Сексът като валута

Сексът е леснодостъпен източник на радост и удоволствия, същински безплатен Дисниленд, но това е в идеалния случай. А в реалността – често се превръща във валута и надежден начин за манипулиране на партньора

Позволи си да казваш „не“. Истинско „не“.

© iStock

ЧУВСТВО НА ДЪЛГ

При животните е ясно, че всичко протича гладко. Самецът, който иска да привлече вниманието на женската, ѝ носи плячка. Колкото по-голям е подаръкът, толкова по-големи са и шансовете за успех. Тази зависимост обяснява до голяма степен развоя на събитията на сексуалното поведение. Инициаторът на процеса трябва да създаде потомство, затова той е готов да подкупи своята дама. В миналото нашите предци също са се ръководили от биологичните закони, но сега всичко се е променило доста, въпреки че в патриархалното общество все още съществува убеждението, че жената не се нуждае от секса като такъв, а просто трябва да бъде готова да го предостави на партньора си при определени условия. Като нещо в рамките на взаимноизгодна сделка.

Обществото обаче поставя и строги изисквания към мъжа. Той е длъжен винаги да иска секс, непременно да води жената до оргазъм и в същото време да бъде надежден, успешен и грижовен съпруг.

ПО ЖИВО, ПО ЗДРАВО

За съжаление, дори хора, които се обичат, невинаги са способни да изградят здрави отношения помежду си. Идва момент, в който се появяват претенции: ти не обръщаш внимание на моите желания, говориш само за себе си... Това поставя стабилна основа за кавги, които не водят до никъде, а само спомагат за натрупването на обиди и раздразнения във връзката. А премълчаванията понякога се оказват проблем с разрушителни размери и последствия. В тези ситуации постепенно сексът спира да бъде средство за манипулация.

Всеки партньор трябва да проучи добре себе си, своите реакции, желания и фантазии. За жената е особено важно да разбере какво иска и да потърси контакт с истинското си аз, пренебрегвайки изискванията на обществото и наложените от него табута.

Би било добре да разбереш какви и кои са ограниченията, които пречат и на двама ви да се забавлявате истински. Кои думи на мама или баба все още звучат в главата ти, какви страхове още от детството и тийнейджърските години все още влияят на поведението ти… „Изритай“ от леглото майка си, свекърва си и всички останали доброжелатели – това е основната задача на всеки възрастен.

Помни, че сексът е доброволен.

© iStock

КАКВО ДА НАПРАВИШ, ЗА ДА СЪЗДАДЕШ РАВНОПРАВНА ВРЪЗКА

  • Слушай тялото си, за да се ориентираш какво и как ти харесва.
  • Научи се да споделяш тези неща с партньора си и се поинтересувай от какво има нужда той.
  • Позволи си да казваш „не“. Истинско „не“.
  • Да можеш да питаш и дори да изискваш, но спокойно да реагираш на отказ.
  • Разбери, че няма правилни или грешни емоции. Всеки е важен и двамата партньори имат право да чувстват това, което в действителност чувстват.

Най-важното – помни, че сексът е доброволен. Ако се научиш как да бъдеш еднакво внимателна и към себе си, и към партньора си, ако следиш за желанията и на двама ви, изчистиш секса от ненужни размисли и илюзии, веднага ще се променят нещата и всичко ще стане такова, за каквото си мечтаеш от самото начало, дори и без да подозираш.

5 съвета за добри отношения с тази гад...любимия

Вижте повече

5 съвета за добри отношения с тази гад...любимия

следвай тези 5 съвета и подобри отношенията с половинката си.

Когато съпрузите са еднакво ангажирани с домакинската работа, те са по-склонни да правят секс, отколкото когато почистването е отговорност само на жената.

​Разковничето

През 1998 година Фиона Хънтър от Университета в Кеймбридж и Лойд Дейвис от Университета в Отаго изследват поведението на няколко пингвини на Адели по време на съвкупление между самци. Женската отива при мъжкия, който вече е започнал строеж на гнездо, съвкупляват се, след което женската оставя мъжкия да мъти, а тя отива в морето да се храни. След няколко дни се връща и го сменя. Защо правят това пингвините, все още не е съвсем ясно.

© iStock

​По този начин

Ето някои взаимоотношения, в които сексът се използва като валута: не е за взаимно удоволствие, а за разпределение на отговорности, власт и ресурс.

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА

Девойката си мечтае за принца на белия кон – често – по-зрял и опитен от нея. Тя се страхува да поеме отговорност за себе си и своите сексуални желания, а и по някаква странна причина й е неудобно да общува с по-зрели мъже, които знаят какво точно искат. В резултат на това младата съпруга ще бъде недоволна от секса, но тя ще се преструва и ще очаква подаръци като компенсация. Често се срещат случаи, в които семейства, преминали през сериозни кризи, са успели да променят изцяло взаимоотношенията си и са постигнали равноправие.

ДОБРАТА СЪПРУГА

Когато момичето от малко е научено, че основното, за което е създадена, е да бъде майка и домакиня – в общи линии това са главните роли на жената... Тя е внимателна и съобразителна: „Трябва да се старая в леглото, защото след това ще получа възнаграждение – ще стана майка. А партньорът ми трябва да бъде достатъчно надежден, за да може да се справя с всичко и да бъде добър съпруг и баща, тогава чак ще заслужи награда – например секс. А ако се държи недостойно – веднага ще „ме заболи глава“, за да разбере, че не се прави така“. Сексът се превръща в мощен инструмент на власт и предмет на пазарлък.

ЧЕСТНАТА ПАРТНЬОРКА

Ако и двамата редовно изпълняват съпружеския си дълг (така както трябва) и най-вече защото трябва – това определено убива всякакво удоволствие. Колкото по-често човек „изпълнява задълженията си“, толкова по-малко удоволствие изпитва от секса. Причините, поради които изчезва, са много: липса на оргазъм, липса на каквито и да било прелюдия, неправилен избор на време и място… Съпругата не може директно да откаже, защото дългът трябва да бъде изпълнен и затова съвсем ненадейно проблясва нейното недоволство по други начини: устройва сериозен скандал, изисква конкретни действия и т.н.

Имаш ли кармични отношения с гаджето си?

Вижте повече

Имаш ли кармични отношения с гаджето си?

Какво представляват кармичните взаимоотношения и как да ги разпознаеш?