Подут корем? Всичко, което трябва да знаеш за това състояние

Ето например 10 храни, които могат да помогнат или да влошат проблема.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Въпреки че е често срещано оплакване, подуването на корема не винаги е лошо нещо. И със сигурност не трябва да се чувстваш неудобно, ако коремът ти е малко подут. В повечето случаи подуването е резултат от допълнителни газове в организма, защото си погълнала повече въздух или си хапвала от определени храни.

Нормално е да се чувстваш подута след обилно хранене, но подуване на корема, което не намалява или идва с други симптоми като повръщане или треска, може да е причина за безпокойство. Това може да е знак, че нещо не е наред със здравето на червата и храносмилането. Ако случаят е такъв, по-добре се консултирай с лекаря си, за да намерите решение.

Но ако подуването е само от време на време и не забелязваш други негативни физически отклонения, има стъпки, които можеш да предприемеш относно своята диета, за да се почувстваш по-комфортно. Важно е обаче да знаеш, че всяко тяло е различно. Храна, която причинява подуване на друг човек, може да не направи същото за теб и обратното. И все пак – има храни, които обикновено са общи виновници за нередовния стомах, както и такива, които винаги му помагат. В тази статия ще разгледаме общо 10 храни, които влизат в една от тези категории, за да знаеш точно какво да добавиш или да ограничиш от менюто си, в опит да се справиш с неприятното подуване.

6 храни, които често водят до подуване на корема:

  • Полуфабрикати

Основният виновник тук е солта. Преработените полуготови продукти обикновено съдържат доста от нея. А солта задържа вода в тялото. Водата води до подуване, а най-податливата на това задържане част от тялото ни е именно коремната област.

В добра форма, но без тренировки? Ммм, да, да! Може!

Вижте повече

В добра форма, но без тренировки? Ммм, да, да! Може!

Разходките определено ще помогнат!

Натрият, основният компонент на солта, разбира се, е важен микроелемент и не трябва да се изключва напълно от менюто. Но и в същото време трябва да се контролира строго и да се приема в минимални количества. Ако в твоя хранителен режим присъстат доста преработени храни – количествата натрий, които вероятно приемаш, са в пъти над нормата от около 2 – 2.5 гр/ден (или около 6 гр трапезна сол).

  • Високо-мазнинни храни

Храните, богати на мазнини, включват печивата, преработените месни продукти (колбаси/мезета) и сирената. Тези храни тялото преработва по-бавно, тъй като се придвижват по-бавно по чревния тракт. А това често предизвиква подуване.

Мазнините също не трябва да се изключват от режима, но и с тях подходът трябва да е консервативен, особено що се отнася до наситените мазнини. Общият брой мазнини в менюто ти трябва да е около 20-25% от него, но и основно да се състои от поли- или мононенаситени мазнини. А при наситените – те не трябва да прехвърлят 5-6% от общите калории за деня. При режим с 1500 ккал дневно, това значи едва 70-75 ккал (9-10 гр.) наситени мазнини дневно.

Снимка: iStock
Снимка: iStock
  • Млечните продукти

Мляко, сирене, сладолед… Млечните продукти са любимци на много от нас, но и често дразнят стомаха. Главно заради лактозата в състава им. Това е натурална захар, която се съдържа в кравето мляко. Повечето хора не могат да усвоят лактозата пълноценно и това вода до стомашни разстройства.

За щастие, дори и да имаш подобна непоносимост – пак можеш да се насладиш на вкусните млечни продукти, като приемаш ензими (като лактаид) преди консумацията им. Така ще помогнеш на тялото си да преработи приетата лактоза без усложнения.

При млечните продукти обаче има едно изключение – киселото мляко. То всъщност може да помогне при подут корем (действайки като пробиотик) заради ферментационния процес, през който преминава.
  • Ябълки

Ябълките безспорно са полезна храна и всеобщ любимец сред плодовете. Но няма как да пренебрегнеш факта, че и те често водят до подуване на корема. Причината е, че ябълките съдържат в състава си прости захари, които тялото не може да разгради добре.

