Искам да ям! 7 причини защо постоянно си гладна

В стомаха ти се е появило неприятно усещане за празнота и вече се оглеждаш, за да хапнеш нещичко... Познато?

Ако често изпитваш глад, а понякога и без повод, то, знай, че причина трябва да има! Хайде да видим защо се случва това.

Ако често изпитваш глад, а понякога и без повод, то, знай, че причина трябва да има! Хайде да видим защо се случва това.

© iStock
6 начина да се справиш с липсата на апетит

Вижте повече

6 начина да се справиш с липсата на апетит

По-обилното похапване е също толкова трудно, колкото ограничаването на калориите. Особено ако ни липсва апетит. А някои жени имат нужда от качване на килограми. Ето как...

1. Много просто – ти не се наяждаш

Примерно ти си на много строга диета и пълна чиния с краставици не носи желаното удовлетворение от храната. И след това идва сривът и започваш да ядеш каквото зърнеш. Диетолозите съветват да не забравяш, че е важно да приемаме протеини, здравословни мазнини и фибри.

2. Стресирана си

Проблеми в работата, дрязги във връзката, необходимост да помниш всички малки и досадни подробности – всичко това води до стрес. Организмът започва активно да изработва кортизол и грелин, които способстват да изпитваш глад. А ти започваш да търсиш източник на бързи въглехидрати. Опитай да се разсееш с помощта на лека разходка, а след това да се разбереш с източника на стрес.

3. Уморена си

В съвременния свят това не е сложно да се случи. Особено ако спиш малко и се опитваш да свършиш всички задължения веднага. Тогава хормонът лептин, отговорен за ситостта, просто престава да работи.

4. Постоянно гледаш нещо сладко

Ако в социалните мрежи често ти попадат огромни млечни коктейли, апетитни понички, всякакви торти, то започваш да изпитваш глад буквално навсякъде. Съветваме те за гледаш полезна и красиво поднесена полезна храна. Тогава и хранителните ти навици ще се формират правилно.

5. Храниш се в движение

А това означава, че не се наяждаш. Или, че изяждаш повече, отколкото другата ти версия, която ще „загуби“ няколко минути, но ще седне да обядва на масата. Когато се разсейваш, ти просто не забелязваш какво и колко изяждаш.

6. Имаш проблеми с инсулина

Постоянният глад може да е сигнал за начален стадий на диабет тип 2. В това състояние организмът ти престава да реагира на инсулина и панкреасът започва да го изработва все повече и повече. Нивото на захарта расте и тялото подава сигнали, че трябва да поема повече храна. Време е да се обърнеш към лекар.

7. Храниш се в неправилен ред

Първо изяждаш сладкото, след това филето на скара – и чувството за ситост идва по-късно. Старай се спазваш правилен ред в храненето, за да не изяждаш повече от необходимото.

5 храни, които потискат  апетита

Вижте повече

5 храни, които потискат апетита

Ако се опитваш да спазваш хранителен режим, но те мъчи неукротим апетит, включи в менюто си една или повече от храните, които ти предлагаме, за да...