24/7 заедно? Само не се намразвайте

Приготви се за малки, случайни и (не)ангажиращи двубои.

 
 

Приготви се за малки, случайни и (не)ангажиращи двубои.

Тъй като пандемията на коронавируса продължава да се разпространява по света и у нас, това наложи нови форми на работа, учене и цялостно взаимодействие. За щастие, по-голямата част от хората си останаха вкъщи да учат и работят дистанционно, което от една страна е много хубаво, тъй като това е правилният начин на действие в момента, но от друга страна – това означава ТВЪРДЕ МНОГО ПРЕКАРАНО ВРЕМЕ С ЧОВЕКА, С КОЙТО ЖИВЕЕШ. (Което само по себе си никак не е лошо, но би могло да повлече и създаде нови проблеми във взаимоотношенията).

Какви са стереотипите за твоята зодия, виж в галерията по-долу:

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

►►► Навиците ти, които дразнят околните

Обичаш или мразиш човека, с който живееш?! Няма никакво значение, защото се очертава да прекараш доста време с него (да не кажем всеки един момент, в който си будна). Вероятно ще настъпят доста моменти на разминавания и неразбирателства помежду ви или пък постепенно ще откриеш някакви неща, за които изобщо не си предполагала.

Например може досега да не ти е правило впечатление, но в дните на пандемия, прекарвайки денонощия наред заедно, ще забележиш, че гаджето ти звучи като обсебен от жаргон робот по време на конферентен разговор... или че съквартирантката ти обича да пипа всичко – включително и дръжките на вратите, без да си мие ръцете след това...

via GIPHY

Ето и нашите предложения как да успееш да съхраниш взаимоотношенията ви такива, каквито са в момента (или дори да ги подобриш и заздравиш), в някои предполагаеми от нас ситуации:

Съквартирантката ти гледа телевизия по цял ден, докато работи и това те влудява, защото имаш нужда от поне малко тишина. Как да се справиш с това, без да изглеждаш зла и заядлива в нейните очи?

Добре, ясно е, че никой не желае да влиза в пререкания с човека, с когото живее (особено ако е видно, че в следващите дни ще продължите да бъдете затворени на едно място), но когато става дума за необходимост от работна концентрация, нещата вече стават други. Лесното, което можеш да направиш, е да помолиш съквартирантката си да използва слушалки. Ако тя не е същинско чудовище, вероятно отговорът й ще бъде: „Ооо, да, съжалявам!“, но ако това не е опция в този случай, психологът и експерт по приятелство Ирен С. Левайн, съветва да се договорите и да си определите часове за „тиха работа“, за да имате гарантирано време на спокойствие и тишина. Ясно за всички е, че в периодът на изолация ще трябва да правим компромиси, и то през цялото време, а това ще се окаже лесно на местата, където можете да намерите общи интереси и позиции.

Ще се побъркаш ако трябва да останеш за неопределено време сама със съквартирантката си (та, ти дори не я харесваш). Как да избегнеш караниците с нея всяка сутрин/ден/нощ, когато наистина не бива да напускате малкия си тесен апартамент с две стаи (или общежитие)?

Има няколко варианта (зависи колко голяма е непоносимостта ти към нея).

Психологът Левайн съветва няколко неща:

⇒ Можеш да й кажеш, че нямаш нищо лично към нея, но обичаш да прекарваш времето сама със себе си, така че би искала да останеш през по-голямата част от времето в стаята си, четейки… (каквото и да било).

⇒ Просто намери няколко добри филма, които биха допаднали и на двете ви, за да ги гледате заедно и да не се налага да си говорите или да си мълчите неловко.

⇒ А ако наистина ти е писнало – кажи й, че не се чувстваш много добре и за по-сигурно ще си останеш под карантина в стаята, за да не рискувате. (Повярвай ни, никой не може да спори с това!)

Гаджето ти има онлайн срещи с часове. Живеете в апартамент с една спалня, което означава, че ти е наистина трудно да водиш видео разговор или чат. Как да постъпиш?

Дори и да живеете в най-малкия апартамент, познат на човечеството, трябва да си създадете две отделни работни пространства. Можете да го направите така, че да бъде удобно и за двама ви. Разбира се, няма да се получи нещо колосално различно, но поне ще имате обособени работни пространства, а и може да помислите за някакъв малък параван, който поне малко да спомогне за изолирането на шума.

Съквартирантката ти не приема сериозно пандемията и не си купува нищо – нито вода, нито нещо за ядене. Освен всичко, се отнася небрежно и към цялостната ситуация, което прави нещата за теб още по-напрегнати.

Ето какво съветва Левайн: Ако съквартирантката ти не възприема сериозно разпространението на вируса, нормално е да се притесняваш, че също може да пренебрегне и основните предпазни мерки като измиване на ръцете си.

Може да е странно, но е добре да седнете и да проведете важен разговор, защото все пак се очертвата да сте доооооста дълго време заедно. Така, че е разумно да обсъдите нещата, които ви карат да не се чувствате добре и в безопасност. Вероятно ще се наложи да разчитате една на друга по нов, по-различен начин, който може да бъде малко стресиращ, но в същото време доста обвързващ, затова е важно да си напомняте, че сте заедно в това.

Гаджето ти звучи ужасно по време на работните си разговори и това малко те отблъсква от него. Помощ!

Виж, никой не е префектен. Така че спри да го слушаш, докато води служебни разговори – съветва лицензираният клиничен социален работник Дарси Стерлинг. Пусни си музика, докато той работи. А може да се окаже, че ще бъдеш и по-продуктивна, слушайки музика.  (А и все пак, може би позицията му на работа изисква да се държи и говори по този точно определен начин, което всъщност по никакакъв начин не е свързано с теб, нали?!)

Много се притесняваш, че ще се заразите един от друг с партньора си и се страхуваш, че напрежението, което изпитваш, ще съсипе отношенията ви. Как да предотвратиш това да се случи?

Валиднооо. Супер валидно.

Структурирай и планирай деня си, така че да си максимално ангажирана и да не ти остава време за излишна паника - съветва Стерлинг.

А за да запазите отношенията помежду си „свежи“, определете си конкретни часове, които да бъдат само за вас двамата, за да не смесвате работните си действия с любовните взаимоотношения.