22 въпроса за филърите и техните правилни отговори

Ако искаш да имаш перфектни устни чрез дермални филъри, виж какво трябва да знаеш!

 
 

Когато става въпрос за женските устни всички ги определяме като фетиш за повечето мъже и като силен афродизиак. Именно този фетиш е в основата на подсъзнателното ни желание за перфектно оформени устни.

Ако и ти искаш да имаш съблазнително пухкави устни и напомпването им чрез филъри ти се вижда добра идея, със сигурност имаш и въпроси с неизяснени отговори...

Ние с помощта на д-р Теодора Ибрахим - естетичен дерматолог, от “Вита Естетик Център можем да ти дадем правилните отговори на въпросите, които те вълнуват, както и ще ти разкажем какво друго приложнение имат филърите за твоето лице и тяло.

Имай предвид, че “Вита Естетик Център”  разполага с медицинска и козметична апаратура, предлагаща широка гама от процедури за нехирургични корекции на лице и тяло.

За разлика от повечето центрове, които предлагат ограничена гама от услуги, „Вита Естетик Център” разполага с всички видове модерна апаратура за поддържане на лице и тяло, като предлага както стандартни, така и иновативни терапии, подпомагащи красивия външен вид и самочувствието. Процедурите, които се прилагат в центъра, са съобразени с последните тенденции в естетичната медицина, като стремежът е максимално да се намалят болката и неприятните ефекти при пациентите.

Екипът на „Вита Естетик Център” се състои от професионалисти, доказали себе си в областта, в която работят, специализирали и квалифицирали се в най-добрите центрове в Европа.

Какво представляват дермалните филъри и какви видове има?

Филърите се делят на 3 вида.

Временни: те имат трайност на ефекта от 6 до 12 месеца. Те са най-масово използвани и съдържат хиалуронова киселина, която с времето се разгражда от организма;

Полуперманентни: тяхната трайност е 1-5 години;

Перманентни: те не се разграждат.

Имат ли предимство временните филъри пред останалите?

Временните филъри са най-масово използваните поради тяхната безопасност, тъй като хиалуроновата киселина е естествена съставка на кожата. В много държави вече е забранена употребата на перманентни филъри.

Какво представлява сама процедура като време, болка и консистенция (съдържание) на разтвора?

При работа с временните филъри процедурата е лека и бърза. Те са меки и еластични и самата процедура отнема 10-20 мин. Продуктът се инжектира в кожата посредством тънка игла с подходящата техника, съобразно третираната област. Често филърите съдържат лидокаин (анестетик), което прави процедурата почти безболезнена. При филърите, несъдържащи лидокаин, може да се обезболи инжектираната област с локален анестетик.

Кога (след колко време) има най-добри резултати?

Най-добрите резултати се наблюдават след около 7 дни – след отзвучаване на нежеланите ефекти, ако има такива.

Колко време трае ефекта на филъра и от какво зависи той да е по-траен?

Ефектът на филъра зависи от неговото качество и от това дали е временен или постоянен. Временните филъри са по-краткотрайни, но пък са много по-безопасни. Ефектът зависи също така и от начина на живот на пациента, както и от активността на ензима в организма, който разгражда хиалуроновата киселина, което е индивидуално при всеки.

Необходима ли е предварителна подготовка за процедурата?

Не е необходима предварителна подготовка.

Необходими ли са специфични грижи за кожата след процедурата?

След поставяне на филъри е необходимо пациентите да приложат следните грижи:

да се избягват посещенията на солариум, които могат да са причина за по-бързото разграждане на продукта;

да се увеличи приема на вода няколко дни след процедурата, тъй като хиалуроновата киселина е хидрофилна;

да не се масажира третираната зона;

да не се поставя грим няколко часа след процедурата.

Какви рискове крие процедурата?

Дермалните филъри обикновено се приемат добре от пациента. Много рядко могат да се появят странични ефекти като: хематом, алергична реакция и оток на кожата. Обикновено тези симптоми отзвучават до няколко дни. Може да се наблюдава и образуването на топчета, както и синкаво обезцветяване на кожата, наречено ефект на Тиндал, което може да продължи няколко месеца. Ако филърът не е използван правилно, може да се получи некрозиране на определени участъци от кожата. Това е много рядко усложнение и се дължи на лекарска грешка. Обикновено перманентните филъри са тези, които предизвикват повечето странични ефекти.

Кога не трябва да се инжектират филъри?

Филърите са противопоказни в следните случаи:

общи заболявания в периода на обостряне;

инфекции в третираната зона;

бременност и кърмене.

Кои зони могат да се третират с филъри?

Къде най-често си слагат филъри младите жени?

Най-често жените си поставят филъри в устните, назолабиалните гънки, дребните бръчки около очите, за оформяне на лицевия контур и за оформяне на скулите.

Ако се правят устни с филър, целите ли се инжектират или определи зони от тях?

Могат да се инжектират както целите устни, така и определени зони от тях. Всичко зависи от търсения ефект.

Колко на брой са максималните процедури за едни устни, за да изглеждат естетически добре?

Важно е да не се правят повече от 2 процедури на година и да не бъдат поставени повече от 1,5 кубични сантиметра от филъра на процедура.

Ако не си харесаш новите устните или лицето с филърите, как може те да бъдат „заличени“?

Ако приложеният филър е с хиалуронова киселина и ако не Ви хресва, той може да се отстрани със специален ензимен продукт, който разгражда хиалуроновата киселина. Но ако приложеният филър е от типа на перманентните филъри, то отстраняването му е много по-трудно и се извършва само оперативно.

Възможно ли е да се пристрастиш към поставянето на филъри?

Възможно е пристрастяването към филърите, но то не се дължи на самия филър, а на пренастройката на пациента и отношението му към красотата.

Кога и как разбираш, че си прекалила с филърите?

Когато се променят съществено формата и пропорциите на лицето, това е индикатор, че вече сме прекалили с процедурите.

Как се познава дали е качествена една процедура с филъри или не е добре направена?

Добрата процедура е тази, която завършва с удовлетворение при пациента. Разбира се, винаги съблюдаваме симетричността на третираната зона. Ефектът е по-добър, когато третираната зона е гладка (мека) и не съдържа уплътнения. Възможни са леки странични ефекти като хематом, зачервяване и алергична реакция, но те отзвучават до няколко дни.

Има ли критерий, по който да се избере специалист, който да извърши процедурите? Процедурата трябва да се извърши от хирург, дерматолог, естетичен лекар. Това са процедури, които трябва да се извършват от високо квалифицирани лекари и в никакъв случай да не се извършват от козметик или друг немедицински специалист в козметичен салон.

Каква е разликата между моделиране с филъри и мезоконци?

Филърите придават обем на третираното място, докато мезоконците предизвикват лифтинг (стягане), което е на нивото на кожата, без да придават обем.

А между мезотерапията и филърите?

Мезотерапията е процедура за терапия на различни състояния на кожата (лицето и тялото), при която не се постига ефект на запълване, а се цели подобряване текстурата на кожата, цвета и регенерация на космения фоликул.

Само за естетически или и по медицински причини може да се използва филърът (заличаване на белези, например)?

Филърите могат да се използват и за заличаване на белези.

Възможно ли е процедурите с филъри да прикрият белези от акне и колко такива процедури трябва да се направят?

Важно е да се знае, обаче, че белезите не могат да бъдат отстранени завинаги. Необходимо е да се инжектира филър на всеки 6-8 месеца, но въпреки това корекцията на белезите много често не може да бъде пълна. Обичайно филърите не са средство за терапия на акне. В този случай по-добре е да се пристъпи към мезотерапия.