2 важни въпроса, които да си зададеш, преди да станеш веган

Тркове, които ще ти помогнат да не се заблудиш.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Опитни вегани дават съвети за британското издание The Guardian, които са им помогнали по пътя към здравословния начин на живот. Те разказват за трудностите, с които се сблъскват начинаещите вегани в живота си без животински протеин. Избрахме двете главни точки, които ни изненадаха най-много и ни се струват най-важни. И изобщо не става дума за това от къде да получиш витамините и минералите, които липсват на тялото ти.

1. Готова ли си за тормоза от страна на приятели и близки, които ядат месо?

Според статистиката това е нещото, което сломява начинаещите вегани - постоянните критики и нападки от близки и приятели, които не споделят твоето решение и път. Веганите често се описват като раздразнителни и това им се приписва заради липсата на месо в ежедневното им меню, както и заради вечното чувство на глад, което изпитват. Но опитай се да отговаряш на един и същи въпрос десетки пъти всеки ден – "наистина ли изобщо не искаш да хапнет парче пържола?"

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Или през цялото време да отказваш предложението на колеги да хапнете в най-близкото заведение за бързо хранене с пържени пилешки крилца... Това е мястото, където всички се провалят - способността да уважаваш избора на своя приятел е сложна наука, която мнозина все още трябва да учат. Не всички приятели, когато те канят да хапнете заедно, се уверяват предварително, че менюто, което се предлага е подходящо за всички.

Опитните вегани съветват „да убиваш злобните критици с доброта“ и дори да отговаряш на злите шеги по положителен и мил начин, да бъдеш съпричастна към онези, които се шегуват с теб, или да ги почерпиш с веган шоколад. Накрая можеш да им разкажеш нещо интересно за веганството. В края на краищата, някога си била като тях - не си знаела нищо за това преживяване. Просто никога не спори, а извеждай доказателства.

Златен трик: когато отидеш на гости, вземи със себе си домашен веган пай или друго ястие, за да покажеш на близките си колко вкусна може да бъде здравословната храна.

2. Как искаш да станеш веган - веднага и напълно, или постепенно?

Отговорът на този въпрос ще ти помогне много добре да разбереш себе си. Но всичко зависи само и единствено от теб. Ако предпочиташ да започнеш всичко веднага, тогава не се колебай да изтичаш до пазара със списък зеленчуци, билки и плодове. А ако си склонни към размисъл и не си уверена в себе си, по-лесно е да правиш всичко постепенно, на малки стъпки.

7 храни, богати на витамини, които ни липсват през есента

Вижте повече

7 храни, богати на витамини, които ни липсват през есента

В разгара на есента недостигът на витамини и минерали става все по-остър, а имунната система страда все повече.

Златен трик: първо замени обичайните сосове с вегански, а след това добави повече зеленчуци към ежедневното си меню, по-натам започни да си купуваш само вегански сладкиши. И не се самолинчувай, че случайно си изяла филе риба или парче месо - всички сме хора и сме склонни да правим грешки. Само не се страхувай, че ще трябва да си готвиш и да се занимаваш с рецепти, напротив, веганството не е висш пилотаж в кухнята, а по-скоро връщане към корените - много проста и разбираема храна.

14 реплики, които никога да не казваш на веган

Вижте повече

14 реплики, които никога да не казваш на веган

„О, как успяваш да живееш без сирене“ е само една от тях.