3 развенчани мита за глутена

В супермаркетите и в магазините за козметика се появяват все повече продукти с надпис „без глутен“. В същото време немалко известни личности с въодушевление разказват как отказът от глутен е подобрил живота им. Подобни изявления пораждат много митове...

Глутенът е растителен белтък, който се съдържа в пшеницата, ръжта, овеса, ечемика. 1% от населението по света страда от целиакия (цьолиакия, глутенова ентеропатия) - непоносимост към това вещество. Заболяването е генетично обусловено: когато попадне в червата, глутенът нарушава естествената работа на организма и предизвиква неприятни симптоми - като започнем с подуване на корема и завършим с главоболие и нервни разстройства. При целиакията хората са принудени да се отказват от продукти, които съдържат глутен. Но дали хранителните продукти и козметиката без този белтък са добри и за незасегнатите от болестта?

​Мит №1

Продуктите с глутен предизвикват алергия при децата

Това не е така. Глутенът не е вреден за здравите деца. Откъде тогава се е появил този мит?

Всичко започва през 2001 г. когато Световната здравна организация препоръча да не се дават продукти със съдържание на глутен на деца до 6-месечна възраст, за да се намали рискът от развитие на алергични заболявания и бронхиална астма. Но четири години по-късно в издание на Американската медицинска асоциация беше публикувано опровержение. Оказа се, че изследванията показват друго: ако даването на продукти с глутен не започне до 7-месечната възраст на детето, рискът от алергия се увеличава. Тоест – точно обратното на първото твърдение.

Заключителната препоръка е в този дух: възрастта между 4 и 6 месеца е най-доброто време да започне да се дава на детето храни с глутен.

Глутенът практически е чист протеин: в 100 г сух продукт има около 70 г белтък. Затова често го използват като белтъчна добавка – например в производството на детски храни и готови закуски.

​Мит №2

Отказът от глутен помага при отслабване

Разбира се, както обикновено, безглутеновата диета започна да се разпространява от звездите на Холивуд. През лятото на 2008 г. любимката на Америка Опра Уинфри порази почитателите си с променената си фигура и подробности за триседмичната си пречистваща диета. Тя разказа, че е изключила от дневния си порцион продуктите, които съдържат глутен и кофеин, а също и месото и захарта.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Това беше едва началото. През 2011 г. тенисистът Новак Джокович заяви на всеослушание, че годината му е така успешна не само благодарение на усилени тренировки, но и на новата му безглутенова диета. Джокович уточни, че му се е наложило да направи тази промяна в храненето си поради факта, че са му открили непоносимост към този белтък. Спортистът отбеляза, че самочувствието му се е подобрило, че усеща прилив на енергия и е понижил теглото си, а и вече играе по-уверено. Всички запомниха фантастичните резултати на тенисиста, но бързо забравиха, че той е трябвало да се откаже от любимите си продукти като пица и тортички не заради стройна фигура, а заради болест.

Ясно е, че продуктите от пшеница не могат да се нарекат диетични - те трябва да се ядат в умерени количества. Всички знаят, че от прекаляване със солени и сладки печива се пълнее. Но ако продуктите с глутен причиняват на болните от целиакия вреди, то на здравите не се отразяват по такъв начин.

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

И все пак, ако някой хвали безглутеновата диета и казва, че тя му е помогнала да отслабне, говори малко лукаво. Работата е там, че тази диета предполага да се откажеш от бургерите, наденичките, колбасите, вкусните йогурти и всевъзможните готови храни – всички тези продукти съдържат глутен. Добавят го в храната за подобряване на вкусовите качества и външния вид. Така, като се откажеш от глутена, се отказваш и от асортимента на заведенията за бързо хранене. Няма лошо, но тук има и уловка: колкото повече хора се отказват от глутена, толкова повече стават алтернативните продукти-заместители. Когато се изключи глутенът, производителите се стараят да съхранят вкусовите качества и на помощ идват съвсем недиетични заместители на глутена. Например в хляба трябва да се добавят значително повече мазнини и захар, за да се запазят вкусът и формата и да не се разваля твърде бързо. Ако сравним калоричността на две такива хлебни изделия, в безглутеновото ще има повече мазнина, въглехидрати и калории, но по-малко белтък.

Изводът е очевиден: липсата на глутен в продуктите не ги прави полезни. Особено когато става дума за фаст фууд („бърза храна“) – все пак рафинираните и модифицирани съставки в него остават!

За да си във форма, е достатъчно да избираш храните: плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки, семена риба, немазно месо и мляко, непреработени зърнени храни (както с глутен, така и без). Красивата фигура и доброто самочувствие при такова съдържание на хранителния ти порцион са осигурени.За да си във форма, е достатъчно да избираш храните: плодове, зеленчуци, бобови храни, ядки, семена риба, немазно месо и мляко, непреработени зърнени храни (както с глутен, така и без). Красивата фигура и доброто самочувствие при такова съдържание на хранителния ти порцион са осигурени.

​Мит №3

Съвременните видове пшеница са много по-вредни, отколкото старите отпреди 50 години, затова сега има повече хора с повишена чувствителност към глутен.

Всъщност работата е там, че самата диагностика доста се е подобрила. Ако преди половин век е било изключително сложно да се открие целиакия, то днес се прилагат методи на изследване, които позволяват да се изясни с голяма точност дали човек има непоносимост към този белтък. Точно поради тази причина е нараснало и количеството на болните от целиакия.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Вече е ясно и друго: глутенът провокира и някои други проблеми, например алергия. Учените са стигнали до заключението, че в отделни случаи става дума за т.нар. потенциална целиакия, когато анализът дава положителен имунологичен тест и/или проявява генетични маркери, но няма изменения в структурата на лигавицата на тънките черва.

Хубаво е отделно да обърнеш внимание и на друг проблем – чувствителността към глутен. При изследвания учените забелязали, че при някои хора след употреба на глутеносъдържащи продукти могат да се появят както подуване на корема, диария, болки в корема, така и други симптоми: главоболие, колебания в настроението, мускулни спазми, хронична умора, загуба на тегло. Но проявленията могат да са различни, така че, за да си абсолютно сигурна дали имаш алергия, или повишена чувствителност към глутен, трябва да си направиш изследване и да се консултираш с лекар.

Опасно е да изключиш напълно глутена от храненето си с цел профилактика, защото това може да провокира други заболявания, свързани с недостига на необходимите минерални вещества и витамини. А и при чувствителност към глутен не се налага напълно да изключиш глутена от храната си – понякога е достатъчно просто да намалиш употребата му.