Други подобни храни са лукът, зрелият фасул и кашуто. Те не са вредни, просто са по-трудни за храносмилане, особено от хора, които страдат от стомашни проблеми. Затова трябва да се внимава с приема и комбинацията им в дневното меню.

Топ-5 на най-полезните хранителни добавки за твоето здраве

Вижте повече

Топ-5 на най-полезните хранителни добавки за твоето здраве

Изборът е огромен, но не всички продукти на пазара са качествени или ефективни. И лесно можеш да попаднеш в капана на добрия маркетинг, ако вярваш...

  • Варива

Боб, леща, грах и други подобни. Те също често водят до подуване, заради високото си съдържание на фибри. Фибрите са изключително полезни за доброто храносмилане и усвояването на веществата от храната, която приемаме. Но и недостатъчният, и прекомерният им прием, могат да разтроят чревния тракт и да доведат до подуване.

Въпреки това, варивата са страшно питателна храна, която трябва да присъства в режима ти. Просто се старай да е приготвена добре и да не е основен източник на въглехидрат в менюто ти, тъй като ако попрекалиш с нея, може да разразни стомаха.

  • Кръстоцветни зеленчуци

В тази група влизат броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле, обикновено зеле и всички производни на тях зеленчуци. Основно – полезно допълнение към режима ти, с което обаче просто не трябва да се прекалява!

И те, подобно на варивата, предизвикват затруднено храносмилане и газове, ако се приемат в прекомерни количества и твърде често. Причината тук отново е вид захар (рафиноза).

Както споменахме обаче, тези зеленчуци са полезни, с хранителни вещества като фолати и витамини К, С и А. Така че вместо да ги избягваш напълно, просто огранични консумацията им до нормални количества и от време на време, разнообразявай режима си и с други зеленчуци и не би трябвало да имаш проблеми.

4 храни, които помагат при подут корем

Снимка: iStock
Снимка: iStock

1. Краставица

Хрупкавите краставици всъщност са 96% вода, a сочните, богати на вода храни, размекват съдържанието на чревния тракт и облекчават преминаването на отпадъчните вещества през него, като така улесняват храносмилането.

Освен това, краставиците съдържат флавоноида кварцетин, който притежава силни противовъзпалителни свойства и също може да помогне в борбата с подуването.

2. Кисело мляко

Вече го споменахме по-горе в статията. То е особено изключение от млечните продукти, което „радва“ вместо да разстройва стомаха. И не само – киселото мляко обогатява чревната флора и допълнително подпомага работата на чревния тракт и улеснява храносмилането. Кефирът също е добра алтернатива, която може да ти помогне.

3. Аспержи

Аспержите не са особено популярни в Българската кухня, но това не ги прави по-малко полезни за пречистването на организма и отпускането на корема, когато се налага. Те притежават силен диуритичен ефект и помагат на тялото да се изчисти от задържаните течности, коiто както вече стана известно, са обичайна причина за подуването на корема. С тях се изчиства и доста добре солта в организма.

4. Банани

Бананите борят подуването и затрудняват водната задръжка, защото са богати на минералът калий. Калият е електролит, който контролира нивата на натрий в организма. Така че храните, богати на него, помагат на тялото да се справи по-добре с усвояването и пречистването от натрия (солта) и така – предотвратяват водната задръжка и подуване.

Калийят се съдържа в по-големи количества в някои видове сладка тиква, както и в сушените плодове. Но със сушените плодове също трябва да се внимава, заради високото съдържание на прости захари в състава им.

Освен с избора си на храна, можеш да пребориш подуването и по други начини – с прием на повече течности (и в частност – вода и чай), с повече движение през деня или с прием на пробиотици.

6 суперхрани за сияйна кожа

Вижте повече

6 суперхрани за сияйна кожа

Ето какво да ядеш, за да бъдеш не само здрава, но и красива.