялото да отслабва. Те са констатирали, че увеличаването на дневната дажба на калций води до много по-добри резултати в отслабването в сравнение с нискокалоричните диети, като също така е от значение и произходът на калция. Установено е, че резултатите са още по-добри, ако източникът на калция са млечните продукти, а не хранителни добавки. Дневното количество, което се препоръчва, е около 300 грама кисело мляко.

Зърнени храни

Пълнозърнестите храни също са добър вариант при режим за отслабване. Основната причина за това е, че тялото трябва да преработи всички части на зърното, а то се смила много по-бавно, което води до продължителен престой на храната в храносмилателната система и поддържане на чувство на ситост за по-дълго време, което допринася за по-нисък прием на друга храна и по-малко калории съответно. От друга стара ефектът върху кръвната захар не е много висок и така се осъществява по-лесен контрол върху чувството за глад.

Здравословните храни, с които не трябва да прекаляваш: виж ги в галерията долу.

Галерия: 9 здравословни храни, с които не трябва да...

Виж всички снимки

►►►Да се храниш правилно, е лесно и вкусно.

Зрял фасул и други варива

Зрелият фасул също е добър източник на белтъчини и фибри. Той съдържа голямо количество от така наречените разтворими фибри, които помагат за отслабването. Предимството на този тип фибри е, че заедно те влизат в контакт с течностите в стомаха и се превръщат в гелообразна маса, която забавя преминаването на храната през храносмилателната система. Това от своя страна води до удължаване на периода, в който се чувствате сит и с пълен стомах и ще ви предпази от преяждане в стремежа да задоволите апетита си към храната.

Това важи, общо взето, и за други варива, като киноа или овесени ядки например. Ако фасулът не е по твой вкус – можеш да се насочиш към някой от тези варианти.

За засилване на ефекта с добре подбран хранителен режим в комбинация с леки упражнения можеш да постигнеш много добър резултат.

И въпреки това – в заключение искам да уточня, че прекаляването с която и да е храна, няма да доведе до отслабване, а до качване на килограми. Така че в основата на всичко трябва да стои подходящ калориен дефицит.